Bhutanese kledij

De traditonele kleding is een van de meest opvallende kenmerken van de bevolking. Unieke kledingstukken die in de loop van duizenden jaren ontwikkeld zijn en gedragen werden.

gho kira Mannen dragen de Gho, een knielange mantel die enigszins lijkt op een kimono, die in de taille wordt gebonden door een traditionele band die bekend staat als Kera. Het zakje aan de voorzijde werd van oudsher gebruikt voor het vervoer van voedsel en een kleine dolk. Vandaag wordt het echter meer gebruikt voor het dragen van kleine voorwerpen, zoals portemonnees, mobiele telefoons en doma (betelnoot).

Vrouwen dragen de Kira, een lange, enkellange jurk vergezeld van een lichte buitenmantel bekend als een Tego met een binnenlaag bekend als een Wonju.

In Oost Bhutan dragen bevolkingsgroepen zoals de Bramis en Brokpas kleding die verschilt van de rest van de Bhutanese bevolking. De Brokpas en de Bramis dragen jurken geweven hetzij uit yak of schapen haar.

Bhutanese dragen nog steeds lange sjaals bij een bezoek aan Dzongs en andere administratieve centra. De gedragen sjaals variŽren in kleur, wat de status of rang van de drager aangeeft. De sjaal gedragen door mannen wordt Kabney genoemd die van vrouwen Rachus. Hieronder volgt een kort overzicht van de verschillende kabneys en de bijbehorende waarde.
gho
Rang Sjaal
Koning Geel
Je Khenpo (Hoofdabt) Geel
Minister Groen
Rechter Groen
District administrator Rood met een kleine witte streep
Burger Wit

De Rachu wordt gedragen over de schouder van een vrouw en in tegenstelling tot de sjaals gedragen door mannen, voor de Rachu zijn er geen specifieke kleuren voor het aanduiden van de rang. De Rachus worden meestal geweven uit ruwe zijde en geborduurd met mooie rijke patronen.

Terug naar het reisverslag