Pingyao

Pingyao is één van de best bewaard gebleven historische steden van China, compleet met stadsmuren, eeuwenoude huizen, mysterieuze tempels, prachtige binnenhoven en traditionele herbergen. Gelegen in een langgerekte en kurkdroge vallei, omgeven door kale, rotsachtige en zeer spitse bergtoppen, is Pingyao een stad die er nog altijd net zo uit ziet als vele honderden jaren geleden. Met de best bewaard gebleven stadsmuren van heel China en meer dan 4000 huizen uit de Ming- en Qing-dynastieën van het Chinese keizerrijk, staat de stad geheel verdienstelijk op de UNESO Werelderfgoedlijst. Door de talloze traditionele herbergen en restaurants, allemaal gelegen binnen de oude stadsmuren, biedt Pingyao bezoekers daarnaast een perfecte mogelijkheid het China van weleer te kunnen ervaren.

Bezienswaardigheden

Stad
De grootste bezienswaardigheid van Pingyao is natuurlijk de oude stad zelf. Zodra je één van de toegangspoorten naar de autovrije binnenstad doorgaat, waan je je zonder problemen terug in de tijd dat China nog door keizers en mandarijnen bestuurd werd. Met talloze donkergrijze stenen huisjes met karakteristieke daken, nauwe steegjes en harmonieuze binnenplaatsen, komt Pingyao misschien wel het dichtste in de buurt van de romantische voorstelling die veel mensen van China hebben. ‘s Avonds als de honderden rode lantaarns aan gaan en handelaren hun waren op straat verkopen is de sfeer bijna magisch te noemen.

Als één van de vier volledig gepreserveerde antieke steden in China, wordt Pingyao’s oude stad word gezien als de parel van de Chinese architectuur. (de drie andere steden zijn Langzhong, Shexian en Lijiang).

Hoewel Pingyao gratis toegankelijk is, zijn er in de stad zelf ook dertig toeristische attracties waar je met een speciaal combinatieticket van 150 yuan naar binnen kunt. Hieronder bevinden zich enkele tempels, waarvan de Chenghuangmiao ter ere van de beschermheilige van de stad misschien wel de meest weelderige is. Ook zeer aan te raden zijn de historische banken, die stammen uit de Qing-dynastie (1644-1912) toen Pingyao een belangrijk financieel centrum was. De grootste en bekendste is de Rishengchang, welke omgebouwd is tot een zeer interessant museum. Naast de banken zelf, kun je tevens enkele grote huizen van rijke bankiers bezoeken. Ook een grote bezienswaardigheid binnen de stad is het grote complex waar in het verleden de lokale overheid gevestigd was, compleet met een gevangenis, kleine binnenplaatsen en Chinese tuinen.

Stadsmuur
Wil je de stad van bovenaf zien dan is de 6 kilometer lange, 12 meter hoge en 3 tot 6 m. breed stadsmuur nooit ver weg. Gebouwd in 1370 aan het begin van de Ming-dynastie (1368-1644), geeft de verdedigingsmuur met maar liefst 72 torens namelijk niet alleen een prachtig uitzicht op de duizenden daken van Pingyao zelf, maar ook op de indrukwekkende vallei waarin de stad is gelegen. Als je wilt kun je zelfs de muur, welke volgens de inwoners de vorm heeft van een schildpad, in ongeveer een uur helemaal rondlopen.

De muur is gemaakt van compacte aarde bedekt met bakstenen en andere steensoorten. Vanuit de lucht lijkt de muur op een schildpad. Er zijn zes stadspoorten, één aan de noord- en zuidzijden en twee aan de west- en oostzijden. De zuidpoort is het hoofd van de schildpad, twee waterputten in het complex vormen de ogen. De noordelijke poort, het laagst gelegen deel van de stad, kan gezien worden als de staart. Al eeuwen word in China de schilpad gezien als een symbool voor een lang leven.

Er zijn 72 wachttorens bovenop de stadsmuur en 3.000 kantelen. De legende gaat dat het aantal wachttorens 72 hooggeplaatste leiders vertegenwoordigen en de kantelen de 3.000 aanhangers van Confucius. Wanneer de avond valt, wordt de stadsmuur, met diverse kleuren neon verlichting verlicht. Verder worden er rode lantaarns aangestoken.

