Reisverslag JordaniŽ

door Guido Driesen
Reis route

Tips:

Voorwoord

ďWat drijft je om telkens terug te keren naar de woestijn?Ē -ďJe vindt er geen vuil, mín beste.Ē Het zijn de gevleugelde woorden van Thomas Edward Lawrence, beter bekend als Lawrence of Arabia. Hij streed aan het begin van de vorige eeuw voor de onafhankelijkheid van JordaniŽ. Ik ken JordaniŽ vooral door een van de belangrijkste bezienswaardigheid namelijk de in de rots uitgehouwen stad Petra en door koningin Noor, de Amerikaanse vrouw van de vorige koning Hoessein.

naar boven

Vertrek - Aankomst Amman - Madaba

Reisbrochure: Je vliegt vandaag met de gerenommeerde luchtvaartmaatschappij Turkish Airlines naar JordaniŽ. Turkish Airlines is in 2015, voor het vijfde jaar op rij, door internationale reizigers verkozen tot 'Beste luchtvaartmaatschappij van Europa'. Je komt in de loop van de avond, 's avonds laat of in de ochtend aan op de luchthaven van Amman en je JordaniŽ rondreis start!

Eigen ervaring: Wegens de bomaanslag (22/03/2016) op het vliegveld van Zaventem werd onze vlucht gewijzigd. De vertrekplaats is nu Dusseldorf. We vertrekken om 11u35 ipv 12u00. Dusseldorf is ongeveer 1u30 rijden, Zaventem 1u00. De berichtgeving is verward. Dan moeten we 3u00 op voorhaden daar zijn dan weer 4u00. We vertrekken dus maar om 6u30. Mijn dochter is chauffeur van dienst. Er is zeer weinig verkeer dus arriveren we even na 8u00 in Dusseldorf. De balie van Turkish Airlines gaat pas om 9u00 open. Eenmaal open gaat het allemaal zeer snel. Het is nog geen 10u00 als we in de nabijheid van gate C31 een lekkere caramle macchiato drinken. Boarding begint pas om 10u55.

De airbus A330 die ons naar Istanbul brengt zat niet helemaal vol. Wij zaten in de middelste rij en naast mij was de plaats niet bezet, extra been ruimte. Turkish Airlines is blijkbaar niet voor niets tot 'Beste luchtvaartmaatschappij van Europa' verkozen. We kregen een menukaart met daarop de te verkrijgen dranken en het geserveerde menu. Voor een maaltijd op een vliegtuig is het eten best te smaken. Even voor 16u00 landen we in Istanbul waar we moeten wachten op de vlucht naar Amman die om 20u35 vertrekt.

We lopen wat rond in de wachtruimte eten een broodje en drinken iets, een beetje lezen en maken al kennis met een aantal reizigers van onze groep. We boarden tijdig maar op de startbaan staan we bijna 30 min stil. Deze airbus zat wel helemaal vol en ook hier was het eten voortreffelijk. De vlucht gaat ove Cairo, de baai van Aqaba, Aqaba stad en zo naar Amman. Turkish Airlines mag vanuit Istanbul niet over Israel vliegen. We landen met een uur vertraging in Amman. Het visum is zo geregeld maar op onze bagage moeten we meer dan een uur wachten.

Bij de uitgang staat Anette, reisbegeleidster, al te wachten. Wij kennen elkaar al van een vorige reis. Eindelijk op weg naar Madaba, ongeveer een 40 tal min rijden. Het busje waarmee we naar het hotel rijden zal ons de rest van de reis ter beschikking. De chauffeur heet Wa'el. We logeren in het Mariam Hotel. Het Mariam Hotel is een 2 sterren hotel, gelegen op 5 min wandelen van het centrum van de stad. Alle kamers hebben een badkamer, een safe, TV en Wi-Fi. Sommige kamers hebben uitzicht op het buiten zwembad. We verblijven 3 nachten in dit hotel en zullen er enkel gebuik maken van het ontbijtbuffet. We kennen ondertussen ook de rest van de groep. Er zijn drie koppels: Geert en Seta, Staf en Vera en wij. De namen van de individuele reizigers zijn Allan, Els, Michel en Marnix. Morgen is het vertrek om 9u30 voor de stadstour in Amman, de hoofdstad van JordaniŽ.

naar boven

Madaba / Stadstour Amman

Reisbrochure: Madaba ligt op dertig kilometer van de hoofdstad Amman en is ťťn van de oude Bijbelse steden. In de Grieks-orthodoxe Kerk van Sint George tref je schitterende mozaÔeken aan, zoals een oude kaart van Palestina omringt door de toen bekende wereld. Jeruzalem is het stralende middelpunt.

