Puntsholing


Phuentsholing, is een grensstad in het zuiden van Bhutan en is de administratieve zetel van het Chukha District. Phuentsholing grenst aan de Indische stad Jaigaon, en grensoverschrijdende handel heeft geleid tot een bloeiende lokale economie. De stad heeft het hoofdkwartier van de Bank van Bhutan.

Geschiedenis

Op 5 april 1964 werd de hervormingsgezinde premier Jigme Dorji in Phuntsholing vermoord door monarchistischen tijdens het verblijf van de koning in Zwitsers ziekenhuis. Het was 1958 toen de 1ste huis met winkel werd gebouwd. De late premier, Jigme Dorji informeerde de bewoners dat er huizen kunnen worden gebouwd. Na de aankondiging, werden 18 winkels gebouwd rond het Zangdopelri gebied. Het Zangdopelri gebied was een busstation, en op zaterdag was er een markt. Afgezien van de huisjes, waren er verschillende hutten en Phuentsholing begon te groeien.

Architectuur en cultuur

De India-Bhutan grens bij Phuntsholing scheidt duidelijk 2 zeer verschillende volkeren en culturen. Jaigaon over de grens groter is, bruisender en luider en vergelijkbaar met veel andere West-Bengaalse handelscentra. Veel Bhutanese gaan er shoppen. Phuntsholing is uniek, meer stedelijker dan andere Bhutanese steden. Het is een beetje be´nvloed door de naburige cultuur, maar is duidelijk veel meer rustig en ordelijk dan zijn buurman.

Grens Bhutan-India

Grens overgang De grens wordt gescheiden door een lange muur met een Bhutanese poort. De lokale bevolking kunnen soms de grens oversteken zonder papieren. Toeristen komende uit India, Bangladesh en de Maldiven hebben geen visum nodig naar Bhutan te reizen, maar moeten een bewijs van identiteit hebben, zoals een paspoort of kiezers identiteitskaart en een vergunning aanvragen bij Phuntsholing om naar Bhutan te reizen. Andere buitenlanders hebben een visum nodig en een geregistreerde gids om naar Bhutaan te reizen. De toegangspoort naar de stad wordt bemand door het Indiase en Bhutanse leger.

Transport

De stad heeft geen vliegveld of treinstation. Indian Railways heeft stations in de buurt. Een 20 km spoorlijn is gepland van het dichtstbijzijnde station Hashimara in Noord-Bengalen naar Phuntsholing. Siliguri is de dichtstbijzijnde grote stad in India. New Jalpaiguri en New Alipurduar zijn dichtstbijzijnde grote spoorwegknooppunten. Bussen worden geŰxploiteerd door zowel India en Bhutan. Eenmaal in Phuntsholing hebben de reizigers de toegang tot de rest van Bhutan. Terug naar het reisverslag