Oost-Bhutan

Geschiedenis

Traditionele ambacht In de oudheid werd het oosten van Bhutan geregeerd door een verzameling van afzonderlijke kleine koninkrijken en was een belangrijke handelsroute tussen India en Tibet. Goederen stroomden via Bhutan door naar de Tibetaanse stad Lhodrak. De belangrijkste figuur in de geschiedenis van deze regio was Chhogyel Mingyur Tenpa. Toen hij Penlop (gouverneur) van Trongsa was, leidde hij zijn legers naar het oosten van Bhutan om de opstanden in Bumthang, Lhuentse, Trashigang, Mongar en Zhemgang te onderdrukken. Zijn inspanningen bracht Oost Bhutan onder de heerschappij van de desi (seculiere heerser van Bhutan) en uiteindelijke naar hereniging van het land. Mingyur Tenpa bouwde de Dzong in Trongsa en was ook verantwoordelijk voor de bouw van het grootste deel van de dzongs in het oosten, evenals in centraal Bhutan. In 1668 werd hij gekroond als de 3de desi en regeerde tot 1680. We reizen door de districten Samdrup Jongkhar dzongkhag, Trashigang dzongkhag, Mongar dzongkhag en Lhuentse dzongkhag.

Samdrup Jongkhar dzongkhag

Samdrup Jongkhar dzongkhag is gelegen in de zuidoostelijke regio van het land en grenst aan de Indiase deelstaat Assam en is ÚÚn van de 20 dzongkhag van Bhutan. Het ligt op een hoogte variŰrend van 200 tot 3500 m. De Dzongkhag heeft een totale oppervlakte van ongeveer 2308 km▓ en grote delen van de Dzongkhag ligt binnen de subtropische gordel. Samdrup Jongkhar Dzongkhag bestaat uit 3 Drungkhags (subdivisies) te weten Bhangtar, Daifam en Nganglam en 10 gewogs (groep van dorpen). Samdrup Jongkhar Dzongkhag heeft een mix van bevolking die grotendeels gedomineerd wordt door de Sharchops en Lhotshampas in Bangtar. Het district beschikt over diverse vormen van onderwijs. Ook de waterkracht van Kurichu komt de ontwikkeling ten goede.

Samdrup Jongkhar stad
Samdrup Jongkhar De stad Samdrup Jongkhar is de hoofdplaats van Samdrup Jongkhar dzongkhag en tevens de poort op weg naar Oost-Bhutan. De stad heeft de eer om de oudste stad in Bhutan te zijn. Het is veruit het grootste stedelijke centrum in het oosten van Bhutan. Deze grensstad is een bruisende kleine nederzetting tot de rand gevuld met winkeliers en venters van over de grens. Er zijn een aantal goed onderhouden hotels, waarvan de meeste een goede mix van Bhutaanse, Indische en continentale gerechten serveren. Als grensstad, wordt Samdrup Jongkhar vaak gebruikt als toegangspunt voor handelaars en toeristen.

Samdrup Jongkhar De weg van Trashigang naar Samdrup Jongkhar, is in de jaren 1960 voltooid en verbindt de oostelijke en zuidelijke regio's van het land, zodat deze kunnen profiteren van de handel met India. In het verleden was Samdrup Jongkhar het belangrijkste handelscentrum voor de Bhutanese bevolking en het is nog steeds een handige exit stad voor toeristen die geregeld naar de naburige Indiase deelstaat Assam reizen. Samdrup Jongkhar wordt vaak aangeduid als het kleine zusje Phuentsholing's vanwege de gelijkenis in architectonische stijl en het feit dat beide steden liggen op de grens met India.

Bezienswaardigheden in de stad
Samdrup Jongkhar, Zangdopelri De Zangdopelri, een drie verdiepingen tellende tempel, ligt in het midden van de stad en is versierd met het werk van Bhutanese meester-ambachtslieden. Zijn ingewikkelde fresco's en prachtige beelden zijn echt een lust voor het oog. Door zijn religieuze betekenis en de gunstige ligging is hij het hart van het geestelijk leven van de mensen in dit gebied.

Samdrup Jongkhar Dzong (=kloosterburcht) fungeert als het administratieve centrum van de wijk en is een van de nieuwste Dzongs die zijn gebouwd in het land. In tegenstelling tot andere Dzongs die zijn gebouwd op strategische locaties boven in de bergen of tussen de rivieren, is deze Dzong in Samdrup Jongkhar gebouwd op een vlak en vrij breed, open gebied.