Je kunt vandaag een stadstour maken door Amman. De stad is gebouwd op zeven heuvels en is een sfeervolle stad met veel theehuizen, waar mannen onder het genot van een waterpijp en een spelletje triktrak de laatste nieuwtjes uitwisselen. Vooral de musea, het Romeinse amfitheater en de citadel zijn interessant.

Je zou ook een optionele excursie kunnen maken naar de drie woestijnkastelen Azrak, Amra en Kharaneh die zo'n 110 km ten noordoosten van Amman liggen. De kastelen werden gebouwd in de 7de en 8ste eeuw onder leiding van de kaliefen van de dynastie van de Omajjaden, de eerste islamitische dynastie. De meeste gebouwen liggen langs de oude handelsroutes naar Medina (Saoedi-ArabiŽ) en Koefa (Irak). Je treft hier onder andere prachtige en intacte fresco's van Byzantijns-Arabische oorsprong aan.

Eigen ervaring: Omstreeks 4u00 gewekt door een oproep tot gebed vanuit de moskee. We zullen dit misschien nog meermaals horen. Geen probleem we zijn op vakantie in een islamistisch land en moeten ons aanpassen aan hun gewoonten. Voor de rest zeer goed geslapen. Om 7u30 loopt de wekker af. Het is droog, maar er wordt regen verwacht. Het ontbijt is van 7u00 tot 10u30. Wij gaan ontbijten omstreeks 8u30. Het is een uitgebreid Arabisch ontbijt in buffet vorm.

Na het ontbijt vertrekken we voor onze eerste kennismaking met JordaniŽ. We rijden naar Amman, de hoofdstad. De rit zal ongeveer 40 min duren. Onderweg pikken we Omar op. Hij is onze plaatselijke gids en zal ons vergezellen tot Wadi Rum. We bezoeken eerst de Koning Abdullah moskee. We gaan de moskee binnen via een soevenierwinkel. De vrouwen dienen een lang zwart kleed met kap om de haren te bedekken aan te doen. Dan gaan we de moskee binnen. Schoenen uit, sokken mogen aan blijven. Binnen geeft Omar uitleg over het gebouw, de islam en het bidden. Moslims zijn verplicht vijf keer per dag de salat (ritueel gebed) te verrichten: bij dageraad, middag, net na het hoogste punt van de zon, namiddag, zonsondergang en nacht. Als we de moskee verlaten valt er een beetje motregen.

Umayyad Paleis Met de bus rijden we naar de citadelheuvel (Jabal al_Qala'a). Het is een terrein met historische monumenten. De bovenste citadel (noord-zuid) bevat alle belangrijke bouwwerken en de onderste citadel (oost-west) vanwaar we een schitterend uitzicht hebben op het amfitheater en de stad. We wandelen naar het amfitheater dat door de Romeinen in de 2de eeuw na Chr bouwden. De 44 rijen boden plaats aan meer dan 6000 bezoekers. We bezoeken ook het museum voor kunsthandwerk dat gevestigd is in het westelijk gewelf van het Romeinse amfitheater. Hier wordt Jordaanse klederdracht uit verschillende eeuwen tentoongesteld. Daarnaast zijn er ook sieraden, wapens en mooie mozaÔken uit Jerash en Madaba.

Het is al na 13u30 als we door de winkelstraten naar een overdekte eetplaats wandelen. Het regent nog steeds. Het is er zeer druk. Verschillende mensen maken plaats zodat we met de groep samen kunnen zitten. Op het menu staat falafel, pitabrood, diverse groenten en diverse sausjes en frisdrank. Het eten wordt betaald uit de fooienpot. We hebben van Anette ieder 25,00 JD gekregen om geen tijd te verliezen met geld af te halen. Dit gaan we doen voor het avondeten in Madaba. Na het eten kunnen we vrij door de winkelstraatjes wandelen. We vertrekken aan de oude moskee. De winkeltjes zijn te vergelijken met een soek met het grote verschil dat er een drukke verkeersstraat door loopt. We lopen ook door een overdekte markt waar vooral groenten en vlees verkocht wordt. In een van de winkeltjes kopen we wat reuk. Het is 16u30 als we terug in het hotel aankomen. Alvorens naar de kamer te gaan kopen we in een naburige winkel wat koekjes en water voor onderweg morgen.

