Oases

Een oase roept waarschijnlijk een positief beeld op van groepjes palmbomen, een grote plas water en misschien enkele huisjes eromheen. Een van de weinig leefbare gebieden in de Westelijke Woestijn zijn die oases. Het zijn lagergelegen gebieden in de woestijn. Doordat ze op of onder de zeespiegel liggen kunnen ze gemakkelijk bereikt worden door het grondwater. De mooiste oases om de dorst te lessen is de Siwa-oase met indrukwekkende overblijfselen uit de oudheid.

Bahariya-oase, Westelijke Woestijn

De Bahariya-oase is een bijzondere oase. Vanaf hoofdstad Cairo is het ruim 250 km rijden naar dit rustige paradijsje. In deze oase zijn veel waterbronnen te vinden waar je even kunt afkoelen. Vanaf de Zwarte Berg heeft u een prachtig uitzicht over de hoofdstad al-Bawiti. In de Bahariya-oase zijn veel fossielen en schatten gevonden en is een interessante plaats voor archeologen. In het begin van de 20ste eeuw ontdekte een Duitse geoloog maar liefst vier nieuwe dinosaurussoorten in dit gebied. Er zijn ook ontdekkingen uit een ‘recenter’ verleden gedaan; veel mummies zijn onder het woestijnzand naar boven gekomen, waaronder een met goudbedekt exemplaar. Onlangs zijn in dit gebied negen mummies gevonden van tweeduizend jaar oud. Ze werden ontdekt in een ondergrondse tombe in de zogeheten ‘Vallei van de Gouden Mummies’. In Bahariya zijn door de jaren heen inmiddels 234 mummies gevonden.

In de hoofdstad al-Bawiti wonen bijna alle 35.000 mensen uit deze oase. Het dorpje lijkt, lopend door de smalle straatjes en langs traditioneel gebouwde huisjes, hoogstwaarschijnlijk meer op een klein woestijndorpje. Dat is het eigenlijk ook. Het lijkt of de tijd hier sinds het Romeinse Rijk heeft stilgestaan. Het oudste dorpje van de oase is Mandisha en is een bezoekje waard, want 5 kilometer verderop ligt een indrukwekkende ruďne van een Romeinschristelijk dorpje.

Farafra-oase, Westelijke Woestijn

De mooiste, maar tegelijkertijd veel kleinere depressie, is de Farafra-oase met als interessante bezienswaardigheid de Witte Woestijn. Het enige bewoonde dorpje, Kasr Farafra, wordt opgevrolijkt door tuinen en sierlijke huizen. Badr, de plaatselijke kunstenaar, heeft deze huizen voorzien van enkele schilderingen. Tijdens een trektocht door de woestijn is het ideaal om in deze oase even bij te komen, want de palmbossen zorgen voor een rijke schaduwplek. Als je na een bezoek aan de Farafra-oase de weg zou volgen zou je na een tijdje op het stadje Al-Kasr stuiten en je vervolgens afvragen of je niet in een tijdmachine bent gestapt. Al-Kasr is een middeleeuwse plaats in de Dachla-oase. Ridders te paard zouden uitstekend passen in het plaatje van deze stad. In de buurt daarvan vind je in Amheida een aantal mooie ruďnen, versierd door Romeinse muurschilderingen.

Ondanks veel bouwvallige huisjes is de Dachla-oase een kleurrijke oase. Heb je behoefte aan een iets drukkere sfeer bezoek je de hoofdstad Moet. Hier zijn voldoende restaurants of accommodatiemogelijkheden. De enige bezienswaardigheid in de stad is het Etnografische Museum. In dit museum zie je hoe het leven in de oase er aan toe gaat.

Terug naar het reisverslag