Catacomben van Kom el Shoqafa

De Catacomben van Kom el Shoqafa (Heuvel van scherven) is een historische archeologische site in AlexandriŽ, de oude hoofdstad van Egypte in de Grieks-Romeinse tijd. De archeologische vindplaats is een van de belangrijkste voor de wetenschap van de Egyptische geschiedenis en wordt beschouwd als een van de zeven wonderen van de Middeleeuwen. De ontdekking werd gedaan toen een ezel op 28 september 1900 door een gat in de grond zakte.

De necropool stamt uit de tijd waarin de faraonische funeraire gebruiken gecombineerd werden met hellenistische invloeden vanuit het vroege Romeinse Keizerrijk. De cirkelvormige trap die naar de onderaardse tunnel leidt werd uitgegraven ten tijde van Keizers Antoninus Pius en Marcus Aurelius in de 2de eeuw n.Chr. In de dodenstad werden overledenen bijgezet vanaf het einde van de eerste eeuw tot aan het begin van de 4de eeuw.

In de catacomben van Kom el Shoqafa komen zowel Romeinse, Griekse en Egyptische culturele bezienswaardigheden voor. Sommige beelden hebben een Egyptische stijl, maar toch dragen zij Romeinse kleding en kapsel. Een van de meer gruwelijke eigenschappen van de catacomben is het zogenaamde Hall of Caracalla. Volgens de traditie zou dit een massa grafkamer zijn voor de mensen en dieren die afgeslacht werden in opdracht van de keizer Caracalla.

Terug naar het reisverslag