Zaterdag 12 mei

Programma:

07u00: Ontbijt
08u30: Vertrek naar London
09u00: Met de tube naar Chelsea
09u30: Uitgestippelde wandeling in Chelsea
14u00: Vrije tijd en lunch 21u00: De bus staat bij Big Ben, vertek naar hotel

Wandeling door Chelsea

Bij het verlaten van Sloane Square station ben je op Sloane Square, vernoemd naar Sir Hans Sloane, heer van het landhuis van Chelsea in de 18de eeuw en een van de sleutelfiguren in zijn geschiedenis. Rechts van je staat het Royal Court Theatre, waar veel nieuwe schrijvers hun toneelstukken voor het eerst hebben opgevoerd. Steek de straat over en loop langs de linkerkant van het plein naar de Kings Road, de hoofdstraat van het moderne Chelsea. Gedurende de jaren 60 werd de King's Road de place to be van het swingende Londenen sedert dan ook het meest modieuze winkelgebied buiten West End.

De Chelsea Gepensioneerden
Ga verder over de King's Road en passeer links de Duke of York Square en verschillende gebouwen (het belangrijkste is die de Saatchi-galerij huisvest) die vroeger deel uitmaakte van de kazerne van de hertog van York. Steek Cheltenham Terrace en Walpole Street over en neem de volgende afslag links naar Royal Avenue. In de verte zie je de ingang naar het Royal Hospital, het rusthuis voor oude soldaten gesticht door Charles II in 1682 en ontworpen door Sir Christopher Wren. De ziekenhuis Residentie, bekend als de Chelsea Gepensioneerden zij worden herkend aan hun ouderwetse blauwe of rode uniformen. Aan het einde of Royal Avenue sla je links het Leonard's Terrace in en dan rechts langs Franklin's Row. Rechts van je staat Burton's Court, een sportterrein dat wordt gebruikt door soldaten uit de lokale kazerne. Steek de hoofdweg over (Royal Hospital Road) om het Royal Hospital-terrein te betreden. (voordat je de volgende instructie volgt, ga je naar de ziekenboeg links naast de bank met de olifant en gepensioneerde erop en kijk je rond/ of neem een kopje thee, keer op je stappen terug en ga verder met de volgende parargraph)

Het Royal Hospital
Bij de tweede poort ga je rechtsaf in de Light Horse Court en ga rechtdoor door de boog die naar de zuilengalerij leidt. Halverwege is er een deuropening aan de rechterkant deze leidt naar de Hospital's dining en chapel van het Royal Hospital bij het verlaten van de Hall, ga rechtdoor naar het midden van het centrale plein (Figure Court), dat wordt geflankeerd door vleugels links en rechts. Ongeveer 400 gepensioneerden wonen hier in kleine, met gordijnen afgesloten chambretten, opgesteld in grote open slaapzalen die bekend staan als 'Long Wards'.
Het bronzen beeld, van Grinling Gibbons, in het midden van het hof toont Karel II in de kledij van een Romeinse keizer. Boven de zuilengalerij in het centrale gedeelte van het gebouw kondigt een Latijnse inscriptie aan dat het Hospital is gesticht door Karel II ter ondersteuning soldaten is. Het is uitgebreid door James II en voltooid door william III in 1692. Aan de overzijde is er een goed uitzicht van het ziekenhuisterrein naar het voormalige Battersea Power Staion aan de zuidkant van de rivier de Theems.
Ga voor de vlaggenmast linksaf, langs het terras en ga door een andere boog (indien open) naar Light Horse Court. Draai rechts het plein af en ga door de poort verderop. Een andere poort onmiddellijk aan uw linkerhand leidt naar Ranelagh Gardens, de site van de beroemdste van alle lusttuintjes die in Londen zijn geopend in de 17de eeuw. Het midden van Ranelagh Garden was een enorme rotonde waar bezoekers met een orkest van een bankstand wandelden of thee en wijn dronken. Mozart heeft Ga voor de vlaggenmast linksaf langs het terras en ga door een andere boog (indien open) naar Light Horse Court. Draai rechts het Hof uit en ga door de poort verderop. Een andere poort onmiddellijk aan uw linkerhand leidt naar Ranelagh Gardens, de beroemdste van alle lusttuintjes die in Londen zijn geopend op de 17e eeuw. In het midden van Ranelagh Garden stond een enorme kiosk met een podium voor een orkest en waar de bezoekers wandelden of thee en wijn dronkenan. Mozart heeft er ooit opgetreden. Er is een foto van de kiosk, die in 1805 werd afgebroken, in het kleine zomerhuis in het midden van de tuinen.

