Bhutan

Bhutan natuur Bhutan (Bhoetan uitgesproken en soms ook zo geschreven), officieel het Koninkrijk Bhutan, is een land in Azië dat in de Himalaya ingeklemd ligt tussen Tibet en India. Het zuidelijke gedeelte van Bhutan ligt op het Indische subcontinent. De lokale naam van het land, Druk Yul, betekent het land van de Druk (draak). Een andere naam die de inwoners aan hun eigen land geven is Druk Tsendhen wat het land van de Donderde Draak betekent. Van de donder wordt gezegd dat dit het brullen is van de Chinese draken.

Geschiedenis

Over de vroege geschiedenis is weinig bekend. Uit archeologisch onderzoek blijkt wel, dat al in 2000 v.Chr. nederzettingen in Bhutan voorkwamen. Tot de vroege bewoners behoorden de Monpa. Bhutan kwam in de 7de eeuw n.Chr. in de boeddhistische invloedssfeer vanuit Tibet. De legende vertelt, dat de Tibetaanse koning en veroveraar Songtsen Gampo werd tegengewerkt door een enorme vrouwelijke demon, die zich over een groot gebied had neergevlijd. De koning besloot op elk belangrijk gewricht van de demon een Boeddhistische tempel te bouwen, waaronder twee in Bhutan: de Kyichu Lhakhang in de Paro vallei en de Jampey Lhakhang in de Bumthang vallei. Daarmee werd de demon onschadelijk gemaakt. Een eeuw daarna, rond 750, kwam Padmasambhava (of Guru Rinpoche, "kostbare meester") naar Bhutan. Guru Rinpoche is de belangrijkste persoon uit de geschiedenis van Bhutan. Hij wordt door de Bhutanen als een heilige vereerd, omdat hij definitief het Boeddhisme naar Bhutan bracht. Dat deed hij door in het hele land de lokale geesten te onderwerpen aan het Boeddhisme. In de Bumthang vallei, bij Jakar, lokte hij met magie een demon uit diens grot, veranderde zich in een Garoeda en onderwierp de demon door zijn klauwen in de demon te zetten. Op deze plaats werd later een belangrijke tempel gebouwd, de Kuje Lhakhang. Door zijn handelen werd het Boeddhisme snel populair in het land. Overal in Bhutan komt men tempeltjes tegen, waar een voetstap of een haar van Guru Rinpoche wordt bewaard. De legende vertelt, dat Guru Rinpoche op de rug van een tijger landde op een berg in de Paro vallei. Op die plek is nu het Tijgernestklooster gebouwd.

Bhutan was in die tijd en lang daarna een versnipperd land, waar de plaatselijke vorsten de dienst uit maakten. In 1616 vluchtte de abt van het Ralung klooster in Tibet, na een religieus conflict naar Bhutan. Door zijn groot religieuze gezag was deze Ngawang Namgyal in staat geheel Bhutan onder zijn leiding te verenigen. Hij gaf het land de naam: "Druk Yul": het land van de Druk (draak). Hij werd de 1ste Shabdrung, heerser van Bhutan. Overal in het land liet hij dzongs (kloosterburchten) bouwen. Dat zijn grote ommuurde vestigingen, die zowel werden gebruikt als bestuurlijk centrum en als tempel. Nu nog zijn de dzongs belangrijke bezienswaardigheden in Bhutan. In zijn tijd waren er ook militaire aanvallen vanuit Tibet, maar de Shabdrung wist ze allemaal af te slaan. In 1651 overleed de Shabdrung; zijn stoffelijke resten bevinden zich in de dzong van Punakha.

