Yangshuo

Het landschap van Yangshuo is een van de bekendste in China en door films als starwars 3 tegenwoordig wereldberoemd. Het wordt vooral gekenmerkt door haar torenhoge kalksteenrotsen die als reusachtige tanden uit de grond lijken te rijzen. Het landschap wordt beschreven in tal van bekende klassieke Chinese literatuur, poŽzie en vormde inspiratie voor heel wat beroemde schilders. Er zijn tal van plaatsen waar dit landschap op haar mooist kan worden bewonderd, met de fiets, per boot of bamboe-raft of gewoon te voet.

Yangdi-XingPing Li-riviergebied
Wellicht de meest bekende trektocht/boottrip is die tussen 2 stadjes aan de oever van de Li-rivier met ondermeer het landschap dat op de achterkant van het nationale biljet van 20Y prijkt. Je kan het hele traject te voet langs de oevers en doorheen het omringende platteland afleggen (24km) waarbij je driemaal de rivier per bamboe-raft oversteekt (8Y per overtocht). Je kan ook een deel per bamboe-raft afvaren (tussen elke riviertocht zijn er tal van combinaties mogelijk) en de rest te voet verder zetten. Het middelste gedeelte is het meest aangeraden te voet terwijl je voor het laatste gedeelte, dat over de weg verloopt, je per bamboe-raft naar XingPing kan laten leiden. Laat je onderweg naar de derde rivierovertocht niet door lokalen wijsmaken dat je enkel bij hen de rivier kan oversteken, volg het pad tot die in de rivier verdwijnt waar een ferry je voor 4 Y zal overbrengen.

Yulong riviergebied
Een zijrivier van de Li-rivier met een prachtig landschap van ver uitgestrekte rijstvelden, kleine dorpjes, oude uit rots vervaardigde bruggen en kalksteenrotsen op de achtergrond waar de tijd lijkt te hebben stilgestaan. Deze omgeving is makkelijk te verkennen met de fiets en je laat je daarbij het best vergezellen door een gids die je de mooiste dorpjes kan laten zien, en je niet laat verdwalen in de tal van kleine wegen waarvan de meesten uiteindelijk doodlopen. Je kan er eventueel een deel van de rivier afvaren per bamboe-raft, die hier niet gemotoriseerd zijn maar door een gondelier worden voortgedreven. Verschillende combinaties zijn mogelijk en je verkrijgt ongetwijfeld meer uitleg en goede mappen in een goed gekozen hostel/guesthouse die je tevens aan een ervaren gids kunnen helpen.

Moon Hill
Moon Hill biedt wellicht het beste uitzicht op het prachtige landschap. Een klim naar de top duurt zo'n 40 minuten waarna je uiteindelijk op een platform belandt met een mooi uitzicht op het gebied tussen de heuvel en het centrum van yangshuo. Je kan ook volledig naar de top langs het padje met een bord 'no trespassing' ('geen doorgang'). Ga gerust door want dit bordje kwam er pas onlangs sinds het platform werd afgewerkt en het uitzicht is er stukken indrukwekkender met een 360 graden rondzicht over ontelbare pieken, net alsof je laag in een luchtballon hangt. Die laatste ritten zijn verboden sinds een Nederlandse familie in 2009 verongelukte en 4 familieleden daarbij omkwamen. Moon Hill vind je 8 km op de weg van het centrum naar Gaotian waar je met een minibus in het busstation naartoe kan. De prijs van het toegangsticket is 15Y.

De Liu San Jie lichtshow
Een befaamde lichtshow op de Li-rivier, gechoreografeerd door dezelfde regisseur van de openingsceremonie van de Beijing Olympische Spelen en bekend als het grootste natuurlijke podium in de wereld. Een adembenemend licht- en muziekspektakel waarin een zeshonderdtal lokale (van de Zhuang minderheidsgroep) boeren, vissers en dieren dagelijks optreden voor een publiek van 4000 mensen. Ze brengen het verhaal van een dorpsmeisje met een prachtige stem die de hand van een invloedrijk man weigerde en koos voor het hart van een boerenjongen uit een nabijgelegen dorp. De show gaat door bij elk weer waarbij mist en wolken telkens een uniek panorama bieden. Prijs van de tickets varieert naargelang je zitplaats (198,238 en 600+Y) op het podium. Hotels krijgen vaak de beste plaatsen via lokale agentschappen en kunnen je een kleine korting bieden. De minst goeie plaatsen worden doorgaans in reisagentschappen aan voorbij wandelende reizigers verkocht dus je reserveert best je ticket bij je hotel.

De Cormorant fishing show
Deze show op de Li-rivier laat je de techniek zien van lokale vissers die met behulp van hun getrainde aalscholvers in een korte tijd een hoop kleine visjes, een lokale lekkernij, vangen. Deze show vindt enkel na valavond plaats waarbij het heel aangenaam vertoeven is op het water en je te midden van tal van met krachtige spots verlichte kalksteenrotsen bevindt. Prijs per persoon is 60Y.