We hebben geen warm water. Voor mij dus een koude douche. Alvorens te gaan eten gaan we met z'n alleen geld wisselen. Anette leidt ons naar een wisselkantoor waar we onze euro's kunnen wisselen in jordaanse dollars. Voor 180,00 Ä krijgen ik 142,00 JD. Via de automaten kan je ook geld afhalen maar je kan maar 250 JD per keer afhalen. We eten in een restaurant genaamd Bawabit. We hebben gekozen voor een mix grill menu. Eerst krijgen we allemaal een voorgerecht dit zit standaard bij elke menu. Pitabroodjes diverse sausen met wat vlees. Het grill menu bestaat uit rundsvlees, schaap en kip met groenten. Later drinken we nog een thee. In JordaniŽ is er op de meeste plaatsen geen alcohol te verkrijgen. Na het eten wandelen we terug naar het hotel. Tegen 22 uur zijn we terug in het hotel.

naar boven

Madaba / Excursie Jerash en de Dode Zee

Reisbrochure: Je kunt je reis door JordaniŽ beginnen met een interessante facultatieve excursie naar Jerash en de Dode Zee. Na Petra is Jerash de belangrijkste archeologische vindplaats van JordaniŽ. Deze stad had haar welvaart grotendeels te danken aan de vruchtbaarheid van het omliggende platteland en de handel tierde welig. In de derde eeuw na Christus bereikte Jerash het hoogtepunt van haar ontwikkeling, waarna het verval inzette en de stad uiteindelijk door haar inwoners werd verlaten. Opgravingen hebben onder andere twee theaters, een zuilenrij, een forum, tempels en kerken blootgelegd. Het ovale forum is een absoluut unicum.

Afdalend langs een kronkelende weg kom je bij de Dode Zee, waar je de tijd hebt om rond te dobberen. Dat laatste mag letterlijk genomen worden, aangezien er in Dode Zee zoveel zout zit, dat je niet kunt zinken! Hiervandaan heb je (bij helder weer) een mooi uitzicht op IsraŽl en de Palestijnse autonome gebieden, met name op de bijbelse oasestad Jericho.

Eigen ervaring: Ik heb tamelijk goed geslapen, maar even na 4 uur werd ik weer wakker door een oproep tot gebed. Mijn vrouw heeft beter geslapen, want zij heeft niets gehoord. Na het ontbijt vertrekken we naar de archeologische site van
Jerash.

Jerash Het is al 10u30 als we in Jerash aankomen. Omar geeft ons eerst uitleg enkele belangrijke ruÔnes in de site, daarna kunnen we vrij rondlopen. Om 12u30 worden we weer aan de bus verwacht. De site is mooi onderhouden. Sommige ruÔnes zijn gedeeltelijk gerestaureerd. Een van de amfitheaters is volledig geastaureerd. Dit geeft een zeer goede indruk hoe een amfitheater er in werkelikheid er uit zag. In een ander theater zijn er 2 JordaniŽrs doedelzak aan het spelen. Dit zijn gepensioeneerde militairen van de doedelzak regiment van het Jordaanse leger. Dit is nog een overblijfsel van de koloniale tijd van de Britten. Het is warm vandaag. Alvorens op de bus te stappen drinken we een frisse granaatappelsap.

Na enkele minuten rijden stoppen we bij het restaurant Artimes. Hier wacht ons een buffet met koude en warme Jordaanse gerechten. We eten gezellig op het terras. Het is schitterend weer en het eten is prima. Na het eten gaat het richting de Dode Zee, een rit van ongeveer 2 uur. Onderweg kregen we een paar fikse regenbuien maar bij de Dode Zee is het prachtig weer. Zwemmen in de Dode Zee doe ik niet. Toen ik in Israel was heb ik reeds in deze zee gedreven. Ik vond er weinig aan. Ik blijf dus rustig in het zonnetje liggen en laat het zoute water aan de anderen. Sommige laten zich ook insmeren met modder. Een handdoek kan je huren voor 2,5 JD.

