Het Zomerpaleis

Het Zomerpaleis is een van de meest indrukwekkende paleizen in heel China. Gelegen op de Heuvel van het Lange Leven aan een kunstmatig aangelegd meer bestaat het uit vele paleizen, tempels, paviljoenen, bruggen, pagodes en letterlijk honderden wandelpaden in uitgestrekte tuinen. Eeuwenlang werd het door de Chinese keizer en zijn entourage gebruikt als buitenpaleis, wanneer het tijdens de zomer weer eens te heet werd in de binnenstad. Het Zomerpaleis kent de grootste en best bewaard gebleven Chinese tuin in deze stijl en het staat sinds 1998 op de UNESCO Werelderfgoedlijst.

Openingstijden

Het Zomerpaleis is geopend van 6u30 tot 18u00 in het hoogseizoen (1 april 31 oktober) en van 7u00 tot 17u00 in het laagseizoen (1 november 31 maart). De bezienswaardigheden binnen het park waarvoor een apart ticket nodig is openen twee uur na openingstijd en sluiten vervolgens een uur voor sluitingstijd.

Toegangsprijzen

Er zijn verschillende soorten tickets bij de ingangen van het Zomerpaleis te koop, maar het eenvoudigste is het combinatieticket (linpio) waarmee alles te bezichtigen is. Dit kost 60 yuan in het hoogseizoen (1 april 31 oktober) en 50 yuan in het laagseizoen (1 november - 31 maart). Toegang tot het enkel park zelf is ook mogelijk (mnpio) voor 30 yuan in het hoogseizoen en 20 yuan in het laagseizoen, maar dan mag je de Wenchang Tentoonstelling, Suzhoustraat, de Toren van de Boeddhistische Wierrook en de Dehe Tuinen niet in. Wil je dat alsnog, dan kun je bij de ingangen van die attracties kaartjes voor respectievelijk 20, 10, 10 en 5 yuan kopen.

Bezienswaardigheden

Suzhoustraat
Suzhoustraat, aan de achterkant van de Heuvel van het Lange Leven en het eerste dat je ziet als het park via de noordelijke ingang binnenkomt, is een pittoresk kanaal met bootjes en typisch Chinese winkeltjes erlangs zoals deze ook in de stad Suzhou in het zuiden van China te vinden zijn. Keizer Qianlong was namelijk erg onder de indruk van de schoonheid van Suzhou en liet een deel van die stad daarom maar in zijn paleis nabouwen. Wanneer hij met de keizerin of zijn concubines op bezoek kwam, verkleedden de keizerlijke eunuchs en dienstmeisjes zich als marktkooplui en bezoekers, zodat het voor de keizer net leek alsof hij echt in Suzhou was. Tegenwoordig zijn in de winkeltjes langs het kanaal souvenirs te koop.

Hal van de Zee der Wijsheid
Helemaal bovenop de Heuvel van het Lange Leven staat de boeddhistische Hal van de Zee der Wijsheid. Het bijzondere aan dit gebouw is dat er geen houten balken zijn gebruikt in de constructie, het bestaat volledig uit ingemetselde geglazuurde tegels in allerlei warme kleuren. Binnenin is het mogelijk te bidden voor een standbeeld van de boeddhistische godin Guanyin, de godin van de troost en genade. Hoewel het gebouw zelf de meermaals vernielingen van het Zomerpaleis overleefde, zijn wel in meer dan duizend kleinere boeddhistische beelden verloren gegaan.

Toren van de Boeddhistische Wierook
Het hoogste en meest in het oog springende gebouw van het Zomerpaleis is de 41 meter hoge Toren van de Boeddhistische Wierook, gebouwd op een 21 meter hoge sokkel net onder de top van de Heuvel van het Lange Leven. Aanvankelijk wilde keizer Qianlong hier een pagode gebouwd hebben, maar toen deze bijna af was bedacht hij zich, liet de pagode omgooien en werd deze toren ervoor in de plaats gezet. De toren zelf werd overigens in de Tweede Opiumoorlog ook nog eens door de Engelsen omgegooid, maar vervolgens door de Chinezen weer gereconstrueerd. Tijdens hun verblijf in het Zomerpaleis kwamen de Chinese keizers tweemaal in de maand in deze toren om te bidden.
Terug naar het reisverslag