Rishengchang
Deze bank wordt beschouwd als de eerste in zijn soort in China. Rond 1830 werd de bank in Pingyao opgericht. Rischengang had uiteindelijk zeer veel banken in haar bezit. Uiteindelijk controleerde dit conglomeraat de helft van alle banktransacties in China. De volgende diensten werden voor het eerst aangeboden: geldoverschrijvingen, transacties, deposito's en leningen. De Rishengchang bank maakte al vlug gebruik van een zeer geavanceerd codesysteem.

Ming-Qing straat
Gelegen op de zuid as van Pingyao, was de Ming-Qing straat in de Ming- en Qing dynastie een van de luidruchtigste straten van de stad. De straat is niet zo breed, met verschillende soorten nijverheid. De winkeltjes van bakstenen en andere steensoorten zijn typerend voor deze periode. Je kunt goed het verschil zien tussen deze oude panden en de nieuw opgetrokken, nagebouwde, ‘oude’ varianten. Waar vroeger banken, of te wel, wisselkantoren, zaten, zijn nu schattige winkeltjes gevestigd. Zij verkopen meubels, huishoudelijke artikelen, kaligrafie benodigdheden of Chinees lakwerk.

Shuanglin tempel
De Shuanglin tempel ligt ongeveer zes kilometer van Pingyao en staat bekend om haar oude beschilderde beelden. In de tempel huizen meer dan 2.000 kleurrijke beelden, die de vakbekwaamheid van de beeldhouwers uit de Song, Yuan, Ming en Qing dynastie perfect weergeven. Het klooster is in 1997 op de Wereld Erfgoedlijst gezet.

Origineel, werd de tempel Zhongdu tempel genoemd, maar kreeg haar huidige naam in de Song dynastie. In het Chinees betekent Shuang twee of dubbel en Lin betekent woud. De tempel ontleent haar naam aan een Boeddhistisch verhaal. Volgens Boeddhistische overleveringen betrad Sakyamuni, de oprichter van het Boeddhisme, nirvana onder twee bomen.

De Shuanglin tempel is gebouwd in 571 in het tweede jaar van de Wuping periode van de Noordelijke Qi-dynastie, gebouwen dateren uit de Ming en Qing dynastieën. De tempel heeft dus een meer dan 1.400 jaar oude geschiedenis. De Shuanglin tempel werd gerenoveerd tijdens de culturele revolutie van de 20e eeuw onder het motto om het seculiere cultuur nieuw leven ingeblazen. De tempel bestaat uit tien grote smalle ruimtes en een ruimte waar de monniken bij elkaar komen voor de gebeden. De tien zalen zijn gerangschikt binnen drie binnenplaatsen. Door de hoge muren rondom het complex lijkt de tempel op een vesting.

De afgebeelde thema's zijn in het algemeen van religieus en hebben betrekking op het dagelijks leven van mensen. Ze worden beschouwd als een van de mooiste voorbeelden van Chinese gekleurde sculpturen. Er zouden naar verluid 2052 gekleurde sculpturen zijn, waarvan er 1650 beschreven zijn. De hoogte van de beelden varieert tussen 0,3 en -3,5 meter. De formaten zijn van de bas-reliëf, hoog reliëf en in cirkelvorm. Er zijn ook wand sculpturen en enkele zijn opgehangen. Boeddha, Bodhisattva, Warrior Guards, Arhat, hemelse generaals en ook gewone mensen zijn de sculpturale thema's. De achtergrond bestaat uit torens, gebouwen, bergen, rivieren, wolken, rotsen, grassen, bloemen, beboste bomen en bossen. De beelden worden weergegeven achter gekooid kamers in een tableau vorm.

Wangjia Dayuan
zie WangJia Dayuan
Vanuit Pingyao vertrekt meerdere malen per dag een toeristenbusje naar het Qiao Compound.

Geschiedenis Pingyao

Pingyao werd voor de eerste keer opgetrokken tijdens de regeerperiode van de Westelijke Zhou Dynastie (827 – 782 v. Chr.). en is sindsdien de belangrijkste plaats van de provincie. Pingyao ziet er nog altijd hetzelfde uit als gedurende de Ming- en Qing dynastie (1368 – 1644) (1644 – 1911). De originele bedoeling tot de bouw van Pingyao was om aanvallen van nomadische stammen uit het noorden tegen te houden. Naderhand, werd Pingyao ontwikkelt tot een multifunctionele stad, de startplaats van commerciële zaken in Shanxi.

Terug naar het reisverslag