Aswan

Aswan (Assoean) is een stad in het Aswan gouvernement in het zuiden van Egypte op de oostelijke oever van de Nijl bij de eerste Cataract. Het ligt op de Kreeftskeerkring, wat betekent dat tijdens de zomerzonnewende de zon hier loodrecht boven de aarde staat. De naam Aswan is afgeleid van het Oudegyptische woord Swenet dat 'handel' betekende. Langs de Nijl ligt een lange promenade.

Aswan is de zonnigste en meest zuidelijke stad van Egypte; 213 km ten zuiden van Luxor en gelegen op een strategisch punt aan de eerste cataract (stroomversnelling) van de Nijl. Het rivierdal is hier op zijn mooist door de granieten rotsen en de met palmen en tropische planten overdekte eilanden in de rivier. Het natuurschoon is in dit gebied afwisselend en overweldigend: de rivier de Nijl, de woestijn, het Nassermeer (het grootste stuwmeer van Afrika), botanische tuinen etc. Aswan is al een favoriete winterbestemming sinds begin 19de eeuw en het is nog steeds een perfecte plaats om helemaal weg te zijn uit de dagelijkse beslommeringen.

BezienswaardighedenOostelijke oever
De stad, gelegen aan de Oostoever van de Nijl, straalt echt een Afrikaanse sfeer uit. Je kunt er flaneren op de Corniche, kijkend naar de feluccaís met hun hoge witte zeilen in de strak blauwe lucht of vers gevangen vis eten in een van de drijvende restaurants, luisterend naar Nubische muziek. De markt is eveneens een belevenis, met Afrikaanse manden, sjaals en sieraden en kruiden en parfums in alle mogelijke geuren en kleuren

Onvoltooide obelisk in Zuid-Aswan: Deze obelisk zou met een lengte van ruim 41 m en gewicht van meer dan 1000 ton ťťn van de grootste obelisken uit de faraotijd zijn geworden. Toen men bij het uithakken echter een spleet in het graniet vond, heeft men de obelisk laten liggen waar hij lag. De omgeving van Aswan was een steengroeve voor graniet.

Nubisch Museum. Pas in 1997 kreeg de Nubische beschaving de erkenning die het verdient. Een bezoek aan het museum en de kunstschatten van het 'verdronken land' van de NubiŽrs (het oorspronkelijke leefgebied, dat verdween bij de aanleg van de Aswandam en het Nassermeer) is zeer aan te raden, te meer daar alle voorwerpen voorzien zijn van een zeer heldere uitleg. Ook de museumtuin is prachtig.

De Aswan Dam
De stuwdam die het grootste stuwmeer van Afrika heeft doen ontstaan; het Nassermeer. De aanleg was een economische noodzaak in de strijd tegen honger en armoede. De dam moest welvaart brengen door irrigatie en energievoorziening. Groot nadeel is o.a. dat het Nijlslib niet meer in het Nijldal komt, maar achter blijft de dam. Daardoor is het Nijldal minder vruchtbaar dan vroeger.

Eilanden naast Aswan
Elephantine. Het Olifantseiland. Dit eiland was vroeger de belangrijke stad Abu, en daar kan je nog enkele restanten van ontdekken. In de oudheid was Elephantine het centrum van een sterk bloeiende ivoorhandel. Op het eiland is een Nijlmeter te bezichtigen, de ruÔnes van de tempel van Chnoem en het Elephantine-museum.

Animalia op Elephantine eiland is een aanrader: het particuliere initiatief van gids Mohamed, die met veel toewijding in zijn huis een museum heeft ingericht over het planten- en dierenleven in en rond het Nassermeer, met typisch Nubische producten etc. Waar mogelijk heeft hij in de beschrijvingen zelfs de verbinding gelegd met leefgewoonten uit de faraotijd.

Kitchener-eiland. Wie van planten en bloemen houdt, moet dit eiland gezien hebben.Het idee kwam van de Engelse generaal Kitchener. Hij kreeg het eiland cadeau na succesvolle campagnes die het Egyptische leger onder zijn leiding voerde tegen Soedan. Hij plantte het eiland vol met exotische planten en bomen uit de hele wereld..

