Donderdag 10 mei

Programma:

12u00: Eerste kennsimaking met Rochester, vrije lunch
14u00: Gegidste Dickens Tour
15u30: Vrije tijd Rochester
17u15: Vertek naar hotel
19.00: Avondmaal hotel

Kent: de toegangspoort tot Engeland

Kent is de provincie die het dichts bij het Europese vasteland ligt. De 33 km zee vormde voor de Romeinen al geen hndernis meer (ong. 55 na Chr.). In Kent staat het oudste Romeinse gebouw van Engeland: de Romeinse vuurtoren van Dover. Toen Willem de Veroveraar in 1606 (Hastings) de Saksen, sinds de 5de eeuw samen met de Angelen in Kent te vinden, versloeg, liet hij grote Normandische kathedralen en burchten bouwen. De Saksische beschaving bleef echter behouden. Maar Kent bleef de poort van Engeland en kreeg voortdurend invallen van het Europese vastenland te verduren. Daarom verenigden zich 5 bloeiende havensteden in de "Cinque Ports" om hun kustlijn te verdedigen: Kent. De laatste indringers waren de Nederlanders (eiland Sheppy), Napoleon werd gekelderd nabij Trafalgar en Hitler werd geweerd vanuit Dover Castle.

Kent staat al sinds de 14de eeuw bekend als één van de rijkste graafschappen van Engeland; ooit door zijn door zijn belangrijkste havensteden, een bloeiende ijzerindustire en niet in het minst door de landbouw. Het platte land Kent is door zijn vruchtbare bodem, milde klimaat en regelmatige neerslag een fruitteeltgebied, sinds de Romeinse tijd. Ook de wijnbouw maakt de laatste jaren opgang. Meer nog dan de wijngaarden heeft vooral de hopteelt het landschap sterk beïnvloed. Zo ziet men overal nog de typische "oasthouses" (Sissinghurst) met de dakverluchting voor het dragen van de hop en de omhaagde hopvelden. Kent was daarom ook lang één van de centra van de Engelse bierbrouwerijen.

De ongeveer 1,5 miljoen inwoners van Kent en de rijke Londenaren vinden naast de toeristen in het zacht glooiende landschap hun toevlucht. De North Downs, een heuvelrug met mooie rivierdalletjes van o.a. de Stour herbergen talloze idyllische plekjes. Ook de tuinen oefenen een grote aantrekkingskracht uit op "foreigners" en "inhabitans". Het is niet voor niets dat de National Trust vorige eeuw net hier begon met het beschermen en onderhouden van het typsiche landschap.

Rochester

Rochester is een heel oud stadje, gelegen op een landtong in de Medway. De dikke middeleeuwse muren rond het centrum, gebouwd op Romeinse wallen uit de 3de eeuw zijn nog te zien. In Rochester proeft men onmiddellijk de sfeer van Charles Dickens vooral 's avonds bij het licht van de oude straatlantaarns in High Street, de hoofdstraat. Op de gebouwen die verband houden met de boeken van Charles Dickens of de schrijver zelf, zijn plaquettes aangebracht met zijn portret, zijn geboorte- en sterfjaar en een tekst eronder. Dickens gebruikte in zijn boeken de naam Rochester, maar ook fictieve namen ervoor zoals Dullborough en Colsterham.

Direct rechts in het begin van High Street ligt het "Royal Victoria and Bull Hotel", een meer dan 400 jaar oude postkoetsherberg, bekend als "The Bull. Het hotel kreeg deze officiële naam nadat koningin Victoria er had gelogeerd. Dickens noemt het hotel in "Pickwick Papers" en "Great Expectations". Schuin ertegenover is het Guildhall Museum, sinsd 1979 gevestigd in de 17de eeuwse Guildhall. Op het gebouw is een plaquette te zien, die vermeld dat het gebouw voortkomt in "Great Expectations". Het museum herbergt plaatselijke en natuurlijke historie, archeologie, maritime historie, wapens, poppen, speelgoed en curiosa. Verderop in High Street komt, net voor Norhgate met de bibliotheek, de Corn Exchange (1698) met een klok uit 1771. Dan komt Chertsey's Gate ook bekend als Jasper's Gate, één van de oude poorten naar het kloosterterrein. Even verder gaat het laantje Black Alley naar de kathedraal.