Alle huizen in JordaniŽ hebben een waterreservoir op het dak. 2 ŗ 3 maal per week worden deze gevuld. Men dient zuinig te zijn met het gebruik. Allen voor de toeristen is het water niet geransoeneert. Na het verfrissen wandelen we weer naar her centrum van Madaba. We eten vandaag in een ander restautant. Hier is er bier te verkrijgen. Na het eten roken we met enkele personen sisha (waterpijp) met appeltabak.

naar boven

Madaba - Koningsweg - Dana natuurpark

Reisbrochure: Vandaag rijd je over de schitterende Koningsweg via Mount Nebo en Kerak naar Dana. We bezoeken Mount Nebo, de berg waar Mozes over het beloofde land uitkeek en ook zou zijn overleden. Na Nebo verandert het landschap langzaam in woestijn. Wadi Mujib is ťťn van de spectaculairste rivierkloven van JordaniŽ. In de zeer oude stad Kerak maak je een korte stop om de overblijfselen van het grote kruisvaarderskasteel uit 1132 te bezoeken of om even door de drukke straatjes te zwerven.

TIP:
Na de lunch rijd je verder richting Wadi al Hasa en kom je in de namiddag aan in Dana, een van de mooiste natuurgebieden van JordaniŽ. Je vindt hier dier- en plantensoorten die elders in het land al lang geleden zijn uitgestorven. Wat dacht je van gestreepte hyena's en eeuwenoude jeneverbessen? Je verblijft in een 'tented camp'; in tenten die zijn uitgerust met bedden. Van november tot en met midden maart is het kamp gesloten en overnacht je in een eenvoudig familiehotel in het dorp Dana.

Eigen ervaring: Het regent als we vertrekken na het ontbijt. We rijden eerst naar de
St-George kerk in Madaba. Alvorens we de kerk betreden geeft Omar in het bezoekerscentrum een uitleg over de mozaÔek. Hij duidt de voornaamste plaatsen die nu nog bestaan aan op de kaart. We zijn de eersten in het kleine kerkje en kunnen dus zonder veel problemen foto's maken. Het begint feller te regenen als we terug naar het busje wandelen.

Onder felle regen rijden we naar Neboberg. Bij momenten is het echt stormweer. Ook tijdens het bezoek aan Neboberg blijft het regenen. Spijtig, want zo kunnen we maar met moeite het Beloofde Land zien liggen. Door het slechte weer is het niet druk en ik vind de rust op deze speciale plaats iets hebben. De meesten van onze groep zijn al snel terug naar het busje gegaan. Door de felle regen is het maar een kort bezoekje. We hebben dus wat tijd over en stoppen onderweg bij een heemkundig museum. Zeer mooi ingericht museum en na de rondgang is er tijd om een tasje thee of koffie te drinken.

Kerak We rijden verder over de Koningsweg naar Kerak. De weergoden zijn ons niet gunstig gezind vandaag. Regen, hagel en wind zijn ons deel onderweg. Het motregent als we in Kerak aankomen. Ook in de burcht geeft Omar een korte geschiedkundige achtergrond en dan mogen we de rest van de ruÔnes bezoeken. Maar dan begint het weer ons weer parten te spelen. Hevige wind met hagelbuien beperkt ons bezoek tot een half uurtje. Als we de burcht verlaten regent het wat minder en we besluiten door de winkelstraat te lopen. Vele winkeltjes zijn dicht en er zijn geen toeristen. Het is al de ganse dag zeer slecht weer geweest in Kerak. Met een zestal gaan we iets drinken in een restaurant. We vragen of er ook iets bij te koffie te krijgen is. Geen probleem, de uitbater gaat in een naburige winkel snel iets kopen.

We rijden verder op de koningsweg door de rivierkloven van Wadi Mujib. Het blijft regenen. Na ongeveer een uurtje stoppen we bij Green Gasthouse. Het is een eenvoudige maaltijd in buffet vorm. Het is een oud gebouw. Het regent er binnen dus moeten we goed uitkijken waar we gaan zitten. Als we na de maaltijd vertrekken probeert het zonnetje er een beetje door te komen. Het blijft even droog dus wordt er onderweg gestopt om foto's te maken.

