Amman Citadel

De citadel van Amman is een historische plaats in het centrum van Amman, ook bekend in Arabisch als Jabal al-Qal'a. Het is de L-vormige heuvel en ťťn van de zeven jabalen (bergen) die oorspronkelijk Amman vormden. De heuvel was bewoond door verschillende volkeren en culturen tot de tijd van de Umayyads, waarna een periode van achteruitgang kwam en werd de voormalige stad een verlaten stapel ruÔnes die slechts sporadisch gebruikt werden door Bedouinen en seizoensgebonden boeren. Ondanks deze kloof wordt de Citadel van Amman beschouwd als een van de oudste doorlopende bewoonde plaatsen ter wereld.
De Citadel wordt beschouwd als een belangrijke plaats omdat het door vele grote beschavingen bewoond werd. De meeste gebouwenen die nog zichtbaar zijn, stammen uit de Romeinse, Byzantijnse en Umayyadse perioden. De belangrijkste gebouwen zijn de Tempel van Hercules, een Byzantijnse kerk en het Umayyadpaleis.
Historische structuren, graven, bogen, muren en trappen zorgen voor veel archeologische mogelijkheden op deze site.

Geschiedenis

Uitgravingen hebben tekenen van menselijke aanwezigheid ontdekt van uit de Middelste Bronstijd (1650-1550 v.Chr.). Dit in de vorm van een graf dat aardewerk bevatte. In de ijzertijd werd de citadel Rabbath-Ammon genoemd. De inscription van de naam komt uit deze periode en is een voorbeeld van het vroege Fenicische schrift. De citadel werd achtereen volgens bezet door AssyriŽrs, BabyloniŽrs en PerziŽrs. In 331 voor Christus werd de citadel door de Grieken bezet en werd de stad naar Philadelphia vernoemd. In de Hellenistische periode waren er niet veel architectonische veranderingen, maar opgegraven aardewerk levert het bewijs van hun bezetting. De site werd Romeinse omstreeks 30 v.Chr. en kwam uiteindelijk onder de moslimregel in 661. Tijdens de Ayyubid-regering in de 13de eeuw werd de Citadel minder belangrijk maar in deze periode werd er toch nog een wachttoren aan toegevoegd.

Bezienswaardigheden

De Romeinse Tempel van Hercules dateert uit de Romeinse bezetting van de Citadel in de 2de eeuw n.Chr.
Umayyad Paleis: Tijdens de Umayyad- periode (AD 661-750) is een paleisstructuur, bekend in het Arabisch als al-Qasr gebouwd.
Het Umayyad-paleis werd waarschijnlijk gebruikt als een administratief gebouw of de residentie van een Umayyad-ambtenaar. Het paleis trekt op Bizantijnse stijl. Bijvoorbeeld, de entree is gevormd in een Grieks kruisplan. Het paleis kan in deze vorm zijn gebouwd bovenop een bestaande Byzantijnse structuur. Er is een groot waterreservoir gegraven in de grond grenzend aan het paleis.
Byzantijnse kerk
Ayyubid Wachttoren