Melkitische Grieks-katholieke Kerk

De Melkitische Grieks-katholieke Kerk is een oosters-katholieke kerk in volledige gemeenschap met de Heilige Stoel als onderdeel van de wereldwijde katholieke kerk. Het wordt geleid door een patriarch, met het hoofdkantoor in de kathedraal van Onze-Lieve-Vrouw van de Dormition, Damascus, Syrië De Melkieten, Byzantijnse rituskatholieken, traceren hun geschiedenis tot de vroege christenen van Antiochië, voorheen een deel van Syrië en nu in Turkije, uit de 1ste eeuw na Christus, waar het christendom werd geïntroduceerd door Sint Peter.

Geschiedenis

De oorsprong van de Melkitische katholieke kerk gaat terug tot de vestiging van het christendom in het Nabije Oosten. Toen het christendom zich begon te verspreiden, de discipelen predikten het Evangelie in de hele regio en waren voor de eerste keer opgenomen te worden genoemd "Christenen" in de stad van Antiochië van het Melkite katholieke patriarchaat. In de 2de eeuw was het christendom wijdverbreid in Antiochië en in heel Syrië. De groei van de kerk hield niet op tijdens periodes van vervolging, en tegen het einde van de 4de eeuw werd het christendom de officiële staatsgodsdienst.

De Melkitische Grieks-katholieke Kerk vindt zijn oorsprong in de christelijke gemeenschappen van de Levant en Egypte. Het leiderschap van de kerk berustte bij de drie apostolische patriarchaten van de oude patriarchaten: Alexandrië, Antiochië en Jeruzalem. De geschiedenis van de kerk en de relatie met andere kerken kan worden samengevat in vier bepalende momenten: het 4de oecumenische concilie, fusie met Arabische taal en cultuur, gemeenschap met de rooms-katholieke kerk, Verkiezing van Cyrillus VI

Terug naar het reisverslag