Normaal zouden we in een tentenkamp slapen in Dana. Door de hevige regenval is dit herschapen in een modderpoel en slapen we in Hotel Dana. Het hotel bestaat uit verschillende aparte units met eenvoudige maar zuivere kamers. Boven het hoofdgebouw is de plaats overdekt met kamelenvel. Bij regen zet dit uit en is dit dus water en winddicht. Er staan ook een paar gaskachels om de plaats te verwarmen. Er wordt ons lekker thee aangeboden. Het avondmaal is op dezelfde plaats en na het eten blijven we daar ook zitten om nog wat te keuvelen.

naar boven

Dana natuurpark - Petra

Reisbrochure: 's Ochtends kun je, al dan niet onder begeleiding van een lokale gids, nog wandelen door het prachtige landschap van Dana. Vervolgens ga je op weg naar Petra, waarbij je onderweg enkele kleine dorpen passeert. Het is mogelijk om te stoppen bij een bakker, waar je voor een habbekrats warme, platte broden kunt kopen! We lunchen onderweg in een eenvoudig restaurant, of kopen een snack in de vorm van falafel.

Eigen ervaring: Het eenvoudige ontbijt is om 7u45, zodat we tijdig kunnen vertrekken voor een wandeling door het
Dana natuurpark. Om 8u30 Dana natuurpark vertrekken we met de bus voor een kort ritje tot bij het vertrekpunt. Onder begeleiding van een voormalige geitenhoeder, die zich omgeschoold heeft tot gids beginnen we aan de wandeling. Volgens de gids zijn er zeven natuurreservaten in JordaniŽ. Het natuurreservaat Dana ligt in het zuiden tussen Tafila en Petra. strekt zich uitbestaat uit van het hoogland tot de laaggelegen woestijn van Wadi Araba. Het hoogteverschil van de ruige bergen en dalen bedraagt meer dan 1600 meter. Door zijn uitgestrektheid bevat het reservaat een aantal uiteenlopende ecosystemen, van mediterraan bos tot droge zandwoestijn. De meeste dieren in het Dana natuurpark worden worden ernstig bedreigd (woestijnkat, syrische wolf, torenvalk). De gids is een fenomeen. Hij heeft jaren in de bergen geleefd en kent dus de plaatselijke gebruiken zeer goed. Hij geeft ons uitleg waarvoor de verschillende planten en bloemen gebruikt werden in het dagelijkse leven. Een toneelspeler is hij ook. Door mimiek en spel toont hij wat de verschillende betekenissen zijn van hoe de band op de hoofddoek gedragen wordt. Het dragen toont aan of men kwaad is, getrouwd is, wat je rang is enz. Ook iedere bevolkingsgroep heeft zijn eigen hoofddoek. Het weer is prachtig en dit maakt dat deze mooie natuur er indrukwekkend uitziet. Halfwege de wandeling toont gids hoe men thee kookt in de wildernis en krijgen we allemaal thee aangeboden. ďWat drijft je om telkens terug te keren naar de woestijn?Ē -ďJe vindt er geen vuil, mín beste.Ē Het zijn de gevleugelde woorden van Thomas Edward Lawrence, beter bekend als Lawrence of Arabia. Spijtig genoeg is dit niet van toepassing in het Dana natuurpark. Overal vind je plastieke flessen. Ik vind het wel raar, een volle fles van 1,5 l kan men meenemen. Een lege fles die je ook kan samendrukken is te zwaar en wordt dus maar weggegooid.

Terug aangekomen in het hotel worden de koffers in de bus geladen en na een eenvoudige vegetarische maaltijd vertrekken we naar Petra. Doordat Anette gezorgd heeft dat we in het hotel konden eten en we op haar advies onderweg nergens meer stopten hebben we anderhalve dag meer in Petra. Ik had reeds van verschillende mensen gehoord dat 1 dag te weinig was. Vandaag is het mooi weer en volgens onze gids zou dit zo blijven voor de rest van de reis.