Koning van Bhutan Hierna versnipperde het land weer en brak er regelmatig strijd uit tussen de verschillende Dzongs. Na verloop van tijd bleek Trongsa de sterkste. In 1907 laat de penlop van Trongsa, Ugyen Wangchuck, zich tot koning kronen en zat tot 1926 op de troon. In die tijd was het gebied vanuit India onder Britse invloed gekomen. In 1910 werd Bhutan een Brits protectoraat waarbij het Verenigd Koninkrijk de buitenlandse politiek bepaalde, maar zich onthield van inmenging in binnenlandse aangelegenheden. De 2de koning Jigme Wangchuck, volgde zijn vader op in een tijdperk van politieke stabiliteit en economische vooruitgaan. Na de onafhankelijkheid van India in 1947 werd Bhutan in 1949 op zijn beurt onafhankelijk. De huidige monarchie zoals die in 1907 gesticht werd, bedrijft een politiek waarbij alleen de oorspronkelijke Bhutanen in Bhutan kunnen blijven. Circa 100.000 Nepalezen en Indiërs zijn naar aangrenzende landen gevlucht. In 1952 werd hij opgevolgd door zijn zoon Jigme Dorji Wangchuck. Deze koning wordt beschouwd als de grondlegger van het moderne Bhutaan. Hij regeerde tot in 1972 en werd dan opgevolgd door zijn 17 jarige zoon Jigme Singye Wangchuck. Deze was de grondlegger van het Bruto Nationaal Geluk. Hij reisde veel in Bhutan, was een beschermer van de natuur en stond zeer dicht bij de bevolking. Koning Jigme Dorji Wangchuck kondigde in 2006 aan dat Bhutan een democratie zou worden en in 2008 werden de 1ste verkiezingen georganiseerd. De huidige koning Jigme Khesar Namgyel Wangchuck volgde zijn vader op in 2008 en trouwde in 2011 met Jetsum Pema.

Bevolking

De meerderheid van de bevolking woont in de centrale hooglanden. Ongeveer de helft van de bevolking bestaat uit inheemse Bhutanen, de Ngalop, die verwant zijn aan Tibetaanse groepen. Andere grote groepen zijn de Lhotshampa uit Nepal en de Sharchop uit Assam. Toen Bhutan in 1971 lid werd van de Verenigde Naties, werd de bevolking geschat op ongeveer 1 miljoen. Met een geschatte groei van 2 à3 % per jaar kwam dat uit op ongeveer 2 miljoen in het jaar 2000. Een nationale volkstelling in 2005 stelde de bevolking echter op 672.425.

Geografie

Bhutan Bhutan is zeer bergachtig en afgesloten van de zee. Het land ligt in het oostelijk gedeelte van de Himalaya. In het noorden van Bhutan reiken de bergtoppen tot boven de 7000 meter. Als hoogste berg van Bhutan wordt vaak Kula Kangri (7553 meter) genoemd, maar er wordt ook beweerd dat deze berg in Tibet staat. Iets zuidelijker staat Gangkhar Puensum, de hoogste onbeklommen berg ter wereld. De hoogte van Gangkhar Puensum wordt geschat op 7570 meter. Als die schatting klopt, is Kula Kangri sowieso niet de hoogste berg van Bhutan. Het controleren van de hoogte is problematisch, aangezien het beklimmen van bergen in Bhutan sinds 2003 uit religieuze overwegingen verboden is. Het beklimmen van bergen van 6000 meter en hoger werd al in 1994 verboden.

 • Westelijk Bhutan
  Als je in Westelijk Bhutan maar 2 steden bezoekt kies dan voor Paro en Punakha. Het westen is niet alleen gezegend met mooie natuur maar ook met de mooiste Dzong (Punakha), maar ook de mooiste Lhakhang (Kyichu Lhakhang) en de meest dramatische klooster (Taktshang Goemba). Dit zijn de grote bezienswaardigheden die je gewoon moet gezien hebben. Het westen biedt u de mogelijkheid om het beste van de culturele bezienswaardigheden te combineren met een wandeling in de bergen. In oktober of november, een uitstapje naar de Dochu La, met uitzicht op de Himalaya pieken, omlijst door chortens en gebedsvlaggen, is een letterlijke hoogtepunt, het kan wedijveren met het uitzicht op Jhomolhari in de bovenste Paro vallei.

