Migoi

Onderweg hebben we ook tijd om kennis te maken met migoi (sterke man), dit is de Bhutanese naam voor een yeti en ze worden verondersteld te leven binnen noordelijk en noordoostelijk Bhutan, met name in het Sakteng Wildlife Sanctuary. De migoi is bedekt met haar dat iets van roodbruin tot zwart zou zijn, maar het gezicht is kaal, bijna menselijk. Het is vergelijkbaar met de yeti van Nepal en Tibet. Beide geslachten hebben een zeer onaangename geur. Maar Bhutanese migoi zijn speciaal omdat ze de macht hebben onzichtbaar te worden, daarom dat zo weinig mensen ze hebben gezien. Een ander kenmerk dat hen helpt om aan detectie te ontsnappen, is dat hun voeten naar achter kunnen staan, wat de mensen verwart die hen proberen te volgen. Volgens onze gids Sangay kan de migoi ook tellen. Zo zou hij in het verleden tellen hoeveel pijlen een jager bij zich had. De jagers die op de migoi jaagden hadden daarom een zeer korte pijl bij die niet boven de pijlenkoker uitstak. Het boek Bhutanese Verhalen van de Yeti door Kunzang Choden is een prachtige verzameling van verhalen verteld door dorpsbewoners in Bhutan, die menen de migoi gezien hebben of ontmoet hebben.

De Yeti of Verschrikkelijke Sneeuwman is een aapachtige cryptid groter dan een gemiddeld mens, zo wordt gezegd door de bewoners van de Himalaya in regio's Nepal, Bhutan en Tibet. De namen Yeti en Meh-Teh worden algemeen gebruikt door de mensen inheems aan dat gebied, en zijn onderdeel van hun geschiedenis en mythologie. Verhalen van de Yeti ontpopte als een facet van de westerse populaire cultuur in de 19de eeuw. De wetenschappelijke gemeenschap in het algemeen betreft de Yeti als een legende, gezien het gebrek aan overtuigend bewijs, maar het is één van de meest bekende wezens van cryptozoology.

In cryptozoology en soms in cryptobotany, zowel in verband met pseudowetenschap, een cryptid (van het Griekse Krypto, wat betekent "verbergen") is een dier of planten waarvan het bestaan is gesuggereerd, maar is nog niet ontdekt of gedocumenteerd door de wetenschappelijke gemeenschap. Cryptids komen vaak voor in de folklore en mythologie, wat leidt tot verhalen en ongegronde geloof over hun bestaan. Bekende voorbeelden zijn de Yeti in de Himalaya, het monster van Loch Ness in Schotland, Sasquatch in Noord-Amerika, de Duivel van Jersey in de South Jersey Pine Barrens, en de Chupacabra in Latijns-Amerika.

Terug naar het reisverslag