Aan de andere kant is het huis Watts Charity of "The Six Poor Traveller's House". Richard Watts bestemd dit huis bij testament van augustus 1579 voor zes arme reizigers, die hier gratis één nacht mochten blijven. De gevel werd in 1771 toegevoegd. Het huis komt voor in één van Dickens verhalen voor Kertsmis, "The Seven Poor Travellers" (hijzelf zou nummer 7 geweest zijn). Er vlakbij ligt "La Providence", een Victoriaans huis, waar nu afstammelingen van hygenoten wonen. Het Charles Dickens Centre bevindt zich in "Eastgate House" een 16de eeuws gebouw.

In Crow Lane bevindt zich het "Restorarion House", waar Koning Charles II in 1660 verbleef, op weg naar London om tot koning gekroond te worden. Aan het einde van Crow Lane liggen "The Vines", in de middeleeuwen de wijngaard van de monniken. Links er loopt Vines Lane, die uitkomt op St Margaret's Street, met de 15de eeuwse toren. Verder naar beneden, naast de kathedraal, liggen de vroegere kloostertuinen. Op de binnenhof van het vroegere Benedictijnenklooster, naast de kathedraal, staat een standbeeldje van Maria en het Kind.

Tegenover de kathedraal, op "Castel Hill" kan je de Castle Gardens en Rochester Castle Bezoeken. Via Castel Hill is er een sterke afdaling naar de "Esplanade". Rechts is "Bridge Warden's Chapel", in de 14de eeuw gebouwd als kapel voor de brug, later in gebruik bij de brugwachters. Vanaf de Esplanade, zijn de overblijfselen te zien van de muren van de vroegere Romeinse stad.

Royal Victoria and Bull Hotel             Guildhall Museum             Corn Exchange (1698)             Watts Charity             Eastgate House
Royal Victoria and Bull Hotel             Guildhall Museum             Corn Exchange (1698)             Watts Charity             Eastgate House


Rochester Cathedral is, na die van Canterbury, de oudste van Engeland. In 604 werd door koning Ehtelbert de Saksische Church of St Andrew gebouwdvoor Justus, de 1ste bisschop van Rochester. Van deze kerk, die 450 jaar lang als kathedraal werd gebruikt, zijn alleen de grondvesten over: stad en kathedraal werden door de Normandiërs geplunderd. Na de verovering door de Normandiërs, werd Gundulph in 1077 tot bisschop gewijd. Deze begon met de bouw van een nieuwe kathedraal, waarbij als eerste een massieve, stenen toren tot stand kwam, de St Gundulph's Tower, die waarschijnlijk ook als verdedigingstoren was bedoeld. Met de bouw van de kathedraal werd begonnen in 1080. De huidige vorm van de kathedraal is een kruis met twee armen. In 1130 werd, in tegenwoordigheid van koning Henry I, kathedraal gewijd. in 1540 werd de kathedraal opnieuw gewwijd als de "Cathedral Church of Christ and teh Blessed Virgian Mary".

Rochester Castle Rochester Castleis is een van de beste voorbeelden van Normandische krijgskundige bouwstijl. De Romeinen gebruikten deze heuvel al om de rivierovergang te bewaken. De Saksen verdedigden de heuvel tegen de binnenvallende Noormannen. De buitenmuren werden vanaf 1087 gebouwd door bisschop Gundulp. De grote, vierkante hoofdtoren, die nog overeind, staat, heeft gemiddeld 4 m dikke muren en is 35 m hoog. Oorspronkelijk waren alle torens op die hoeken vierkant, maar nadat de zuidoost-toren door koning John was vernietigd werd deze in ronde vorm herbouwd. Naast de noordoostelijke hoek staat het voorgebouw, een kleinere toren, waarin de hoofdingang was. De hoofdtoren werd pas gebouwd tijdens de regering van koning Henr I. In 1884 kwam het kasteel in handen van de stad Rochester.

