Tiananmenplein

Het Plein van de Hemelse Vrede of Tiananmenplein is één van de bekendste plaatsen van Beijing. Iedere Chinees kent het portret van de communistische leider Mao Zedong, uitkijkend op zijn eigen mausoleum op het grootste plein ter wereld. In het verleden was het onderdeel van de vele poorten naar de Verboden Stad, maar vandaag de dag is het omgeven door kolossale bouwwerken die de communisten hier een halve eeuw geleden hebben laten neerzetten. Buiten China is het plein vooral bekend als strijdtoneel van politieke opstanden in de vorige eeuw.

Openingstijden

Het Plein van de Hemelse Vrede is van 4u00 tot 23u00 toegankelijk. Het mausoleum van Mao, gelegen midden op het plein, is dinsdag tot en met zondag van 8u30 tot 12u00 geopend. Op 9 september, de dag van Mao’s overlijden en op 16 december, zijn geboortedag, is het geopend is van 8:00 tot 12u00 en van 14u00 tot 16u00. De Poort van de Hemelse Vrede aan het noordelijke uiteinde is dagelijks geopend van 8u30 tot 17u30.

Toegangsprijzen

Het Plein van de Hemelse Vrede en het mausoleum van Mao zijn gratis te bezoeken. De Poort van de Hemelse Vrede is voor 15 yuan toegankelijk. Als je door de poort heen loopt richting de Verboden Stad, kun je vervolgens aan je linkerkant kaartjes kopen.

Bezienswaardigheden

Plein van de Hemelse Vrede
Het Plein van de Hemelse Vrede is met een lengte van 880 en een breedte van 550 meter het grootste plein ter wereld. Ter vergelijking, het is 22 maal zo groot als de Dam te Amsterdam. Het is omgeven door erg brede wegen en grote gebouwen die net als het plein zelf met opzet zo groots gebouwd zijn nadat de communisten de macht overnamen in 1949. Doordat het tegenwoordig vol staat met enorme videoschermen, grote pilaren en het mausoleum van Mao dat weer door veel bomen omgeven is, doet het plein tegenwoordig minder groot aan dan het daadwerkelijk is.

Poort van de Hemelse Vrede
Aan de Poort van de Hemelse Vrede aan de noordzijde ontleent het plein zijn naam. Het is vooral bekend als de grote poort van waaraf Mao en andere Chinese leiders toespraken voor het volk hielden, waar tijdens de militaire parades de tanks ook langsrijden en waar het grote portret van Mao hangt. Voorheen hebben hier overigens achtereenvolgens de portretten van Sun Yat-sen en Chiang Kai-shek gehangen, belangrijke Chinese leiders in de periode tussen de val van het keizerrijk en de machtsovername door de communisten. De Poort van de Hemelse Vrede is overigens niet, zoals veel mensen vermoeden, de toegangspoort tot de Verboden Stad die er ongeveer 500 meter achter ligt. De poort is daarentegen één van de zes poorten in de voormalige stadsmuur van de Keizerlijke Stad, een deel van Beijing met veel tempels, parken en meren, waar de Verboden Stad vervolgens weer in lag. Lees meer hierover op de pagina over de stadsmuren van Beijing.

Zoals soortgelijke poorten is de Poort van de Hemelse Vrede met 66 meter vooral erg breed en met 32 meter niet zozeer erg hoog. Voor de poort ligt nog een deel van de oude stadsgracht met zeven marmeren bruggen, staan er twee tien meter hoge marmeren pilaren, ook wel huabiao genoemd, en twee marmeren leeuwen ter bescherming tegen boze geesten. Sinds enkele decennia is de poort ook toegankelijk voor het publiek en kun je een kijkje nemen van waaraf Mao en de andere Chinese leiders altijd hun toespraken gaven. Voor wie zich afvraagt wat er in grote Chinese telkens links en rechts van de poort staat: links staat Lang leve de Volksrepubliek China (Zhonghuárénmíngònghe wànsuì) en rechts staat Lang leve de eenheid van de volkeren van de wereld (Shìjiè rénmín dà tuánjié wànsuì).

Chang’an Boulevard
Hoewel niet echt een attractie, is Chang’an Boulevard de moeite van het noemen wel waard. De tien lanen brede boulevard is min of meer de hoofdstraat van Beijing, en is de straat waar altijd de tanks over rollen tijdens de militaire parades. Ook was de straat een van de vele vuurhaarden tijdens de in China minder bekende en rest van de wereld zeer bekende demonstraties in 1989. Je weet wel, van die man met een tas die tanks tegenhield. Langs Chang’an Boulevard is geen reclame toegestaan en ook vrachtverkeer mag niet van de weg gebruik maken. Metrolijn 1, de oudste lijn van Beijing, volgt de straat.

Monument voor de Helden van het Volk
Precies in het midden van het Plein van de Hemelse Vrede staat al meer dan een halve eeuw een 38 meter hoge marmeren obelisk geplaatst op een boeddhistisch platform. Het monument is geplaatst na de machtsovername van de communisten ter herinnering aan alle Chinese slachtoffers sinds 1840. Aan de voet is een erg groot gebeeldhouwd reliëf te bezichtigen met daarin acht afbeeldingen die symbool staan voor gebeurtenissen waarin veel Chinese doden zijn gevallen of die vernederend voor China waren. In chronologische volgorde zijn dit de Eerste Opiumoorlog (1840), de Taiping-opstand (1851), de Xinhai-revolutie (1911), de 4-Mei Beweging (1919), de 30-Mei Beweging (1925), de Nanchang-opstand (1927), de Tweede Wereldoorlog (1937-1945) en tenslotte de Chinese Burgeroorlog (1945-1949).

Terug naar het reisverslag