Aangekomen in Petra zorgt Omar voor toegangsticket. Deze staan op naam en zijn geldig voor 2 dagen. Wij moeten ook onze reispas klaarhouden want er is controle bij de ingang. De toegang tot de site is prachtig. De smalle toegang, de Siq is gevormd door eeuwen lange erosie en op sommige plaatsen is de kloof zeer smal. Ook vertelt Omar over de NabateŽrs. Hij laat ons dat deze mensen echte bouwkundige en geologische kennis bezaten. In de wanden van de kloof zijn richels gemaakt die dienden voor de afwatering wat van de bergen naar beneden kwam. Aan het eind van de kloof kicht Al Khazne. Dit uitgehouwen in de rots van boven naar beneden. Omar vertelt ons dat de NabateŽrs de belangrijkste gebouwen insmeerden met een vloeistof zodat ze niet onderhevig waren aan de erosie. Spijtig schreven de NabateŽrs niets op. Al hun wetenschap werd mondeling aan de volgende generatie overgeleverd. Omar leidt ons verder rond in de site, toont ons de toegangen tot de voornaamste plaatsen zodat we morgen direct de plaatsen kunnen bezoeken die we willen zien. Alles op een dag zien is onmogelijk. Het is niet druk. Omar vertelt ons dat sedert de oorlog in de omringende landen er maar weinig toeristen meer komen. De toeristen de JordaniŽ bezoeken met ongeveer 60% gedaald is. Dit heeft een grote invloed op de levenskwaliteit, want heel veel mensen verdienen de kost in het toerisme.

We overnachten in het Amra Palace hotel. Deze avond gaan we uit eten in een restaurant dat enkel plaatselijke gerechten serveert. Hier nemen we taxi's die ons aan het hotel komen afhalen en terugbrengen. Vroeger logeerden de reizigers van koningaap dicht bij het restaurant zodat zijn te voet konden gaan. De taxi's werden betaald uit de fooien pot. Het eten en de drankjes waren lekker. In de buurt van Wadi Musa is een geen alcohol te verkrijgen. Voor sommigen van de groep was dit een ramp wat later op de reis zou blijken.

naar boven

Petra

Reisbrochure: Petra is ťťn van de mooiste bezienswaardigheden uit het Nabije Oosten en zal vast een hoogtepunt van je JordaniŽ rondreis zijn! Deze in de bergen uitgehakte stad werd in de 3de eeuw voor Christus gebouwd door de NabateŽrs, een semi-nomadisch handelsvolk. Na de teloorgang van het Nabatese rijk raakte Petra in de vergetelheid en de precieze locatie ervan was eeuwenlang onbekend. Pas in 1912 wist de Zwitserse ontdekkingsreiziger Burckhardt tot de stad door te dringen, door zich als bedoeÔen te verkleden en aan de lokale bevolking de weg te vragen. Tegenwoordig hoef je je niet meer als bedoeÔen uit te dossen om dit Unesco werelderfgoed te bezoeken, al doen de verkopers van kefiyehs (Jordaanse rood-wit geblokte hoofddoeken) hun best om je hun waar te slijten. De ingang van Petra wordt gevormd door de Siq; een prachtige, nauwe kloof van een kilometer met zeer steile wanden. Aan het eind van de kloof kom je oog in oog te staan met het mooiste graf van de stad: Al Khazne, ofwel 'de Schatkamer'.

Eigen ervaring: Petra Na het ontbijt vertrokken we om 8 uur met de shuttlebus naar Petra. Het absolute hoogtepunt is volgens de reisbrochure de verloren stad der NabateeŽrs:
Petra, een die door alle wereldreizigers op dezelfde hoogte wordt gesteld als de Egyptische Koningsgraven of de tempels der Incaís. Petra is zeer mooi maar wij vinden de Egyptische koningsgraven die we bezocht hebben mooieer. De tempels der Incaís hebben we nog niet gezien. De toegang tot Petra is wel indrukwekkend. Vandaag hebben we meer tijd en we genieten dan ook van onze wandeling door de Siq. Om de haverklap worden we aangesproken door mensen die ons met paard, kamelen op paardenkar door de Siq willen voeren. Door de prima uitleg van Omar gisteren wandelen we voorbij de Al Khazne en nemen we de weg naar het klooster. Het is een mooie maar geen gemakkelijke beklimming. Langs de route staan kraampjes met diverse koopwaren. Ook hier worden we aangesporken om de beklimming op een ezeltje te doen. Dit werd ons echter afgeraden door anette. Elk jaar gebeuren er ongevallen met toeristen omdat ze geen evaringen hebben om op een ezel te rijden en ook schrik krijgen als ze in de diepte kijken. Als je een kraampje heb gezien heb je ze eigenlijk allemaal gezien. Ook prijzen ze allemaal op dezelfde manier hun koopwaren aan. Happy hour, half price, beter koop al in de Hema. Op een aantal plaatsen wordt ons thee aangeboden en dit zonder koopverplichting.

