Siwa (of Siwah)

Siwa is een van de Westelijke Oases van Egypte, in de Libische Woestijn, en tevens de naam van het dorpje dat in deze oase ligt. De inwoners zijn hoofdzakelijk etnische Berbers en spreken het Tasiwit Berbers. Siwa is min of meer het buitenbeentje van de Egyptische oases. Het is de meest afgelegen oase. Vroeger was er een hele strenge scheiding tussen de seksen. Jonge mannen werd verboden te trouwen en zelfs dieren werden gescheiden op grond van geslacht. Het dorpje Siwa is een rustig, bijna spookachtig stadje. Sinds niet al te lange tijd hebben de zandvlaktes hier plaatsgemaakt voor wegen.

Ten oosten van het dorpje bevindt zich de vesting "Shali", gebouwd uit gedroogde klei rond 1200 n.Chr. Door hevige regens en stormen in de voorbije eeuwen takelt deze vesting af als gevolg van het wegspoelen van de klei. Het verderop gelegen Shali was vroeger een besloten dorpje. Van bovenaf lijkt het oude stadje op een verzameling van zandkasteeltjes die door een enkele windvlaag van de bodem kan worden geveegd. Het was inwoners verboden om buiten de stad te bouwen, omdat men het achter de muren van Shali te gevaarlijk vond. Er ontstond ruimtegebrek en mensen gingen hun huisjes met modder zo hoog mogelijk bouwen.

Middenin de Siwa-oase staat de "tempel van het orakel". Volgens de overlevering vroeg heerser Alexander de Grote aan de god Amon de bevestiging dat hij de zoon was van Zeus, wat door het orakel werd geconfirmeerd. Sindsdien liet hij zich op munten afbeelden met twee ramshoorns (symbolen van Amon). De tempel werd ontdaan van de erop gebouwde huisjes door de archeoloog Ahmed Fakhry in 1970. Hij bestaat uit twee grote zalen en een heiligdom, gewijd aan Amon. De "tempel van Umm Ubayd" is eveneens gewijd aan Amon, en was verbonden met de tempel van het orakel door een processieweg. Werd gebouwd door farao Nectanebo II (30ste dynastie), en is nu een ru´ne door een aardbeving in 1811 en door dynamitering in 1896 door de Turkse gouverneur. Het zogenaamde "Bad van Cleopatra" (ook genoemd "bron van de Zon") is een bekende bron in de Siwa. De legende vertelt dat Cleopatra hier zou hebben gebaad. In de "Dodenberg" (jabal al-Mawta) bevinden zich verschillende graven uit zowel de oudegyptische als de Grieks-Romeinse periode.

De tombe van Niperpathot ("hij die behoort tot het huis van Thot") is de grootste van deze begraafplaats; roodkleurige hiŰrogliefen op de wanden leren dat deze tombe ouder is dan de 26ste dynastie en dat Osiris en Hathor er werden vereerd. Ze bestaat uit een zaal met aan weerszijden drie vertrekken.
De tombe van de krokodil bestaat uit drie vertrekken en werd ontdekt in 1940; ze dateert uit de late Ptoleme´sche of vroeg-romeinse periode; verering van Sobek, de krokodil-god. De tombe van Mesu-Isis dateert uit de Romeinse periode. Ze bevat afbeeldingen van ureae (rijen van cobra's). De tombe van Si-Amun ("de man van Amon") is de mooiste van de oasen van de westelijke woestijn, ontdekt in 1940. Ze bevat afbeeldingen van het Egyptische pantheon, waaronder een voortreffelijke schildering van de godin Noet staande naast een sycomore boom.

Terug naar het reisverslag