Chinese muur

De Chinese Muur of Grote Muur is een uit aarde en stenen opgetrokken verdedigingswal in het noorden van China. De 6.259 kilometer lange verdedigingswal, die in het Chinees Muur van 10.000 li (6440 kilometer) heet, moest het Chinese Keizerrijk beschermen tegen vijandelijke nomadische ruitervolkeren en strekt zich uit van Shanhaiguan bij Bo Hai (300 km oostelijk van Peking) tot Lop Nur in het zuidoostelijk deel van de autonome regio Sinkiang. De gehele verdedigingslinie, inclusief verdedigingsgroeven van 359 kilometer en 2.232 kilometer aan natuurlijke grenzen (rivieren, heuvels en bergen), heeft een lengte van 8.850 kilometer.

Geschiedenis

Het eerste deel van dit bouwwerk werd vanaf circa 200 v.Chr. uit gestampte aarde opgetrokken door de Oud-Chinese Qin-dynastie. Deze dynastie is vernoemd naar de eerste Chinese keizer Qin Shi Huangdi, die China na een periode van oorlogen in 221 v.Chr. heeft verenigd. De Chinese Muur werd aangelegd als verdedigingswerk tegen rondtrekkende invasielegers vanuit het noorden. De eerste bouwsels waren aarden en lemen verhogingen die aan de Romeinse limes (latijn voor grens) deden denken, maar uiteindelijk deed steen zijn intrede en werden wachttorens gebouwd. Onder zeer slechte omstandigheden werkten meer dan een half miljoen arbeiders aan de Muur. Men beweert zelfs dat voor elke meter een man is gestorven. Tijdens de Tang-dynastie raakte de wal in verval, maar ten tijde van de Ming-dynastie (1368-1644) werd de muur hersteld en verlengd. Ook werden in deze tijd losse stukken muur met elkaar verbonden tot het enorme bouwwerk dat we vandaag de dag kennen.

Meer dan een miljoen mensen bewaakten de muur vanuit ruim 1000 forten en uitkijktorens. Als de vijandige legers naderden, staken ze een mengsel van hout, stro en mest in brand. EÚn dikke rookwolk betekende 500 soldaten, vier rookwolken betekende 10.000 vijandige soldaten. Honderd jaar later waren de Hunnen nog altijd niet verslagen. De Ming voerden uitgebreide oorlogen tegen de Mongolen en Mantsjoes, ten dele afstammelingen van de Hunnen. Uiteindelijk werd de muur gebouwd en trok het keizerrijk zich achter de muur terug, daarbij duizenden vierkante kilometers land aan de nomaden prijsgevend. Het zou hen niet helpen: in 1644 maakten de Mantsjoes gebruik van interne verdeeldheid en veroverden China.

Heden

De muur is op veel plaatsen zwaar beschadigd of zelfs afgebroken. Daarom mag er op sommige stukken niet meer gelopen worden. De stenen zijn vaak voor andere doelen gebruikt of de muur is door erosie of oorlogsgeweld beschadigd. Toch zijn er nog grote delen over. De muur begint of eindigt aan de zeezijde in de bijna omsloten Bo Hai met een groot fort dat enige jaren geleden helemaal herbouwd is. Dit fort heet de "Oude drakenkop" en is momenteel een, vooral voor Chinese toeristen, grote trekpleister. Het fort ligt iets ten noorden van de havenstad Qinhangdao. De Chinese Muur is in 1987 opgenomen door de UNESCO op de werelderfgoedlijst. In 2007 werd de Chinese Muur tot een van de zeven nieuwe wereldwonderen gekozen.

Poorten

De muur heeft tientallen poorten. De meest oostelijke poort is Shanhaiguan aan de grens met het Bohai-rijk, de meest westelijke poort is Jiayuguan in de gelijknamige stadsprefectuur. Deze laatste poort werd veel gebruikt door reizigers op de zijderoute.

Berlijnse Muur

De muur zou Mao ertoe hebben ge´nspireerd de Oost-Duitse leider Walter Ulbricht het advies te geven ook een muur te bouwen. Niet om mensen buiten, maar om ze nu juist binnen de Duitse Democratische Republiek te houden.

(On)zichtbaarheid vanuit de ruimte

Over de Grote Muur bestaat een hardnekkige volkssage: het zou het enige door mensen vervaardigde bouwwerk zijn, dat je kunt zien vanaf de maan. De muur is wel lang, maar hij is veel te smal om zichtbaar te zijn. Yang Liwei die op 15 oktober 2003 als eerste Chinese ruimtevaarder (taikonaut) 14 baantjes om de aarde maakte, noemde als enige tegenvaller van de vlucht, dat de muur niet te zien was. NB: de maan is nog ca. 1000 keer verder dan een astronaut in een lage omloopbaan (bijvoorbeeld de Spaceshuttle of het ISS).
De Amerikaanse astronaut Leroy Chiao heeft in 2005 fotografisch bewijs geleverd dat de muur wel degelijk te zien is vanuit de ruimte (zij het niet vanaf de maan, maar vanaf het ruimtestation ISS). Buzz Aldrin, de tweede mens op de maan, vertelde tijdens een lezing op de Technische Universiteit Delft op 13 maart 2007 dat de Chinese Muur echt niet te zien is vanaf de maan en dat zelfs de verschillende continenten amper uit elkaar te houden zijn.

Terug naar het reisverslag