Confucius tempel

Confucius

Confucius was een wereldberoemd filosoof uit China. Hij werd geboren in Qufu in het jaar 551 v. Chr., lang voor de vorming van het Chinese keizerrijk. Hij ging uit van persoonlijke en bestuurlijke moraal, maar ook van orde en respect voor de meerdere en voor ouderen. Het wordt wel als het fundament van de traditionele Chinese samenleving gezien. De Confucius Tempel in Peking hoort bij het Hoofdstedelijk Museum en is ťťn van de grootste buiten zijn geboorteplaats. Bijzonder zijn de 198 stenen met namen van 51.624 leerlingen tijdens de Yuan-, Ming- en Qingdynastie die afstudeerden op zijn denkwijzen.

Tempel

Confucius tempel De Confucius tempel van Peking is de op een na grootste Confucius tempel in China. De grootste is in Qufu, de jiaxiang van Confucius. Deze tempel werd in 1302 gebouwd. Keizerlijke mandarijnen betuigden hier hun respect aan Confucius tot 1911. Het jaar dat Republiek China werd opgericht en het mandarijnenapparaat afschafte. Het terrein is twee keer vergroot (tijdens de Ming- en Qing-dynastie). Nu heeft het terrein een grootte van 4 hectare. Van 1981 tot 2005 huisde de tempel een deel van de collectie van het Capital Museum. De Confucius tempel van Beijing ligt aan de Guozijianstraat, vlak bij de Keizerlijke Academie.

Deze tempel bestaat uit vier binnenplaatsen. De belangrijkste structuren omvatten Xianshi Poort (Poort van de Eerste Leraar), Dacheng Poort (Poort van Groot voltooiing), Dacheng (zaal van Groot Voltooiing) en Chongshengci (Oorlogshal). Dacheng Hall is het hoofdgebouw in de tempel, waar de herdenkingsplechtigheid voor Confucius vaak werd gehouden. Binnen in de tempel kan men zien dat 198 gedenkstenen zijn geplaatst aan weerszijden van het voorplein, met 51.624 namen van Jinshi (de gevorderde geleerden) van de Yuan, Ming en Qing dynastieŽn. Ook 14 steense paviljoens van de Ming en Qing dynastieŽn houd de waardevolle historische informatie van het oude China.

In de hoofdhal, op een verhoging te bereiken met marmeren trappen, is meer informatie over de manier waarop Confucius vereerd werd. Er staan muziekinstrumenten opgesteld (zoals een soort liggende harp) en speciale wierookbranders.

In de tempel, kan je ook opmerkelijke afbeeldingen zien van twee vliegende draken die spelen met een parel onder de wolken. Afbeeldingen van draken worden verondersteld om alleen te worden gebruikt in de keizerlijke paleizen omdat de draak staat voor keizer in het oude China. Deze afbeeldingen tonen het belang aan van de Confucius Tempel in de feodale maatschappij van China.

De tempel heeft veel oude bomen, waaronder een cipres boom die bekend staat als de "Touch Evil Cypress" (Chu Jian Bai), die beroemd is geworden door folklore door de eeuwen heen. Haar naam is afgeleid van een verhaal uit de Ming-dynastie, dat wanneer een beroemde corrupte ambtenaar voorbijging, de boom zijn hoed afklopte, en sindsdien hebben de mensen gedacht dat deze bepaalde boom een onderscheid kon maken tussen goed en kwaad.

Stenen

Tussen de Tempel en het College in vind je een indrukwekkende collectie stenen. Ze staan opgesteld in een zijgebouw wat te bereiken is door links van de hoofdhal de brandweerdoorgang te nemen. Er zijn in totaal 190 stenen die allemaal inscripties hebben. Ze zijn per stuk zoín 2,5 meter hoog en 30 cm dik. Tussen de stenen staan beelden van verschillende bekende aanhangers van Confucius. Wat dit zo bijzonder maakt, is dat 189 stenen de tekst dragen van de 13 klassieke boeken van Confucius. Elke steen staat van onder tot boven vol met karakters, al is dat bij sommige duidelijker dan bij andere. In totaal staan er 630.00 karakters op de 189 stenen. De 190e steen is een verklaring van de keizer en heeft een ereplaats.

Keizerlijk college

Confucius tempel De inrichting van het College is bijna hetzelfde als van de tempel: in de zijgebouwen kun je tentoonstellingen bekijken (ditmaal over onderwijs), er staan vierkante gebouwen op het plein met meer marmeren stenen en er is een hoofdhal. Het College is gebouwd in 1306 door de kleinzoon van Kublai Khan. Tijdens de Yuan, Ming en Qing DynastieŽn (bijna 700 jaar van 1206-1911) was dit College het beste en belangrijkste leerinstituut in het land.

De vierkante hoofdhal met gouden knop op het dak is omringd door een (droge) vijver. Marmeren bruggen brengen je naar de hal. Binnen staat een keizerlijke troon (bedekt met keizerlijk geel) vanwaar de keizer uitleg gaf over de klassieken van Confucius voor de duizenden verzamelde studenten, professoren en officieren. Achter de hal staan een marmeren zonnewijzer en een beeld van Confucius.

De meest indrukwekkende attractie is zonder twijfel de prachtige boog met een gele dakpannen, drakenversieringen, geel en groene tegels en een roodgeschilderde basis tussen de hoofdhal en ingang.

Terug naar het reisverslag