Rochester Cathedral             Rochester Cathedral             Rochester Cathedral
Rochester Cathedral             Rochester Cathedral             Rochester Cathedral
Rochester Castle             Rochester Castle             Rochester Castle
Rochester Castle             Rochester Castle             Rochester Castle

Charles Dickens was een van de belangrijkste Engelse schrijvers tijdens het Victoriaans tijdperk en de eerste literaire beschrijver van de grootstad midden in de industriële revolutie. Tot de Eerste Wereldoorlog bleef hij Engelands populairste schrijver. Hij verwierf bekendheid met The Pickwick Papers dat vanaf 1836 maandelijks verscheen. Daarna verschenen Oliver Twist in het door hem geredigeerde tijdschrift, Nicholas Nickleby in 1838-1839, The Old Curiosity Shop en Barnaby Rudge beiden in 1841. Zijn beroemdste romans zijn David Copperfield (1849-1850 deels autobiogrfaisch, Great Expectations (1860-1861), Oliver Twist , Nicholas Nickleby en A Christmas Carol (1843), A tale of two cities staat met 200 miljoen exemplaren op nummer 7 van 's werelds meeste verkochte boeken. Kenmerkend voor zijn verhalen zijn de socilale misstanden, de verhaalopbouw, de cartooneske karakters en de humor.
Charles Dickens werd geboren als 2de van 8 kinderen van John Dickens en Elizabeth Barrow. Toen hij 10, in 1822 werd, verhuisde de familie van Rochester (Kent) naar Camden Town in London om dichter bij vaders werkplaats te wonen. Camden Town ligt op dit moment in het noordwesten van de uitdijende en lawaaierige metropool. De wijk en de stad inspireerden Dickens en kropen in zijn kleren: de overvolle straten met karren en koetsen, met ruiters en straatventers, de eet- en koffiestalletjes tussen de afvalhopen en de bouwstenen in, de blootsvoets en in lompen geklede kinderen... Dickens zou in de loop van zijn leven overal komen: in werkhuizen en huurkazerens, in duistere kroegen en mistige steegjes, in sloppenwijken en lijkenhuizen, in gevangenissen.
In 1824 werden zijn vader en de familie wegens schulden in de beruchte gevangenis Marshalsea Prion opgesloten. De 12jarige Dickens verliet zijn school en ging werken Warren's Shoe Blacking Factory. In die schoensmeerfabriek, in een vervallen magazijn bij Hungerford Stairs aan de oever van de stinkende rivier, werkte hij 10 uur per dag en leerde hij de arbeidsomstandigheden kennen. Het werd, net zoals de gekwetste kinderziel, een belangrijk thema in zijn werk. op zijn 15de ging hij werken op een advocatenkantoor. In 1835 werd hij verslaggever in de kamer voor Morning Chroncile en onstaond uit zijn journalistiek zijn eerste literaire werk
Net zoals David Cooperfield was Dickens een migrant in London, een plek van extreme rijkdom en mensonterende ellende. Londonwas zijn muze met wie hij een haat-liefdeverhouding had. Als een gelukszoekmagneet nam de bevolking ongezien toe. Bij de aankomst van Dickens telde de stad 1,5 milj inwoeners, bij zijn dood in 1870 waren dat er 3,5 milj.
Naast schrijven deed Dickens aan liefdadigheid, voerde hij campagne voor de volksgezondheid, de huisvesting en opvoeding. Hij reisde en wandelde vaak. Zijn slapeloosheid en zijn vriendschap met enkele politieofficieren brachten hem in contact met misdadigers, nachtbrakers, portier, prostituees, nachtwerkers en daklozen.
Charles Dickens sukkelde vanaf 1860 met zijn gezondheid. De lezingen die hij gaf putten hem uit en eisten hun tol. Dickens overleed op 58-jarige leeftijd. Hij werd op voorspraak van koninging Victoria en tegen zijn wil in begraven in Poets'Corner in Westminster Abbey in London.

naar boven