Xi'an

Xi'an is het oostelijke eindpunt van de Zijderoute en ligt aan de rivier de Wei he. In vroeger tijden werd het Chang'an genoemd, dat 'lange vrede' betekent. Tijdens de Tangdynastie was het de hoofdstad van China met een bevolking van 1 miljoen inwoners op een oppervlakte van 84 km, waarmee het de grootste stad op aarde was. De bevolking bedraagt thans naar schatting 4 miljoen inwoners, en 7,5 miljoen als het omliggende gebied met de stad Xianyang (ter grootte van bijna 10.000 km), dat bestuurlijk onder Xi'an valt, wordt meegerekend. Xi'an heeft, mede als gevolg van de Zijderoute, ook een grote moslimwijk met de van oorsprong 1250 jaar oude Grote Moskee van Xi'an.
De stad vormt het hart van het begin van de Chinese beschaving. De Qin-dynastie, de eerste dynastie die China verenigde, had vlakbij zijn hoofdstad. Het graf van keizer Qin Shi Huangdi met het bijbehorende Terracottaleger, is vlak bij de stad te bezichtigen.

Geschiedenis

De bron van de Chinese beschaving ligt in de centraal gelegen provincies Shaanxi en Henan, in de bocht van de Gele Rivier (Huang He/Hoangho). Daar vestigden zich in de 3e eeuw v.Chr. de voorouders van de Han-chinezen. De rijke bodem en de mogelijkheid om akkers te bevloeien, maakten de vestiging van nederzettingen heel aantrekkelijk. Het grillige karakter echter van de rivier - die herhaaldelijk buiten haar oevers trad en haar bedding verlegde - dwong de bevolking tot een hechte samenwerking. Hier ontstond de nederzetting Xi'an en uiteindelijk zijn in deze streek ook de eerste - en machtigste - staten van China ontstaan. Vanuit deze vallei zag keizer Qin Shi Huangdi in 221 v.Chr. kans om China voor het eerst te verenigen tot n natie.
Tijdens de Tangdynastie (618-907) was Xi'an n van de grootste steden ter wereld. Chang'an (Hemelse Vrede), zoals ze destijds werd genoemd, stond via de Zijderoute in verbinding met Europa en vele Centraal-Aziatische gebieden. Er woonden destijds duizenden buitenlandse kooplieden in de stad die meer dan duizend jaar lang zou fungeren als hoofdstad voor een tiental keizerlijke dynastien. Na de val van de Tangdynastie boette Xi'an in aan betekenis om te verworden tot een provinciestad, tot aan de ontdekking van het terracottaleger in 1974.

Bezienswaardigheden

De oude stadsmuur
Meest opvallende bouwwerk in Xi'an is de oude stadsmuur. Xian is n van de weinige steden in China waar de stadsmuur nog zichtbaar is. Deze muur is gebouwd tijdens de Ming dynastie (1368-1644) op de resten van de oude muur rondom de verboden Stad uit de Tang dynastie. De muur van Xi'an is n van de best bewaarde stadsmuren van China. De omtrek van de muur is 13,7 km. Binnen de stadsmuren is alles vrij gemakkelijk te lopen. De binnenstad is verdeeld in vier delen, Noord, Zuid, West en Oost. Dit is gemakkelijk, omdat in elk deel ook de straat begint met Noord, Zuid, West of Oost. Zo raak je niet snel verdwaald. Deze muur is dan ook zeker de moeite waard om te bezoeken (entree 20Y). Boven op de muur kun je voor 40 yuan (en 200Y borg) een fiets huren voor 1,5 uur en de muur helemaal rondfietsen. Ook tandems zijn te huur (80Y + 200Y borg).

Dyn Ta - Pagode van de Grote wilde gans
In het Chinees heet deze "grote gans" pagode "Dyn Ta" (D betekent groot). De naam van het gebouw komt van een legende waarin een gewonde gans na het gebed van een boeddhistische monnik uit de lucht kwam vallen. Het gebouw is te vinden in n van de zuidelijke wijken van Xi'an op ongeveer vier kilometer van het centrum van de stad. De oorspronkelijke pagode is gebouwd in 652 en was toen slechts 5 verdiepingen hoog en vormt een vierkante piramide van bakstenen. Het was gebouwd om Boeddhistische geschriften te herbergen, die door de monnik Xuan Zang waren meegebracht tijdens zijn reizen naar India. Het gebouw is vele keren herbouwd, verbouwd en gerestaureerd. De indrukwekkende pagode is 64 meter hoog en vanaf de top is er een mooi uitzicht over de omgeving.

Da Ci'en tempel
De eerdergenoemde Pagode van de Grote wilde gans staat te midden van de Ci'en tempel, gebouwd in de zevende eeuw ter nagedachtenis aan de overleden koningin. Deze tempel heeft een oppervlakte van meer dan 30.000 vierkante meter is u kunt er rondwandelen over de klassieke bruggen, langs de typisch Chinese leeuwen beelden en water.

