Cairo

Geschiedenis

De metropool Cairo is met z'n achttien miljoen inwoners de grootste stad van het Afrikaans continent en een van de dichtsbevolkte steden ter wereld. De stad ligt in de woestijn, net ten zuiden van de Nijldelta, die de grootste oase van het land vormt.

De geschidenis van de stad begon in de 6de eeuw voor christus, toen de Perzen aan de zuidkant van de huidige start een fort hebben gebouwd. In 969 hebben de Fatimiden de macht van Egypte overgenomen en stichtten de nieuwe stad Cairo (Al-Qahira). In de 12de eeuw verdreef Saladin de Fatimiden en liet de stad door een muur van ongeveer 19 km lang omringen. Binnen de stad bouwde hij op een hoog plateau de citadel die tot de 19de eeuw de residentie was voor het Egyptische gezag.

Saladin heeft de stroming van de islam van Sjiitisch naar Soennitisch veranderd. Hij heeft Egypte tegen de zeven tochten van de kruisvarrders naar het Oosten verdedigd. In 1250 hadden de Mamelukken (de slaven) de macht in handen gekregen waarbij veel moskeeŽn gebouwd werden. In 1515 hebben de Turken tegen de Mamelukken oorlog gevoerd. De laatste Mamekukken sultan werd in 1517, aan de moskee El-Myaid, aan de zuiderlijke poort van Cairo, de Zuweilapoort, opgehangen.

In 1811 gaf Mohammed Ali een groot feest binnen de citadel waarop de laatste 500 Mamelukken werden vermoord. Mohammed ali is de grondlegger van het moderne Egypte. Hij regeerde vanaf 1805 en stierf in 1848. Na zijn dood regeerden zijn nabestaanden over Egypte tot 1952. Ondertussen kwam Napoleon naar Egypte in 1798-1801. nadien kwamen de Engelsen onderleiding van generaal Fraser in het jaar 1807.

Tegenwoordig is Cairo het bruisende hart van Egypte, waar maar liefst een kwart van de totale bevolking woont. Het is er zeer levendig en vol. Overal is ruimtegebrek want de stad is absoluut niet op zoveel mensen berekend. Vooral het verkeer is zeer Chaotisch; met veel getoeter worstelt men zich door de volle straten. het centrum van de stad bestaat uit boulevards, onderling verbonden door een wirwar van steegjes. Hier maken handwerkslieden de meest uiteenlopende zaken die op de vele kleurrijke bazaars verkocht worden. De beroemdste bazaar is de Khan al-Khalili in het oude gedeelte van de stad. zoals op alle bazaars in Egypte moet je ook hier afdingen. Restaurantjes zijn moeilijk te vinden, maar kleine stalletjes waar lamsvlees wordt gegrild en ijs en verse vruchtensappen worden verkocht, zijn er volop. Je zult niks te kort komen.

Verder kun je een van de vele moskeeŽn of koraanscholen bekijken of een bezoekje brengen aan Gezira. In de parken op dit eilandje in de Nijl kun je de drukte ontvluchten. Er is zoveel te zien in CaÔro dat je hier weken zou kunnen doorbrengen zonder je te vervelen. Alleen het Egyptisch Museum kost je enkele dagen als je alles zou willen bekijken.

Bezienswaardigheden

Egyptisch Museum

Het Egyptisch Museum is open van 9 tot 19 uur (tijdens de Ramadan van 9 tot 15 uur). Het museum ligt in het centrum van Cairo aan het Al Tahrir-plein. Hier zijn letterlijk miljoenen artefacten uit de faraonische verleden opgeslagen. De meeste bezoekers beperken zich tot de hoogtepunten zoals de schattten van toetanchamon, waaronder het wereldberoemde gouden dodenmasker en de mummies van de beroemdste farao's, die in een speciale geklimatiseerde afdeling te zien zijn. Abosluut een must'!

Oud CaiÔro

Fort van Babylon
De naam Babylon is een verbastering van de naam pi-Hapi-On (het verblijf van de god Hapi van de Nijl). Het fort zou een van de plaatsen zijn waar de heilige familie tijdens haar beroemde vlucht verbleef. Het fort van Babylon is wellicht het oudste gebouw in de omgeving en werd gebouwd door de Perzen in de 4de eeuw v.Chr.

El-Muallaqa (hangende kerk)
De kerk is gewijd aan de heilige maagd Maria en werd gebouwd rond het jaar 300. De kerk kreeg haar huidige vorm in 1775. Zoals in andere koptische kerken splitst de altaarruimte zich op in drie kapelnissen: de linkse voor Sint-Joris, de middelste voor de heilige maagd Maria en de rechtse voor Johannes de doper.

Koptisch museum
Het museum ligt aan de zuidpoort van Babylon. Het is open van 9 tot 15 uur. Het gebouw waarin het museum zich bevindt, was een paleis van Morcos Smeika Pasha en wordt sedert 1908 als museum gebruikt. In het museum zijn er ongeveer 15.000 voorwerpen zolas beeldhoudwerk, houtsnijwerk, aardewerk, stŤles, iconen, glaswerk, fresco's manuscripten, weefwerk enz.

Abu Serga kerk (St. Sergiuskerk)
De kerk is gewijd aan Sergius en Bacchus, twee romeinse officieren, die in SyriŽ de marteldood stierven. De kerk werd gebouwd in de 5de eeuw. Onder de kerk bevindt zich een crypte. Men denk dat hier de heilige familie zou gerust hebben.

Ben Ezra synagoge
Deze sYnagoge is de oudste van de 14 synagoges in Egypte. Oorspronkelijk was het een kerk die in 882 door de kopten verkocht werd aan de joden om dat ze de belastingen niet konden betalen. Ben Ezra was de eerste rabbijn van Cairo die de synagogeo in de 12de eeuw heeft laten restaureren. Volgens de joden zou Mozes hier gevonden zijn in een rieten mandje. Hij werd bij de farao opgevoed. De joden beweren dat de profeet Jeremia onder de synagoge begraven liggen.

Islamitisch CaÔro

Citadel en moskee van Mohammed Ali
De citadel werd gebouwd door Salah ad-Din (Saladin) in 1176. De kalief Mohammad ali bouwde later in het zuidelijke gedeelte een moskee naar het voorbeeld van de blauwe moskee in Istanbul.

Moskee en madrassa (school) van Sultan Hassan
De moskee is een voorbeeld van Mamelukse bouwkunst. Hij werd door sultan Hassan gebouwd. De moskee is de eerste en grootste koranschool ter wereld; zij is 150 m lang en 60 m breed en telt drie verdiepingen waar 300 weeskinderen en leerkrachten van alle leeftijden en van alle steden van Egypte jaren kunnen logeren tot hun studie voltooid is.

Ar-Rifai moskee
De moskee met een gevelhoogte van 37 m werd opgetrokken in Mamelukse stijl en heeft een heel grote oppervlakte. In de moskeer zijn veel belangrijks mensen begraven. Ook de laatste koning van Egypte, Farouk werd er begraven in 1969.

Toeristische souks
In Cairo bevindt zich de beroemdste oosterse bazaar (soul) Khan El-Khalili. Deze grote souk werd in 1382 gebouwd en staat tegenover de minaret van de Al-Hussein Moskee.

Terug naar het reisverslag