Een eindje buiten de stad kunt u de Mithun Breeding Farm vinden. Mithuns worden algemeen beschouwd als het beste runderenras in Bhutan. Deze boerderij levert runderen aan de boeren van de zes oostelijke districten.

Dewathang is de site waar Jigme Namgyal, de vader van Gongsar Ugyen Wangchuck, die de Bhutanese troepen leidde in een laatste slag tegen de Britten. Hoewel de Bhutanese troepen een sterke weerstand boden tegen de Britten, tekende Jigme Namgyal uiteindelijk het verdrag van Sinchula met de Britten in 1865.

Trashigang dzongkhag

Het district Trashigang, het juweel van het oosten, overspant de oostelijke uithoeken van het koninkrijk, tot aan de rand van de Indiase deelstaat Arunachal Pradesh. Het is het grootste district van het land, met een hoogte variŰrend tussen 600 tot meer dan 4000 m. De oorspronkelijke bewoners staan bekend als de Tshanglas. De grootste rivier van Bhutan, de Dangmechu, stroomt door dit district. Trashigang stad ligt op een schilderachtige heuvel en was ooit een bruisend handelscentrum voor handelaren die hun goederen ruilden in Tibet. Vandaag is het de kruising van de Oostwest snelweg, met wegverbindingen naar Samdrup Jongkhar en vervolgens naar de Indiase deelstaat Assam. Trashigang stad is ook de marktplaats voor de seminomadische volk van Merak en Sakteng, wiens unieke manier van kleden zich onderscheid van de reguliere Bhutanese Gho en Kira.

Trashigang
Trashigang Trashigang (Gunstige berg) is een van de meer interessante steden in Oost Bhutan en een goede uitvalsbasis voor excursies naar Trashi Yangtse, Khaling, Radi, Phongme en elders in Oost-Bhutan. Het pittoreske stadje ligt aan de voet van een steile beboste vallei met de kleine Mithidang Chhu (rivier) gekanaliseerd er doorheen. Trashigang's brandpunt is een klein plein, dat vol staat met geparkeerde auto's. De accommodatie is vrij beperkt, maar er is een verscheidenheid aan restaurants en talrijke bars in de stad. Niet veel toeristen maken de trip naar Trashigang. Dorpelingen komen naar de stad op heilige dagen, die zich voordoen op de 1ste, 10de en 15de van de Bhutanese maand, voor de handel en proeven van de lokale ara (alcohol gedestilleerd uit rijst).

Bezienswaardigheden
Een grote gebedsmolen staat in het midden van het plein. De overdekte sokkel van de gebedsmolen is een favoriete slaapplaats voor de dorpelingen die wachten op bussen en wordt een ad hoc groentemarkt op meeste dagen. Rondom het plein zijn diverse hotels, restaurants, bars, en een bakker en ambachtelijke winkel.

Trashigang Dzong Trashigang Dzong of 'Het Fort van de Gunstige Berg' werd gebouwd in 1659, ter verdediging tegen Tibetaanse invasies. Dit imposante fort is strategisch gelegen hoog bovenop een uitloper met uitzicht op de Dangmechu en de Gamrichu. Volgens de legende wordt gezegd dat bij het zien van de Dzong, binnenvallende Tibetaanse legers opmerkten dat de Dzong "niet op de grond was gebouwd maar in de lucht". Het is het politieke bolwerk van Oost Bhutan en meer dan 300 jaar oud. De gehele oostelijke regio werd bestuurd vanuit deze Dzong van de late 17de eeuw tot het begin van de 20ste eeuw. De Dzong werd vergroot door Dzongpon Dopola, in 1936. Deze Dzong is ongebruikelijk omdat zowel de administratieve en monastieke lichamen uitkomen op ÚÚn dochey (binnenplaats). De 1ste verdieping (goenkhang) is voorzien van schilderijen van een yeti, terwijl een andere kapel is gewijd aan de godheid Choegi (Yama) Gyelpo. Hij is een beschermer van het geloof, de god van de dood en de koning van het recht, en degene die het goede en het kwade afweegt aan het einde van het leven van een persoon. Veel lama dansen worden uitgevoerd in Trashigang vooral tijdens de driedaagse tsechu in november/december, met de onthulling van een groot thangka en het tonen van een standbeeld van Guru Rinpoche op de laatste dag.