Royal Court Theatre             Royal Hospital             Ranelagh Gardens
Royal Court Theatre             Royal Royal Hospital             Ranelagh Gardens
Loop voorbij de ingang van Ranelagh Garden en sla rechtsaf voor het Hospital naar het openbare gedeelte. De Chelsea Flower Show wordt hier elk jaar in mei gehouden. Ga dan terug naar de ingang van het Hospital, sla linksaf naar de Royal Hospiotal Road en loop langs het Natioan Army Museum. Ga verder en sla linksaf naar Swan Walk. Aan het einde van Swan Walk zie je de Peace Pagoda voor je. Aan de linkerkant is het voormalige station van Battersea en aan de rechterkant de Albert-brug. Keer op je stappen terug.

Deze eenrichtig straat loopt langs de oostkant van Chelsea Physic Garden, waarvan je een glimp kunt opvangen door de poort aan de linkerkant (was vandaag gesloten). Deze botanische tuin werd meer dan 300 jaar geleden opgericht door de City Apothecaries Company en is nog steeds actief in botanisch onderzoek. Sommige van de eerste katoenzaden die in Amerika werden geplant, werden vanaf hier in 1732 geëxporteerd.

Ga tot aan het einde van Swan Walk (waar er links een plaquette is over de Physic Garden) en sla linksaf naar Royal Hospital Road. Aan het einde van de weg ga je net voor de tuinstrook naar Cheyne Walk, een lang terras dat langs de waterkant van Chelsea loopt. Voordat de dijk in 1874 werd gebouwd, kwam de rivier direct aan de kant van Swan Walk. Door de eeuwen heen hebben vele beroemde mensen hier gewoond, nr. 4 was het laatste woonplaats van de schrijver George Eliot, Lloyd George (eerste minister van de Eerste Wereldoorlog) woonde nr. 10 en Rosetti (schilder), Swinburne (dichter) en George Meredith ( schrijver) allen voormalige inwoners van nr. 16 en ook Rosseti's huisdier Wombat. Let ook op de zeer oude brievenbus "VR" in het begin.

Cheyne Walk komt samen met Chelsea dijk net voor Albert Bridge. Loop rechtdoor, voorbij het standbeeld "jongen en dolfijn" tot aan de Old Church Street. In de oude kerk (herbouwd na een bombardement tijdens de 2de Wereldoorlog) trouwde Henry VIII in 1536 met Jane Seymoure.Sir Hans Sloane werd er in 1753 begraven, zijn graf wordt gekenmerkt door een urn onder een stenen overkapping aan de oostkant van het kerkhof. Het moderne standbeeld voor de kerk tegenover de rivier is van Sir Thomas More, een inwoner van Chelsea en Lord Chancellor onder Henry VIII. Hij werd in 1535 onthoofd omdat hij weigerde de religieuze hervormingen van de koning te aanvaarden. Delen van More's 16de-eeuwse kapel en vele andere fascinerende oude monumenten staan in de kerk. Sla rechtsaf naar Old Church Street. Dit was de hoofdstraat van Chelsea tot 1830 toen de King's Road een openbare doorgang werd (totdan was het een privéweg was die alleen de koninklijke familie gebruikte).

Ga verder in Old Church Srtreet tot je King's Road weer bereikt. Sla rechtsaf. Wanneer je in Doverhouse Green komt, een oude begraafplaats aan de overkant van Doverhouse Street, snij je diagonaal naar de uiterste linkerhoek en ga je door Chelsea Farmers Market. Steek de straat over en sla linksaf, loop langs de "Sydney Arms pub", steek Britten Street over en sla rechtsaf naar de tuinen naast St Luke's Church. Deze kerk met 2500 zitplaatsen, geopend in 1824 om de groeiende bevolking van Chelsea te huisvesten, was een van de eerste gotische gebouwen van de 19de eeuw. De open ruimte rondom maakt het geweldig. Charles Dickens is hier in 1836 getrouwd.

Ga door de tuinen naar het oostelijke uiteinde van de kerk en draai rechts de poorten uit. Ga onder de boog door in St Luke's Street en sla vervolgens linksaf naar de huizen van de gemeente in Sutton Dwellings. Sla rechts de Cale Street in en volg de weg naar de kleine groene omgeving met winkels en restaurants. Wanneer u Markham Street bereikt, sla rechtsaf, aan het einde van de straat, sla linksaf naar King's Road. Als je een shopaholic bent, kun je een wandeling maken door het beroemde warenhuis "Peter Jones". De wandeling eindigt op het station van Sloane recht voor je.

Peace Pagoda             Chelsea Physic Garden             Albert Bridge
Peace Pagoda             Chelsea Physic Garden             Albert Bridge

naar boven