Kitchener's eilandKitchener's eiland, lokaal bekend in het Arabisch als Geziret een-Nabatat, ("eiland van planten") is een klein ovaal eiland in de Nijl nabij Aswan, Egypte.

Geschiedenis

Het eiland werd aan Lord Kitchener gegeven als dank voor zijn diensten in de Soedan campagne (1896-1898).
Met de steun van het ministerie van Irrigatie, veranderde Kitchener al snel het kleine (ca. 750-meter lange) eiland tot een paradijs van exotische bomen en planten en zorgvuldig geplande wandelpaden. Later kreeg van de Egyptische regering het terug in eigendommen en gebruikte het eiland als een proefstation voor de behandeling van verschillende eet-en cash crops (markt gewas). Vandaag, is er een biologisch onderzoek station aanwezig in het zuidelijke puntje, dat echter gesloten is voor bezoekers.

Locatie

Kitchener's eiland is een van de twee grote eilanden op de Nijl in de omgeving van Aswan, het andere is Elephantine. Elephantine is veel groter dan Kitchener's eiland en ligt tussen Kitchener's eiland en de stad Aswan (oostelijke oever). Het kleinere Kitchener's eiland is moeilijk te zien van de stad.
Tegenwoordig vormt het eiland als geheel een botanische tuin. Het is met name populair onder de lokale bevolking en toeristen als een plek voor een weekendje picknicken of voor een rustige middag weg van het lawaai van de stad. Het kan worden bereikt door felucca, motorboot of een van de lokale veerboten.

Terug naar het reisverslag