Elk dorp in het district heeft zijn eigen kenmerkend jaarlijkse festival, maar het hoogtepunt is de driedaagse tsechu dat tijdens van 7de tot de 11de dag van de 10de maand van het Bhutanese kalender (december) in Trashigang Dzong wordt gehouden. De tsechu wordt bijgewoond door de Brokpas, een seminomadische volk uit de valleien van Merak en Sakteng, de Khengpa gemeenschap en de mensen die in Samdrup Jongkhar, Pema Gatshel en Trashiyangtse wonen.

De voorbereidingen voor de tsechu beginnen 2 dagen voorafgaand aan de eigenlijke festival. Op de 7de dag van de maand voeren de monniken ceremoniŰle wassingen uit. Op 8ste dag zijn er repetities ter voorbereiding op de tsechu. Op de 9de van de maand begint de tsechu. Op de 10de dag wordt de Thongdrol van Neten Chudrug ontrold te midden van gemaskerde dansers. Op de laatste dag, wordt de oude Thongdrol van Guru Tshengyed uitgerold. Het uitrollen wordt begeleid door de Guru Tshengyed chhams (rituele religieuze dansers).

Mongar dzongkhag

Mongar natuur De weg naar Mongar is een van de meest spectaculaire van het land. Het gaat over steile rotsen en door prachtige dennenbossen en groene weiden. Er zijn talloze variŰteiten van rododendrons te zien langs de route hier en op heldere dagen kun je zelfs een glimp opvangen van Gangkhar Puensum (7541 meter), 's werelds hoogste onbeklommen berg.

Mongar dzongkhag heeft een oppervlakte van 1954 km▓ met hoogtes variŰrend van 400 tot 4000 m. Het lagere en het zuidelijk gedeelte van de dzongkhag heeft een subtropische klimaat terwijl de hoger gelegen gebieden warme zomers en koude winters hebben. Mongar heeft ongeveer 49.000 inwoners. Het landschap is spectaculair met grimmige kliffen en diepe kloven te midden van dichte naaldbossen. De Kuri Chhu, Sheri Chhu en de Dramne Chhu zijn de voornaamste rivieren. De regio staat bekend om zijn wevers. De textiel en de stoffen die hier geproduceerd worden beschouwd als een van de beste in het land. De dzongkhag is onderverdeeld in 17 gewogs (groepen van dorpen). De oostwestelijke nationale weg doorkruist het hart van Mongar dzongkhag. Terwijl ma´s en rijst overvloedig geteeld worden, zijn zuivel, gevogelte, groenten en vruchten zoals sinaasappels, mango's en hazelnoten steeds meer en meer belangrijke inkomsten voor de landelijke bevolking. In de dzongkhag zijn 51 scholen, 1 regionaal ziekenhuis en 25 plaatselijk hulpposten.

Mongar
Mongar stad Net als vele andere nederzettingen in Oost-Bhutan ligt het stadje Mongar bovenop op een heuvel met zicht op de Kurich vallei. Deze stad wordt beschouwd als de belangrijkste handels en reis-hub van Oost Bhutan. De meeste reizigers en handelaren actief in Oosten passeren hier en brengen vaak de nacht door in een van de plaatselijke hotels. De hoofdstraat bestaat uit traditionele geschilderde stenen gebouwen met houten gevels en veranda's. In de buurt van de klokkentoren is er een grote gebedsmolen waarrond mensen vaak samenkomen om oude vrienden te ontmoeten en een praatje te maken. De lokale restaurants serveren een verscheidenheid van de Bhutanese en Indiase gerechten.

Mongar Dzong Hoewel gebouwd in de jaren 1930 en een van de nieuwste Dzongs in Bhutan, werd de Mongar Dzong geconstrueerd op dezelfde wijze als al eerdere dzongs, zonder plannen of nagels. Maar in tegenstelling tot de eerdere Dzongs, die zich op strategische posities liggen, ligt Mongar Dzong op een klein licht glooiend gebied net boven de stad. Bij een bezoek aan de Dzong kun je zien hoe traditionele Bhutanese architectuur is blijven groeien door de eeuwen heen.

Mongar is grotendeels bekend als het "Bastion van het Zhongarps." De illustere Dzongpons van Zhongar hebben een belangrijke rol gespeeld in de geschiedenis van Bhutan. Men kan nog steeds de ru´nes zien van de Zhongar Dzong naast de weg in Lingmethang net vˇˇr het bereiken van Mongar. De ru´ne van Zhongar Dzong is tot op de dag van vandaag een getuigenis van de vaardigheid van de bouwers, met name de beroemde meester, Zow Balip. Het is gelegen op een heuvel met uitzicht op het dorp Themnangbi. De Dzong uit de 17de eeuw wordt verondersteld te zijn gebouwd op een plaats waar de meester architect Zow Balip een witte kom zag.

