Geboortekerk

De Geboortekerk is gelegen in Bethlehem op de Westelijke Jordaanoever. De kerk is gebouwd op de plaats waar Jezus geboren zou zijn. De kerk heeft een oppervlakte van ongeveer 12.000 m▓. In een ondergrondse grot bevindt zich de plaats waar Jezus geboren zou zijn. De exacte plek wordt aangegeven door een zilveren veertienpuntige ster. Hierboven staat een altaar naar Armeens Apostolisch ontwerp. Omdat de Katholieke Kerk gebruikmaakt van de gregoriaanse kalender en de Grieks-Orthodoxe en de Armeens-Apostolische Kerk de juliaanse kalender gebruiken, wordt er tweemaal een kerstavond gevierd waarbij een groot aantal gelovigen bij elkaar komt op het Kribbeplein voor de kerk.

Geschiedenis

Reeds in de 2de eeuw was in Bethlehem een plek bekend waar Jezus geboren zou zijn. Keizer Hadrianus liet op die plek in 135 een heiligdom ter ere van Adonis bouwen, om daarmee de Jezusverering tegen te gaan. Na het 1ste Concilie van Nicea (325) gaf Constantijn de Grote, samen met zijn moeder Helena, opdracht om een kerk te bouwen op de plek waar Jezus geboren was. Deze kerk was klaar in 334. De kerk ging echter in vlammen op tijdens een Samaritaanse opstand in 529.

In 565 gaf keizer Justinianus I opdracht tot het bouwen van het huidige kerkgebouw. De kruisvaarders breidden de kerk uit in de 12de eeuw. Zij werden hierin gesteund door de Byzantijnse keizer. De Vlaming Boudewijn I van Jeruzalem, de 1ste koning van Jeruzalem, liet zich in 1100 in deze kerk kronen.

Architectuur

Het gebouw bestaat uit twee aan elkaar gebouwde kerken:

6de-eeuwse basilica.
De 6de-eeuwse basilica heeft vijf beuken (een middenschip met aan elke zijde twee zijbeuken). De zuilen die gebruikt zijn in de basilica zijn van de Korinthische orde. De kerk is georiŰnteerd op het oosten, waar zich de apsis bevindt. Aan de westkant is de narthex (portaal) vanwaar men via een lage deur ('de Deur der Nederigheid') de kerk kan betreden. Zoals gebruikelijk in orthodoxe kerken, heeft de Geboortekerk een iconostase, een wand samengesteld uit iconen.

Onder de vloer van de huidige kerk, bevindt zich de oude vloer van de kerk die door Constantijn gebouwd is. Deze vloer bevat vele moza´eken. De wanden van het middenschip zijn gedecoreerd met 12de-eeuwse moza´eken, die verschillende concilies afbeelden. Er zijn 2 trappen die naar de crypte onder de kerk leiden, naar de plek waar Jezus geboren zou zijn.

De 6de-eeuwse basilica wordt beheerd door het Grieks-orthodox patriarchaat van Jeruzalem.

19de-eeuwse Catherinakerk:
De 19de-eeuwse Catherinakerk is gebouwd in een neo-gotische stijl. De kerk is verder gemoderniseerd naar aanleiding van de besluiten van het 2de Vaticaans Concilie over de inrichting van kerken.

De 19de-eeuwse, aangebouwde kerk wordt beheerd door de Rooms-Katholieke Kerk en wordt ook wel de Catherinakerk genoemd.

Beheer van de kerk

Het beheer van het kerkgebouw wordt gezamenlijk uitgevoerd door de Rooms-Katholieke Kerk, de Grieks-Orthodoxe Kerk en de Armeens-Apostolische Kerk. Alle drie hebben zij er een gemeenschap van monniken. Als gevolg hiervan, echter, zijn er wel met enige regelmaat incidenten tussen de verschillende monniken. De Palestijnse politie wordt dan ingeschakeld om de orde te herstellen.

Terug naar het reisverslag