City trip London, mei 2016

Algemene info

De organisatie van de reis was in handen van de leraressen van het avondonderwijs Engels. Het vervoer gebeurde door ISM, Reisbureau Limburg International. Om de kosten van de bus te drukken waren ook niet-leerlingen met hun partner welkom. We waren ongeveer met 60 personen.

Reisweg

Heen:
04u40: vertrek Poorthuis Peer
08u40: ferry Calais - Dover
12u00: aankomst London

Terug:
14u30: vertrek naar Dover
17u25: ferry Dover - Calais
23u30: aankomst Peer

Programma

Het programma bestond uit wandelingen door London. Na aankomst in London was er een kennismakingswandeling. Vrijdag en zaterdag waren er twee uitgestippelde wandelingen, waaraan iedereen vrij kon deelnemen. Zondag wandelenden we langs Tower Bridge en de St Katherine's Dock om dan met de boot naar Greenwich te varen. Van hieruit vertrokken we dan terug huiswaarts

London algemeen

Tot voor 35 jaar konden de Londenaars er prat op gaan in de grootste stad ter wereld te wonen. Londen, de hoofdstad van Engeland en van de British Commonwealth, ligt op ongeveer 72 km van de monding van de Thames. De rivier verdeelt de stad in het noordelijke (het belangrijkste deel van de stad) en een zuidelijke oever. Toch kan men nooit zomaar over Londen spreken, want deze terl dekt verschillende inhouden.

Ten 1ste kan men met Londen bedoelen het 1580 km omvattende gebied van Greater London. Dit gebied strekt zich over een afstand van 30 km in alle richtingen van uit Charing Cross uitstrekt, wordt bewoond door 9 miljoen mensen. Greater London bestaat uit de City of London en 32 boroughs (voorsteden). om het bovenstaande even goed voor te stellen: Greater London is een complex van steden met evenveel inwoners als de hele Belgische bevolking.

Ten 2de wordt soms met Londen de eigenlijke City of London bedoeld, de 2,6 km bewoond door slechts 5000 mensen, maar overdag bevolkt door 1,5 miljoen mensen die hier hun werk vinden. De Lord Mayor is de burgermeester van de City.

Ten 3de verstaat men onder London dikwijls het administratieve geheel dat de Country of London heet. De Country of London bestaat uit de City of London en 28 metropolitan Boroughs (onze gemeenten), elk met een eigen burgermeester. Elk van deze Boroughs is dan weer onderverdeeldin wijken: bijvoorbeeld de belangrijkste wijk in Paddington is Bayswater.

Laten we de belangrijkste delen van de County of London onder de loep nemen:
De City of London is het oudste gedeelte van de county en heeft een eigen bestuur met aan het hoofd de Lord Mayor, en een eigen politiemacht (de bobbies is de City hebben een kam over de helm). 's Avonds en 'szondags is de City, het financiŽl en economische hart van Engeland, volkomen uitgestroven, vermits de meeste bank- en kantoorbediende dan niet werken. We vinden er de Bank van Engeland, he mansion House (de officiŽle residentie van de Lord Mayor), de royal EXchange, de Guidhall, St. Pauls Cathedral en de Tower of London.
Westminter (komt overeen met wat men de West End noemt) is het centrum van Londen: de wijk van de mooie winkels en de beste theaters (ongeveer 30). Verder vinden we er Westminster Abbey, de Houses of parliment, de Tate Gallery, Piccadilly Circus, Leicester Square, Charing Cross, Trafalgar Square, Buckingham Palace, enz.
Paddington, ten noorden van Hyde park, is een woongemeente met daarin hotel- en pensioenwijk Bayswater.
Kensingtoneen grote woonstad met met enkele musea: Victoria en Albert Museum, Natural History, Geological en Science Museum.
Chelsea in de 17de en 18de eeuw de deftigste woonwijk van Londen, nu vooral bewoond door kunstenaars.

Het volk en de politiek

Londen is een kosmopolische stad er wonen duizende IndiŽrs, Afrikanen, Pakistani, Polen, Grieken, Italianen, Chinezen... Er zijn zoveel vreemdelingen dat men zich soms afvraagt wat er nog overblijft van het Engelse Londen. Die vreemdelingen vindt men het meest terug als kelner, straatveger, buitenwipper of kaartjes knipper in de bus of de underground.