Ru´ne Zhongar Dzong Een van de meest opvallende religieuze sites is Drametse Lhakhang. Het werd gebouwd in de 16de eeuw door Ani Cheten Zangmo, de dochter van de beroemde Terton (religieuze schat zoeker) Pema Lingpa. De Dramitse Ngacham of de 'Dans van de Drums of Dramitse," werd gestart in dit Lhakhang in de 16de eeuw. Vandaag de dag is het een populaire dans, die uitgevoerd wordt op alle grote festivals. Hij staat ook op de gewaardeerde UNESCO Werelderfgoed lijst.

Een andere heilige plaats in de wijk is de beroemde Aja Ney. Pelgrims uit alle andere delen van Bhutan komen hier om zegeningen te ontvangen en weg te zonden weg te wassen. Een rots die 100 vertolkingen van de heilige lettergreep "Aa" draagt zou ontdekt zijn door Guru Padmasambhava. Het is gelegen op een hoogte van meer dan 3500 m en valt onder Ngatsang geog.

De Yagang Lhakhang, in een klein dorp naast de stad, is een ander heilig monument in de Dzongkhag. Het werd gebouwd in de 16de eeuw door Sangdag, de jongste zoon van Terton Pema Lingpa. Ook vandaag speelt de Lhakhang een belangrijke rol in het religieuze leven van de mensen.

Lhuentse dzongkhag

In de noordoostelijke hoek van Bhutan ligt de oude regio Kurtoe of Lheuntse zoals het nu gekend is. Het is de oorsprong van de Bhutaanse koningen en herbergt een aantal heilige bedevaartplaatsen van het land. Het is gelegen op 77 km van Mongar (ongeveer 3 uur rijden) en is een van de meest ge´soleerde delen van Bhutan. Het landschap is spectaculair, met grimmige klippen hoog boven de rivier kloven en dichte naaldbossen. De regio is beroemd om zijn wevers en hun kenmerkende textiel worden algemeen beschouwd als de beste in het land. Kurtoep vrouwen zijn vooral bedreven in het weven van een textiel genaamd Kishuthara.

Lheuntse
Er is weinig te zien in Lhuentse en er is geen eigenlijke dorp hier, maar de Dzong is een van de meest pittoreske in Bhutan. Net boven de Dzong is een nieuwe dratshang (universiteit) gebouwd om de monastieke gemeenschap huisvesten, terwijl de hellingen zijn bezaaid met nieuwe wijken voor ambtenaren die zijn hier werken, want woningen zijn schaars in dit afgelegen gebied.

Lheuntse Dzong
Lheuntse Dzong Deze machtige burcht, in de volksmond bekend als Lhundub Rinchentse staat op een heuvel met uitzicht op de rivier de Kurichu. Het werd gebouwd in 1654 door de Trongsa Penlop Chogyal Minjur Tempa op de site van een oudere tempel gebouwd door Nagi Wangchuk in 1552. Vandaag is de Dzong het administratieve en het religieuze centrum van het district. Hij herbergt vele heilige voorwerpen die werden verzameld door de 4de Druk Desi Tenzin Rabgay.

Lhuentse Rinchentse Phodrang Dzong, zoals de volledig naam is, ligt hoog op een rots met uitzicht op de Kuri Chhu vallei, met bijna verticale afgronden aan alle kanten. Pema Lingpa zoon van Kuenga Wangpo bouwde een kleine Goemba (tempel) op deze plaats in het begin van de 16e eeuw, de Dzong zelf werd gebouwd door de Trongsa Penlop Mingyur Tenpa in 1654. Het is meerdere malen gerenoveerd recentelijk in 2009 om de schade veroorzaakt door een aardbeving te herstellen. Een driedaagse tsechu (religieus dansfestival) in december/januari brengt vele bezoekers naar de dzong. Vandaag is de Dzong het administratieve en het religieuze centrum van het district. Hij herbergt vele heilige voorwerpen die werden verzameld door de 4de Druk Desi Tenzin Rabgay. In de buurt zijn er ook 7 lhakhangs (tempels) maar de meeste zij gesloten. De monniken zien weinig toeristen, maar zijn erg vriendelijk en daarom hebben de bezoekers hier meer vrijheid om de dzong te verkennen. In het bestuurlijk gedeelte was men een dans aan het aanleren ter gelegenheid van de officiŰle inhuldiging van het grote Guru Rinpoche beeld wat we later op de dag zullen bezoeken.

