St George in Madaba

Deze eerder bescheiden 19de eeuwse Grieks-Orthodoxe kerk herbergt een schat van het vroege christendom. Stel je de opwinding voor toen de bouwers van de kerk in 1884 uitkwamne op de resten van een oude Byzantijnse kerk. Onder het puin, op de vloer ontdekten ze een moza´ek met buitengewone betekenis: de oudste kaart van Palestina die bestaat. Zij biedt een groot aantal historische inzichten in de regio.

De moza´ek werd gemaakt in 560, de kaart heeft 157 titels (in het Grieks) en een beeltenis van alle belangrijke bijbelse plaatsen van het Midden-Oosten van Egypte tot Palestina. Het was oorspronkelijk 15m tot 25m lang, 6 meter breed en bevatte meer dan twee miljoen stuks. Hoewel veel van de moza´ek is verloren gegaan weet men niet, maar er blijft genoeg over om de complexiteit van de gehele te zien.

Voordat je de kaart in de kerk bekijk, kun je een kijkje nemen naar een replica op ware grootte waardoor het makkelijker wordt om de moza´ek in de kerk beter te begrijpen. Het bezoekerscentrum biedt je de kans om ??gratis een zeven minuten durende video over de moza´ek te bekijken.

Terug naar het reisverslag