 • Centraal Bhutan
  Het hart van Centraal Bhutan is Bumthang, een prachtige verzameling van valleien die je best kan vergelijken met de Zwitserse valleien, met diverse kapellen met gouden daken, afgelegen rood-ommuurde goembas en heilige tempels, waaronder de fantastische 1500-jaar-oude Jampey Lhakhang. Bumthang biedt de beste eendaagse wandelingen door bamboebossen en yak weilanden, langs chortens naar afgelegen kloosters. De prachtigste Bumthangse Culturele tocht gaat door met mos bedekte bossen, terwijl de dorpen van Ura en Shingkhar zeer geschikt zijn voor geweldige wandelingen. De lijn tussen feit en fictie is zeer dun in Centraal Bhutan. Staan waar Guru Rinpoche worstelde met een sneeuwleeuw, met je hand over prenten gaan die getekend zijn in de heiligen meditatie grotten en turen in een meer vol schatten die alleen maar zichtbaar zijn aan de deugdzame. Het is een heilige landschap.

 • Oostelijk Bhutan
  Het wilde Oostelijk Bhutan is voor de winterharde. Lange, kronkelende, ruwe wegen die eindigen in een eenvoudige accommodatie is de norm hier. Het leven is meer landelijke en geschied in een langzaam tempo. En je wilt het waarschijnlijk ook zelf doen. Best niet komen tijdens de moesson. De wegen in het oosten lopen langs steile rotswanden op een richel die niet breed genoeg is voor twee voertuigen. Een dichte mist en een fikse moesson bui en je kunt je aan een spannende rit verwachten. De verscheidenheid aan landschappen is al even indrukwekkend, vanaf de hoogten van Thrumshing La en van de weelderige Himalaya naar de subtropisch gebied. Oost Bhutan is het hart van rijke tradities zoals het weven. Liefhebbers kunnen in het dorp Khoma weefgetouwen bekijken Khoma en ontdekken met welke natuurlijke kleuren afkomstig van insecten en planten de stoffen gekleurd worden.

  Economie

  Behalve bosbouw en huisnijverheid bestaat er vrijwel geen industrie in Bhutan. Het land heeft wel een grote potentie voor het aanleggen van dammen voor de opwekking van elektriciteit. De grootste dam in Bhutan levert het land 25 miljoen dollar per jaar op mits deze elektriciteit wordt geëxporteerd naar het buurland India. Deze export zorgde in 2011 voor een economische groei van 10 procent en in 2012 voor nog eens 7,5 procent. Er zijn plannen om nog meer dammen te bouwen om de export van elektriciteit verder te vergroten, maar deze projecten kunnen alleen worden uitgevoerd als deze voldoen aan de duurzame milieueisen die de koning en de regering handhaven om de natuur in Bhutan te beschermen.

  Bhutan is een land waar het behoud van culturele waarden en het beschermen van de natuur een grote rol spelen. In 1990 werd de 'Paroresolutie' aangenomen. Deze resolutie houdt in dat de overheid duurzaam wil ontwikkelen met respect voor het milieu en de cultuur. Dit betekent dat elk bedrijf rekening moet houden met de impact van haar ontwikkeling op de natuur. In 1985 heeft de regering de 'National Forest Policy' (nationaal bosbeleid) aangenomen. Dit beleid stelt regels aan het kappen van bomen: voor elke gekapte boom moet er een boom herplant worden. Het beleid heeft er toe geleid dat nu 60% van Bhutan uit bosrijk gebied bestaat.

  Door de vele bergketens is het aanleggen van infrastructuur in het land, zoals wegen, zeer moeilijk en kostbaar. De meeste ontwikkelingsprojecten in het land, zoals de aanleg van wegen, zijn vaak afhankelijk van contractarbeiders uit India. India is tevens de belangrijkste handelspartner van Bhutan. De munteenheid van Bhutan, de ngultrum, is uitwisselbaar met de Indiase roepie.