Kilung Lhakhang
Het kleine dorpje Kilung is een twintig minuten rijden van het Dzong op de route richting Kurtoe Dungkharg. Dit dorp wordt bewoond door de Tshanglas die migreerden en zich hier vestigden tijdens de late jaren 1880. De Kilung Lhakhang is gelegen op een heuvelrug met uitzicht op de rivier de Kurichu. Hij werd gebouwd op het voormalige terrein van de Kilung Gyalpo, een regionale leider. Deze tempel herbergt de heilige keten die ooit werd gebruikt om een beeld dat wonderbaarlijke wijze wegvloog van de Lhuentse Dzong te heroveren.

Jangchubling klooster
Dit is een ander klooster en zeker een bezoek waard. Het werd in de 18de eeuw gesticht door Pekar Gyatso en tot kort stond het onder de bescherming van de 16de Karmapa Rangjung Rigpe Dorji. De dochter van 1ste Koning, Ashi Wangmo woonde hier in het klooster als een non. Het klooster is gemakkelijk bereikbaar via een bevoorradingsweg.

Dungkar Nagtshang
Het huis van Dungkar, een van de adellijke geslachten uit Kurtoe was de thuisbasis van de Trongsa Penlop Jigme Namgyal, de vader van de Wangchuck-dynastie. Dungkar Nagtshang het oude huis van de Dungkar Chojie en het voorouderlijk huis van de Wangchuck-dynastie, staat te midden van een schilderachtige achtergrond van torenhoge bergen met uitzicht op het kleine dorpje Dungkar. Er is een 40 km lange onverharde weg vanuit Lhuentse naar Dungkar Lhakhang. De Dungkar expeditie is een spannende en magische reis naar het Bhutaans verleden.

Gangzur dorp Gangzur dorp ligt op ongeveer twee kilometer van de Dzong. Dit dorp is beroemd om zijn aardewerk. Vooral de vrouwen zijn bekwame ambachtslieden van deze uitstervende kunst. De regering is nu inspanningen aan het doen om deze kunt nieuw leven in te blazen door middel van financiŰle steun.

Khoma dorp Dit dorp ligt op ongeveer twee uur lopen van de Dzong. Het is een aangename reis op zachte hellingen tussen de pijnbomen. Dit dorp is bekend in het hele land voor zijn handgeweven textiel, de Kishuthara. De vrouwen zitten in een rij in een ge´mproviseerde textiel huisje, weven ingewikkelde ontwerpen en patronen. Het kopen van een Kishuthara is hier veel goedkoper dan in een van de ambachtelijke winkels in de hoofdstad.

Natuurparken

  • Het Khaling wildlife sanctuary is 335 km▓ groot, ligt in het zuidoosten en beschermt wilde olifanten, gaurs (Aziatisch rundsoort), luipaarden, pygmee varkens, borstelig hazen en andere tropische dieren. Het grenst aan het gelijknamige reservaat in India. Het grenst aan een vergelijkbare reservaat in India.
  • Het Santeng wildlife sanctuary is 741 km▓ groot en beschermt verschillende endemische soorten, vooral rododendrons, binnen haar gematigde bossen van blauwe dennen, gemengde coniferen en rododendron. Het is ook bekend als het enige park in de wereld dat de habitat van de migoi (Yeti) beschermt. Endemie of endemisme is het verschijnsel dat een organisme van nature uitsluitend voorkomt in ÚÚn afgegrensd geografisch gebied, zoals eilanden in de oceaan, ge´soleerde bergen, meren en riviersystemen. Indien een soort enkel daar voorkomt, spreekt men van een endeem of van endemische soort.
  • Bumdeling wildlife sanctuary is 1521 km▓ groot en beschermt de habitat van blauwe schapen, sneeuwluipaarden, rode panda's, tijgers, afgedekte langur apen met een lange staart, zwart Himalaya beren en muskus herten. Het beschermt ook een groot deel van de toendra en is een hier overwinterd ook de zwarte halskraanvogels.
  • Een deel van Thrumshingla national park en het Royal Manas national park.

    Terug naar het reisverslag