Kleine Wilde Gans Pagoda
De Chinese naam voor de kleine gans pagode is Xiaoyn Ta (Xiao betekent klein). De top van deze pagode is tijdens een aardbeving in het midden van de 16e eeuw verwoest, maar de rest van dit, nu 43 meter hoge gebouw, is intact.

Grote Moskee (Dqingzhen S)
De meeste gebouwen in Xian zijn van het midden van de 18e eeuw, maar de moskee zelf is waarschijnlijk enkele honderden jaren ouder. De Grote Moskee is pittoresk gelegen op een betrekkelijk rustige plaats middenin de drukke binnenstad. Voor de vele aanhangers van de Islam in Xi'an, tot wel 60000, is deze moskee een belangrijke locatie voor diverse religieuze activiteiten. Ondanks dat het een Islamitische moskee is, heeft het wel de typisch Chinese bouw, inclusief paviljoenen en gegraveerde balken en kolommen. Gebouwd in de 8ste eeuw, doet de toren in het midden van de diverse gebouwen dienst als minaret van de moskee. De wijk rondom De Grote Moskee is overwegend Islamitisch. Het is een gezellige wijk, met smalle straatjes, oude modderstenen huizen, sesamolie fabriekjes, slagerijen en kleinere moskeetjes. s Avonds wordt op straat volop gebarbequed en worden andere lekkernijen gegeten. U kunt hier naar hartelust struinen naar en afdingen op allerhande souvenirs.

Drumtoren en Beltoren (Gu Lu en Zhong Lu)
De klokkentoren staat midden op het kruispunt van de belangrijkste wegen binnen de stadsmuren. Het kan haast niet missen. De originele toren is gebouwd aan het einde van de 14e eeuw, maar is herbouwd in 1739 tijdens de Qing dynastie. De grote ijzeren bel in de toren had vroeger het doel de tijd aan te geven. De trommeltoren staat iets ten westen van de klokkentoren. Behalve de functie van het aangeven van de tijd, is deze toren een bron van inspiratie voor vele mythes, waaronder die van een draak die onder de toren vastgezet werd. Vandaag de dag is de toren dankzij de vele restauraties weer te bewonderen in haar oorspronkelijke pracht en u kunt zelfs vanuit de toren van 36 meter hoog genieten van een uitzicht over de stad.

De Beltoren diende ook om de mensen te laten weten dat de zon onderging en de stad ging sluiten. Zo konden de mensen voor het donker binnen zijn. De Drumtoren diende er juist voor om te laten weten dat de zon opkwam en de poorten weer opengingen. Bij de drumtower zijn vele soorten drums te vinden en vinden ook vaak shows plaats.

Terracotta leger (Bingmayong)
Hoogtepunt van een bezoek aan Xian is ongetwijfeld het Terracotta Leger. Samen met de Verboden Stad en De Grote Muur is dit de topattractie van China. Dit 2000 jaar oude leger is bijzonder goed bewaard gebleven. In 1974 waren boeren een put aan het graven en vonden toen de eerste restanten van wat misschien wel de grootste archeologische vondst is van de 20e eeuw. Een totaal van 3 zogenaamde pits, waar u de levensgrote terracotta soldaten en hun paarden, compleet met hoofdkwartier, kunt aanschouwen. Het vierde gebouw is een museum waar u eveneens opgegraven bronzen beelden kunt bezichtigen.

In kuil 1 staat het militaire voetvolk, boogschutters incluis; in nummer 2 staan of beter stonden de strijdwagens en cavaleristen, in nummer 3 blijkt het hoofdkwartier gevestigd. De kuilen staan met elkaar in verbinding en vormen zo een imposante militaire formatie. Archeologen geloven dat er meer gewelven met beelden zijn en dat het gebied rondom het mausoleum veel geheimen herbergt. Zo werden in 1980 twee bronzen strijdwagens uit de grond gehaald. Ze staan tentoongesteld in een gebouw naast de vindplaatsen van het leger.

Huaqing Chi
Bij de hete bronnen van Huaqing Chi zijn enkele fraai aangelegde tuinen en een Taostische tempel te bezichtigen. Al tijdens de Tang Dynastie werden de bronnen door de keizers met hun concubines als lustoord gebruikt. Hier vindt u ook een marmeren boot. Hiervan zijn er slechts twee in China. Het andere exemplaar is te vinden in het Zomerpaleis in Beijing.

Bnpo Village
Het dorp is ontdekt in 1953 en laat overblijfselen zien van een "Yangshao" beschaving uit 4500 BC tot 3750 BC. Door gevonden aardewerk vermoedt men zelfs nog oudere culturen. De Banpo ruines bestaan uit drie afdelingen; het kerkhof, de pottenbakfabriek en het dorp zelf.

Bereikbaarheid

Xian behoort tot de grotere steden van China en heeft dagelijkse meerdere vluchten vanaf Beijing, Shanghai en Guangzhou. Slaaptreinen vertrekken dagelijks van en naar Beijing (een reis van 11 uur), Shanghai (16 uur), Chengdu (13 uur) Chongqing (14 uur).

Terug naar het reisverslag