Woestijnen in Egypte

Westelijke Woestijn

De Westelijke Woestijn is een gigantisch uitgestrekt gebied waar je nog immense stilte kunt vinden. Uw voetsporen blijven tot kilometers ver als een slinger achter u hangen. De oneindigheid en onbekendheid van de Westelijke Woestijn oefent op veel mensen een grote aantrekkingskracht uit. Door de droogte is het merendeel van deze woestijn praktisch onbewoonbaar en in tegenstelling tot de Nijlvallei uiterst onvruchtbaar. Prachtige zandbergen, vergeten koningsgraven en oasen bepalen het beeld. Het zand is niet plakkerig, zoals u dat meestal op het strand gewend bent, maar heel fijn en zacht. Een goudkleurige massa met golvende zandduinen tref je aan in de Westelijke Woestijn.

Bijna nergens ter wereld zijn de temperaturen zo uiteenlopend als in de woestijn. In de zomer kan de temperatuur oplopen tot boven de 50 graden en in de winternachten tot onder de nul graden Celsius. In de winter is de temperatuur overdag ideaal; het kwik blijft dan steken rond de 20 graden. Een indrukwekkende ‘wildlife’ heeft de Westelijke Woestijn niet echt. Vliegjes, torren en schorpioenen zijn de voornaamste diertjes die je tegen zult komen. Met wat meer geluk komt u een hyena, woestijnvos of een paar gazellen tegen. Ook glijden er diversen soorten slangen door het zand. In de lucht zweeft misschien een gier of havik op zoek naar een verdwaald muisje.

Zwarte en Witte Woestijn

In de woestijn ligt ook de zogeheten Zwarte Woestijn. Hij heeft zijn naam te danken aan de donkere puntige heuvels. Het zwarte spul is vulkanisch gesteente. Als een sprookjesachtige avonturenfilm vinden we als tegenpool van dit duistere gebied, de surrealistische Witte Woestijn. Het landschap heeft wat weg van een Dali-schilderij. Overal zijn merkwaardige witte blokken te zien die lijken op reusachtige ijspegels. Hierdoor licht de hele omgeving op en met zonsondergang is het helemaal een prachtig gezicht. De blokken zijn gevormd door kalksteen. Bent u in de buurt en begint de avond te vallen is het een aanrader om hier te overnachten. Als slapen op het zachte zand onder een heldere sterrenhemel je al goed in de oren klinkt, zult u helemaal verrast zijn hoe mooi de Witte Woestijn ’s avonds is.

Oostelijke Woestijn

De strook tussen de Rode Zee en de Nijl vormt de bergachtige Oostelijke Woestijn. Het gebied strekt zich uit van Cairo tot aan Soedan. In tegenstelling tot de vlakke zandzee van de Westelijke Woestijn is de omgeving hier een stuk ruiger en ideaal voor wandeltochten door de mooie Rode-Zeebergen. Trek stevige schoenen aan en wandel tussen de wadi’s door. Dit zijn woestijnriviertjes met tijdelijk water, veroorzaakt door de afwatering van bergketens. Sommige bergpieken bereiken een hoogte van wel 2000 meter en dat verwacht u misschien niet zo snel van een woestijn. Op honderden meters hoogte zijn fossielen teruggevonden waaruit blijkt de bergketens vroeger een zeebodem waren. De oostelijke woestijn, met z’n Rode-Zeebergen, is altijd een toevluchtsoord geweest voor mensen die zich wilde afzonderen van de bewoonde wereld. Kluizenaars zochten een rustig onderkomen tussen de rotspartijen en kronkelige bergwanden.

In de Oostelijke Woestijn zijn door de jaren heen veel waardevolle vondsten uit de oudheid opgegraven. Het werk wordt wel bemoeilijkt door het ruwe karakter van de woestijn. In de Romeinse tijd was de Oostelijke Woestijn een belangrijke handelsroute; er werden nederzettingen gebouwd en aan de Rode Zee kwamen enkele havens te liggen die van groot belang waren voor de export van goederen. Nog vroeger, in de faraonische tijd, werden mensen de woestijn ingestuurd om goud te zoeken.

Sinaï Woestijn

De Sinaï is een indrukwekkend schiereiland dat Azië met Afrika verbindt. Door deze centrale ligging werd dit gebied in het verleden meerdere malen gebruikt als vechtarena. De woestijn ligt aan de Mediterrane kust en loopt door langs de Rode Zee tot het uiterste puntje Sharm el Sheikh met het bekende Ras Muhammedrif. Hier bloeit het toerisme en is de ‘woestijnstilte’ ver te zoeken. Langs de kustlijn van de Rode Zee vindt u een aangenaam vlak landschap terwijl het midden wordt gekenmerkt door een wilde, ongestructureerde omgeving met prachtige bergtoppen die de Rode Zeebergen overtreffen. De hoogste piek van Egypte is de 2642 m hoge Gebel Katerina (‘gebel’ staat voor ‘berg’). Een overnachting is in de Sinaï een beleving op zich; turen vanuit je slaapzak naar de sterrenhemel is een mooie ervaring.

Terug naar het reisverslag