Big Banyan tree
Deze 1400 jaar oude boom met een reusachtige kruin vindt je in een park langs de hoofdweg naar Moon Hill.

Yangshuo Park
De uitgelezen plek om het dagelijkse Chinese leven van jong en oude bewoners te ervaren die er kaartspelen, breien, tai chi beoefenen of er gewoon samenkomen om gezellig bij te praten.

De Green Lotus Peak
De top van deze reusachtige rots langs de Li-rivier biedt een mooi panorama over het centrum van Yangshuo en is de uitgelezen plek voor een mooie zonsopgang over de rivier.

Kajakken op de Li-rivier
Deze bijzonder aan te raden trip brengt je doorheen het prachtige landschap omheen een lager gedeelte van de Li-rivier (ten zuiden van Yangshuo) en je in het bijzonder laat kennismaken met het echte Chinese plattelandsleven waarbij je in een uiterst rustige en niet-toeristische omgeving langs rijstvelden, boeren en waterbuffels vaart, zonder de aanwezigheid van toer- en bamboe-boten. Deze kayaktocht wordt slechts door enkele hostels aangeboden en kan zowel in de voormiddag als namiddag worden beleefd. Je kan daarbij worden opgepikt in je verblijf waar je met een prive-busje naar het stadje Fuli wordt gebracht waar je kajaktrip begint. Naargelang de waterstand en stroomsnelheid ben je zo'n anderhalf uur (zomer) tot twee en een half uur (lente+najaar) op het water. Tijdens de tocht wordt je begeleid door een gids en kan je onderweg even aanmeren in het historische dorpje Liugong met mooie voorbeelden van de klassieke Chinese architectuur, waar je ook iets kan eten en drinken op een houten platform dat boven het water uitsteekt. Nadien kan je de tocht verderzetten tot in Puyi waar je gids je tot in het busstation brengt en je tot de bus brengt die je terug naar het centrum van Yangshuo zal brengen.

Rotsklimmen
Yangshuo is ook een paradijs voor klimmers met zoveel verschillende rotsen die trajecten van alle niveaus aanbieden en routes die variŽren van 5.6 tot 5.14. Voor ervaren klimmers is het makkelijk om een partner te vinden in een van de talrijke klimmersclubs en -bars in het centrum. Voor beginners en klimmers zonder eigen materiaal zijn er tal van clubs in het centrum met dag of meerdagopleidingen door ervaren gidsen en je kan er ook gewoon materiaal huren. Je kan in deze clubs ook de "Yangshuo Climbing Guide" verkrijgen met de meeste routes in beschreven.

De dragon water-cave
Een van de meest populaire grotten die in de kalksteenrotsen rondom Yangshuo liggen geborgen. Deze grot, zonder verlichting en mangemaakte 'verfraaiingen', kenmerkt zich door prachtige stalactieten en stalagmieten, een koud en modderbad, en verschillende heetwaterbronnen waarin het uiteraard heerlijk vertoeven is.

De Yangdi-XingPing trektocht of bamboevaart
wellicht de meest bekende trektocht/boottrip is die tussen 2 stadjes aan de oever van de Li-rivier met ondermeer het landschap dat op de achterkant van het nationale biljet van 20 Y prijkt. Je kan het hele traject te voet langs de oevers en doorheen het omringende platteland afleggen (24km) waarbij je driemaal de rivier per bamboe-raft oversteekt (8 Y per overtocht). Je kan ook een deel per bamboe-raft afvaren (tussen elke riviertocht zijn er tal van combinaties mogelijk) en de rest te voet verderzetten. Het middelste gedeelte is het meest aangeraden te voet terwijl je voor het laatste gedeelte, dat over de weg verloopt, je per bamboe-raft naar XingPing kan laten leiden. Laat je onderweg naar de derde rivier-overtocht niet door lokalen wijsmaken dat je enkel bij hen de rivier kan oversteken, volg het pad tot die in de rivier verdwijnt waar een ferry je voor 4Y zal overbrengen.

Moon Hill beklimming
Deze klim naar de top duurt zo'n 40 minuten waarna je uiteindelijk op een platform belandt met een prachtig uitzicht op het platteland voor het centrum van yangshuo. Je kan ook volledig naar de top door net voor het platform het bordje 'no trespassing' ('geen doorgang') te negeren en vandaar een twintigtal meter verder te klimmen. Je wordt er beloond met een indrukwekkend 360 graden rondzicht over het landschap met ontelbare pieken, net alsof je laag in een luchtballon hangt. Moon Hill vind je 8km op de weg van het centrum naar Gaotian waar je met een minibus in het busstation naartoe kan. Een toegangsticket kost 15 Y.

Terug naar het reisverslag