Amman

Amman, (in de oudheid: Philadelphia), is de hoofdstad van JordaniŽ en met bijna 3 miljoen inwoners ook de grootste stad van JordaniŽ. De stad ligt in het noordwesten van het land, slechts enkele tientallen kilometers verwijderd van de Westelijke Jordaanoever en de Dode Zee. De stad is op en te midden van heuvels gebouwd. In de buurt van Amman zijn archeologische vondsten gedaan uit de neolithische tijd. In de Romeinse periode maakte Amman, toen Philadelphia, deel uit van de steden van de Decapolis.

Het moderne Amman werd gesticht in 1878, toen het Ottomaanse Rijk hier een groep Tsjerkessische immigranten huisvestte. Zij vormden tot halverwege de 20ste eeuw de meerderheid van de bevolking. Het was onder andere door een omvangrijke immigratie van Palestijnen, die vanwege het Arabisch-IsraŽlisch conflict vanaf 1948 naar JordaniŽ vluchtten, dat de stad een grote groei doormaakte. Nog steeds stijgt het aantal inwoners sterk.

Amman is een moderne wereldstad. Economisch gaat het zo goed in Amman dat veel buitenlandse ondernemingen zich er vestigen. De effectenbeurs van Amman heet de Amman Stock Exchange. Belangrijke middelen van vervoer zijn de bus, de taxi, en de gedeelde taxi. Binnen het Jordaanse transportsysteem is Amman het voornaamste knooppunt.

Voor de meeste toeristen is Amman de 1ste kennismaking met JordaniŽ. Hoewel de meeste mensen bij JordaniŽ aan de Nabetaanse stad Petra denken, zijn er veel meer oude bezienswaardigheden, zoals de Romeinse ruÔnes van Jerash en Umm Qais, het Romeinse theater in Amman, de Citadel van Amman en de woestijnkastelen waardoor men zich ineens in een ver verleden waant.

Voor de sportieve liefhebber is er ook veel te doen zoals paardrijden, kameel-, safari- of wandeltochten maken in de prachtige Wadi Rum na een overnachting in een bedoeÔenentent in de woestijn, trektochten door een van de prachtige beschermde natuurgebieden, en snorkelen of duiken bij het koraalrif van Aqaba. Kortom een land waar veel te beleven is en voor elk wat wils is.

JordaniŽ is op verschillende manieren te bereiken. De meeste toeristen komen per vliegtuig aan op het internationale vliegveld van Amman, op ruim een half uur rijden van het centrum van de stad. Een vlucht van BelgiŽ naar Amman duurt ongeveer 5 uur. Toeristen met de Belgische nationaliteit hoeven geen speciaal visum aan te vragen. Bij aankomst op de luchthaven kan het visum ter plekke worden verkregen voor 20 Jordaanse Dinar. Dit kan overigens ook wanneer je per boot aankomt vanuit de Egyptische havenplaats Nuweiba. Als uw verblijf in JordaniŽ langer dan een maand duurt dan zul je in deze maand contact op moeten nemen met het dichtstbijzijnde politiestation om uw visum te verlengen.

Bezienswaardigheden in Amman

Terug naar het reisverslag