  Er wordt ontwikkelingshulp aan Bhutan gegeven door verscheidene organisaties om onderwijs en andere projecten te bevorderen. Hieraan worden wel restricties gesteld omdat de regering de traditionele cultuur wil beschermen.

  Politiek

  Bhutan is sinds de verkiezingen van 24 maart 2008 een parlementaire democratie. De grondwet voorziet in een parlement met twee kamers. Het Lagerhuis, de nationale assemblee, bestaat uit 47 leden. De grootste partij, de Druk Phensun Tshogpa, bezet 44 zetels. De koning is zowel het staatshoofd als het hoofd van de regering.

  Sport

  De nationale sport in Bhutan is het boogschieten. In veel dorpen en steden worden regelmatig wedstrijden gehouden. Bhutan beschikt ook over een nationaal voetbalteam. In 2002 stond dit op de een na laatste plaats (202e) van landenteams. Op 30 juni, de dag van de wereldfinale in Japan, speelde het nationale team van Bhutan in het Changlimithan Stadion in Thimphu tegen het nationale team van Montserrat (203e), en won voor het eerst een interland. De uitslag was 4-0. Johan Kramer maakte hierover de documentaire "The Other Final".

  Roken

  Bhutan kent een strenge tabakswetgeving. Sinds 2010 is de verkoop van tabak geheel verboden. Het is wel toegestaan om tabak in bezit te hebben. Import voor privégebruik is toegestaan. Men betaalt dan 100% invoerbelasting indien de tabak in India gekocht is en 200% voor import van elders. Men dient altijd het aangifteformulier bij zich te dragen om aan te tonen dat legaal is ingevoerd. Op illegale import staat gevangenisstraf. Het roken op openbare plaatsen, waaronder horecagelegenheden, is verboden. Restaurants hebben vaak een afgesloten ruimte waar wel gerookt mag worden.

  Verkeer en vervoer

  De internationale luchthaven is Luchthaven Paro. De regering sloot in december 2013 een contract met Nissan voor de levering van tientallen Nissan Leafs. Dit moet ertoe leiden dat in maart 2014 al haar auto's vervangen zijn door deze volledig elektrische auto's. Daarna zijn alle taxi's in het land aan de beurt. De regering heeft uitgerekend dat als alle auto's in het land elektrisch gaan rijden, de olie-import met 70% kan verminderen.

  Natuurparken

  Er zijn vijf nationale parken, vier wildreservaten en één natuur reserve park, die tezamen ongeveer 43% van het land, of 16.396 km² bedragen. Een extra 3307 km² is aangewezen als een netwerk van biologische corridors die alle negen beschermde gebieden verbinden, waardoor 52% van het land enige vorm van bescherming geniet. In 3 van de beschermde gebieden is er bewoning. Het behoud van de cultuur en het bevorderen van de lokale traditie is een belangrijk onderdeel in deze 3 parken. De regering heeft een geïntegreerde programma ontwikkeld om mensen die binnen een beschermd gebied leven te helpen. Het plan leert de mensen hoe zij het best hun boerderij runnen, de dieren laten grazen, hoe ze best planten verzamel en brandhout snijden zonder het ecologisch systeem in gevaar te brengen. Het Bhutan nationaal-park systeem dient om belangrijke ecosystemen te beschermen, en grotendeels zij de parken niet bestemd voor het toerisme, op een of twee uitzonderingen na.

  Bhutan heeft dus gekozen voor een geïntegreerd natuurbeheer waarin parken dienen om hun soorten en leefgebieden te beschermen. De lokale bevolking mag in de parken blijven wonen en helpen zo om het landschap in stand te houden. Hun activiteiten moeten binnen de perken blijven. De biodiversiteit is enorm. Dieren zoals tijgers, sneeuwluipaarden en rode panda's zijn zeer schuw en zijn zelden te zien. De takin, het nationale zoogdier, yaks, berggeiten en apen kom je afhankelijk van de seizoen soms tegen langs de weg. De parken zijn ook bezaaid met bloemen, bomen, vlinders, zwammen, mossen, reptielen, insecten.

  Terug naar het reisverslag