Zhangbi

De oude stad van Zhangbi is een van de zeldzaamste en meest unieke voorbeelden van de traditionele stedenbouw in de Chinese geschiedenis. De stad wordt ook wel aangeduid als de Zhangbi kasteel, met woon-, winkel- en religieuze gebieden van de stad allemaal gebouwd in een prachtig ontworpen kasteel in Chinese stijl. Neem kennis van het dorp met zijn straatjes met prachtig ontworpen huizen, zijn vijf beroemde Grote God tempels die zijn versierd met sierlijke boeddhistische beelden. Belangrijkste attractie is echter het Zhangbi kasteel. Het is een doolhof van mysterieuze tunnels die als een uitgebreide meander onder de stad lopen. De onopvallende ingang is een gewoon lokaal huis. Van hieruit kan je de fascinerende ondergrondse wereld verspreid over drie niveaus bezoeken. Ooit diende deze tunnels als verdediging bij het einde van de Sui-dynastie.

Het oude kasteel beschikt over een groot deel van de culturele relikwieŽn en historische sites van grote waarden voor zowel academisch onderzoek en toerisme, zoals het Archeologisch gebied van Xia (2070-1600 v.Chr) En Shang (1600-1046 v.Chr) DynastieŽn, de Oude Tunnel van Sui (581-618) en Tang (618-907) dynastieŽn, de oude graven van de Jin-dynastie (1115-1234), de Oude Stadium van Yuan-dynastie (1271-1368) en de oude woningen van Ming (1368-1644) en Qing (1644-1911) dynastieŽn, met name, de zeldzame oude Tunnel van Sui en Tang dynastieŽn, de Ancestral Temple van Liu Zhouwu, en de gekleurde glazuur tabletten kan alleen gevonden worden in Zhangbi.

Gelegen in het steile gedeelte van Jiexiu bekken met aan drie zijden een ravijn en de ene kant een vlakte, het oude kasteel van Zhangbi staat 1040 meter hoog boven de zeespiegel. Er werd een drielaagse en 3000 meter lange tunnel gebouwd voor zowel aanval en als verdediging, en een stad boven de grond voor wapens en soldaten. De oude stad heeft een oppervalkte 120 000 vierkante meter en heeft een 1300 meter lange stadsmuur. Aan beide zijden van Longji straat die was gemaakt van rode rots in de stad liggen vijf goed gespreid tempelcomplexen. Zhangbi was onbekend voor mensen totdat het werd verkozen als een van de Top 10 Charmante Oude Steden van China in 2005.

De structuur van de oude stad Zhangbi
Het kasteel werd gebouwd volgens het terrein, hoger in het zuiden en lager in het noorden. In het zuiden van de oude stad zijn drie doorgangen naar buiten, in het westen is een geul in de steile helling van 10 meter diep, en de zuidelijke stad ligt een loopgraaf. De stadsmuur werd gebouwd van aarde met een hoogte van ongeveer 10 meter. Tussen de zuidelijke en de noordelijke poort van de stad is een 300 meter lange straat met 3 oostelijke rijstroken en 4 westelijke rijstroken. De Zuidelijk poort is gemaakt van stenen met een poort paviljoen. Prachtige winkels, eenvoudige woningen, schitterend tempels bedekt met gekleurde glazuur, oude Sophara japonica omarmen een wilg en de zeldzame glazuur tabletten sieren de oude stad van Zhangbi met grote antieke schoonheden.

De ondergrondse tunnels van het kasteel strekt zich uit in alle richtingen en verbindt de over de grond aan alle kanten. Verdeeld in drie lagen, de eerste laag is slechts 1 meter onder de grond, de tweede ongeveer 8-10 meter lager dan de bodem en de derde laag is zelfs 7-10 meter dieper dan de tweede. Luchtgaten en kleine gaten werden gegraven in de tunnelwand. De kleine gaten met een bepaalde afstand voor de olielampen. De eerste laag werd voorzien van groeven voor het vee, de tweede laag heeft grotten (elk voor 2-3 personen) in elke sectie, en de onderste laag werd gebouwd met veel grotten (2-5 meter diep) om voedsel op te slaan.

Drie kenmerken van Zhangbi Oud Kasteel
Zhangbi oude kasteel is het enige kasteel dat overgebleven is in China met dubbelgebruik voor zowel militaire als civiele, het is ook het beste bewaarde kleine kasteel in het land dat het militaire, de bewoning, de productie en de religie gecombineerd.

Een tunnel, een stad onder de grond. Zhangbi is een geweldige stad, met een machtig afweersysteem evenals een mysterie uitrustte slaapplaatsen, een algemene oven, putten, graanschuur, afwatering, luchtgaten en communicatiefaciliteiten.

Afgezien van de omvangrijke militaire vesting, zijn de vele tempels een kenmerk van Zhangbi. Het merendeel van de bestaande 16 tempels werden gebouwd op de stadsmuur nabij de zuidelijk en noordelijke poort. Het is uniek en mysterieus dat zo'n klein dorp zoveel boeddhistische en taoÔstische tempels bezit.

Terug naar het reisverslag