Westelijke oever
Met de ferryboot die vertrekt tegenover de straat naar het treinstation kom je in tien minuten op de Westoever. Hier tref je een heel ander Aswan! Op de Westoever liggen ruim 20 Nubische dorpen, uitgestrekt in noordelijke richting, ingeklemd tussen de woestijn en de Nijl. Langs de Nijl is bovendien een brede groenstrook waar landbouw wordt bedreven en waar o.a. mangobomen en dadelpalmen groeien. Het gebied ademt rust uit en je ontmoet daar de gastvrijheid van de Nubische bevolking, die hun traditionele leefwijze en tradities tot op de dag van vandaag heeft behouden.

Mausoleum van de Agha Khan - Het vierkante gebouwtje van lichtbruine steen is de bedevaartplaats van IsmaÔli-moslims, een sekte met 20 miljoen aanhangers, waarvan de schatrijke Agha Khan het geestelijk hoofd was.

Sint Simeonklooster: In de 7de eeuw door Koptische monniken op een heuveltje gebouwd. De monniken moesten in de 13e eeuw het klooster verlaten door watergebrek en aanvallen van bedoeÔenstammen. Je ziet goed hoe de Koptische kloosters in de eenzaamheid van de woestijn liggen.

Tombs of the
Rotsgraven uit de faraotijd, van ďopzichters van het zuidenĒ uit het Oude en Middenrijk. Ze moesten de zuidgrens bewaken en op handelsverkeer met NubiŽ toezien. Enkele tombes zijn in goede staat.

Qubbet al-Hawa
Het graf van een plaatselijke heilige. Het heet letterlijk ďhet torentje van de vier winden". Het is een flinke klim, maar u wordt beloond met een fantastisch uitzicht over de Nijlvallei.

Tempels uit de faraotijd
Tempel van Isis op het eiland Philae: Philae bestaat uit verschillende grote en kleine tempels. De monumenten zijn een mix van Egyptische en Grieks- Romeinse architectuur. Ook de Isis tempel is met hulp van UNESCO naar hoger gelegen gebied verplaatst.

Kalabsha tempel aan het Nassermeer: In Kalabsha staat de grootste en best bewaarde tempel van NubiŽ: de Mandoelistempel, gebouwd in de tijd van de Romeinse keizer Augustus en gewijd aan de lokale god Mandoelis (=Horus in NubiŽ). De tempel bevond zich 60 km zuidelijker. Het werd in 1963 verplaatst o.l.v. Duitse archeologen, naar een eilandje op 1 km van de Hoge Dam.

Abu Simbel; beroemde tempels van Ramses: Het mooiste tempelcomplex in Zuid-Egypte. 4 beelden van Ramses bewaken de ingang. Ramses was niet alleen een farao die het verdeelde Egyptische Rijk weer tot een machtig geheel smeedde, hij hield ook van imposante bouwwerken. Was er niets gedaan, dan zou de tempel in het Nassermeer zijn verdwenen. Met financiŽle hulp van UNESCO zijn pylonen steen voor steen afgebroken en beelden met chirurgische precisie in stukken gezaagd en hoog boven het Nassermeer weer opgebouwd.

De dubbeltempel bij Kom Ombo: Deze Oudegyptische tempel is zeer uitzonderlijk, omdat de tempel uit twee delen bestaat. De dubbeltempel is gewijd aan enerzijds de valkengod Horus en anderzijds de krokodillengod Sobek. De tempel ligt aan de oostoever van de Nijl; 45 km ten noorden van Aswan.

Kamelenmarkt
Daraw, een dorp 8 km ten zuiden van Kom Ombo, is bekend vanwege de kamelenmarkt. Elke zondag worden op de grote marktplaats kamelen Ė afkomstig uit Soedan - verhandeld.

Nassermeer
Achter de Hoge Dam ligt het grootste stuwmeer ter wereld, het Nassermeer, dat zich over een lengte van bijna 500 kilometer tot ver in Soedan uitstrekt. De waterkrachtcentrale bij de dam leverde ooit de helft van Egyptische elektriciteitsbehoefte maar is nu nog slechts goed voor een tiende deel. De prijs voor het temmen van de Nijl was hoog: in het meer verdween bijna heel NubiŽ. Tienduizenden mensen werden geŽvacueerd en talloze monumenten moesten naar hoger gelegen gebied worden verplaatst.

Terug naar het reisverslag