De echte Londenaar, de Cockney, woont in de East End van Londen. Men ziet hem op zaternamiddag op de staanplaatsen van de voetbalpleinen en 's zondags in zijn pub. Als hij geen voetbalpools invult of bingo soeelt, dan zal hij wel ergens bij een stevige pint moppen staan, te tappen in zijn sappige dialect. Het is een kleurrijk taaltje met ontelbare vergelijking die voor ons onverstaanbaar zijn:
- apples and pears = stairs
- bees and honey = money
- troubel and strife = wife
De Cockney vormt wel een groot contrast met de gentleman in zwart pak, met bolhoed op en regenscherm in de hand (bowler hat an umbrella). Die werkt op banken en kantoren en houdt de traditie van de Engelse gentleman hoog. Men vindt hem vooral in de City.

Men zou kunnen zeggen dat over het algemeen dezelfde klassentegenstelling weerspiegeld wordt in de twee politieke partijen: de conservatieven (Tories) en de Labour Party (of de Whigs en de socialisten). Er bestaat ook nog een derde partij, de Liberal Party, maar de conservatieven en de Labour Party zijn veruit de belangrijkste.

Parken

Toen Koningin Charlotte, gemaling van George II, alle koninklijke parken voor het publiek wilde sluiten, vroeg zij aan haar eerste minister, sir Roubert Walpole, wat dat zou kosten. Walpole antwoordde zonder aarzelen: "Waarschijnlijk uw troon, majesteit." Dit toont aan hoe pomulair de parken waren en zijn. Green Park en St. James park liggen langs weerszijden van de Mall. Hyde Park is waarschijnlijk het bekenste park ter wereld. het ligt midden in de drukste stad ter wereld en toch kan men er het verkeerslawaai nauwelijks horen. In de grote vijver, de Serpentine, kan je zwemmen, roeien en zeilen.

Kensigton Garden is het verlengde van Hyde Park. Daar vind je het mooei standbeeld van Peter Pan. In regent's Park, een van de grootste open vlakten van Londen, vind je de zoo. In Battersea park ligt een reuze kermis.

Eten in Londen

De Engelse schrijver Somerset maugham heet ooit gezegd: " Wie in Engeland behoorlijk wil eten, moet driemaal per dag ontbijten." Dus de regel is: ontbijt voor drie. Het Engels ontbijt is veel is veel uitgebreider dan het onze: het is "a substantial meal." Eerst vruchtensap of porridge (stijgekookte havermout), eventueel cornflakes met melk, dan "bacon and eggs", gewoonlijk met "sausages" en zelfs met "kippers" (bokharingen) en daarna toast met marmelade. Dit alles spoel je door met Engelse thee.

Een Franse kok die een restaurant uitbaate op de Carferrydienst vertelde eens dat de Engelse keuken tot enkele basisprincipes kan worden herleid: groenten kook je gewoon af en zwier je op het bord, op de in het vet zwemmende frieten kap je enkele flesjes ketchup of Worchester sauce, dan keg je het vlees erop zodat het zichtbaar is en als dessert geef je enkele knalgele, purperen of oranje gebakjes.

Toch is er heel wat veranderd in de Engelse keuken. De interessante verandering is dat vele hotels en reastaurants niet meer Engels zijn. De Chinese, Italiaanse, Griekse en Franse keukens staan klaar om je met open armen te ontvangen.

De meest vervelende Tube gewoonten

Op een trein stappen zonder anderen de voorrang te geven, is de meest irritante gewoonte op de tube, vergelijkbaar met een top 10-lijst die vandaag de dag zo populair is. Dit wordt op de voet gevolgd door passagiers die weigeren door te gaan in de gang en anderen ervan weerhouden op te stappen. Vuilnis achtergelaten op stoelen komt op de 3de plaats, gevolgd door mensen die luidruchtig eten - en vooral wanneer het stinkende eten is. "Manspreading" - wanneer passagiers, meestal mannen, met hun benen wijd uit elkaar zitten en zo aangrenzende stoelen innemen - heeft staat 5de.

Andere gewoonten die passagiers irriteren zijn mensen die weigeren hun stoel af te staan aan zwangere of oudere mensen, staat op 6. Passagiers die slechte muziek spelen, staat ??op de 7de plaats, mensen die links op roltrappen staan ??op 8 (3 op de 10 mensen zeiden dat links omhoog gaan hun enige fout was tijdens de werkdag). Op de 9de plaats mensen die tijdens het spitsuur grote rugzakken dragen. Mensen die luide en ongepaste gesprekken voeren, zijn 10de.

naar boven