Wadi Rum

Wadi Rum is een vallei met rotswanden van zandsteen en graniet in het zuidwesten van JordaniŽ. Het is de grootste wadi in JordaniŽ. In 2011 is Wadi Rum door UNESCO op de werelderfgoedlijst geplaatst.

Geschiedenis Het is bewoond door diverse culturen, al vanaf de prehistorie. De vroegste bewoners lieten rotstekeningen achter. De NabateeŽrs hebben hier vooral veel nagelaten, in de vorm van graffiti en een tempel. Op dit moment leven enkele BedoeÔnenstammen in het gebied. Hun voornaamste bron van inkomsten is het toerisme.

In Europa is Wadi Rum vooral bekend omdat de Britse officier Thomas Edward Lawrence hier in de tijd van de Arabische opstand van 1917-1918 zijn Arabische troepen voorbereidde op de aanval op Akaba. Een van de bronnen in het gebied, de Bir el-Ambic, wordt aan toeristen aangewezen als "Lawrence's

In Wadi Rum zijn diverse toeristische bedoeÔnenkampen, waar jaarlijks vele toeristen een overnachting houden en met een jeepsafari, te voet of per kameel een deel van het gebied verkennen. Eťn keer per jaar, meestal eind juli, vindt het Distant Heat Festival plaats in de Wadi Rum. Voor ťťn avond per jaar verandert de woestijn in een danstempel, waarbij grote DJ's als TiŽsto en Armin van Buuren hun opwachting maken.

Vanwege het rode oppervlak, dat doet denken aan de planeet Mars, is Wadi Rum een veel gebruikte filmlocatie voor sciencefictionfilms die op Mars spelen. Zo zijn onder andere de films Mission to Mars (2000), Red Planet (2000), The Last Days on Mars (2013) en The Martian (2015) hier opgenomen. David Lean nam hier in 1960 een groot deel van Lawrence of Arabia op.

Terug naar het reisverslag