We zijn blij als we boven zijn. Samen met Marnix die met ons is meegelopen bekijken we het gebouwen en gaan dan iets fris drinken. Ook hier is het zeer kalm. we zijn de enigen in de bar. De uitbater wijst ons nog een mooi uitzichtspunt aan. Marnix doet de afdaling kalmer aan omdat hij last heeft van zijn voet die hij kortelings gebroken heeft. Terug beneden mogen we in een bar ons lunchpakket opeten. Enkel de drank dienen we daar te nuttigen. Na het eten gaan we op weg naar en gaan verder Petra verkennen. We dienen wel de klok in de gaten te houden. We hebben om 17u30 een afspraak voor een Turks bad en moeten dus de shuttle van 17u00 nemen. Spijtig kunnen we niet alles zien, maar de massage wil ik me zker niet ontzeggen.

In het hotel snel omkleden en dan naar het Turkse bad. Eerst een 20tal minuten ht stoombad in, dan het lichaam afspelen en vervolgens een heerlijk massage. Het is een verademing voor de spieren na het vele klimmen en de trappen. Om 19u30 etyen we met z'n allen in het hotel. Een heel mooi buffet. Na het eten werd er nog wat nagepraat maar iedereen ging vroeg naar bed door de inspannende dag.

naar boven

Petra - Wadi Rum

Reisbrochure: Vanuit Petra rijd je in drie uur tijd naar Wadi Rum. In zijn boek 'De 7 pijlers van Wijsheid' beschrijft T. E. Lawrence (Lawrence of Arabia) Wadi Rum als: 'uitgestrekt, echoŽnd en goddelijk'. Lawrence had gelijk. Wadi Rum is een van de meest spectaculaire landschappen op aarde: prachtige, steile kliffen in diverse tinten rood, onmetelijke zandvlakten en bizarre duinformaties. Je komt hier ogen en oren tekort!

TIP:
We verblijven in een eenvoudig bedoeÔenkamp in Wadi Rum. Natuurlijk staat er 's middags een facultatieve jeeptocht op het programma, zodat je met eigen ogen kunt zien waarom Lawrence of Arabia zo verknocht was aan dit gebied. Onze bedoeÔenengids weet de mooiste plekjes, waaronder Wadi Baraqani, enkele enorme rotsbruggen en oude petrogliefen, moeiteloos te vinden. 's Avonds kun je een van de rotsformaties bij het kamp beklimmen om in stilte te genieten van misschien wel de meest spectaculaire zonsondergang die je ooit zult meemaken.

Eigen ervaring: Vandaag rijden we naar Wadi Rum. We slapen daar in een modern bedoeinenkamp uitgerust voor de moderne toeristen. Vooraleer we daar aankomen staan er nog een aantal bezoeken op het programma. Als eerst komt
Klein Petra aan de beurt. Sedert vorige week moet je eerst Petra bezocht hebben eer je in Klein Petra binnen mag. Ook hier geeft Omar een degelijk uitleg over het waarvan van Klein Petra en over de ruÔnes die er nog staan. Na een korte vrije wandeling rijden we naar het bezoekerscentrum van Wadi Rum.

Wadi Rum In het bezoekerscentrum vind je niet alleen achtergrondinformatie over Wadi Rum zelf, maar je kunt ook meteen je eigen route vast leggen. Een tocht met een jeep, een ritje op de kameel, met de ballon de lucht of eventueel tevoet. Bij het centrum vind je ook enkele winkeltjes en een restaurant. We blijven maar even in het centrum om vanaf het uitzichtpunt te kijken naar de rotspieken van de Jabal al-Mazmar die ter herinnering van TE Lawrence omgedoopt is tot The Seven Pilars of Wisdom. Wij rijden met ons busje nog een beetje verder tot bij de ingang van Wadi rum.

In het restaurant eten we een eenvoudige maaltijd en stappen dan in de jeeps om de woestijn te verkennen. We verdelen ons in 2 jeeps. Wegens rugproblemen mag ik langs de chauffeur zitten in plaats van op de laadbak. Ik denk dat de jeep die we gebruiken zeker 30 jaar oud is. Binnenin is er veel plakband gebruik om onderdelen aan elkaar te plakken. De eerste stop was bij een smalle kloof waar we na een kleine beklimming zeer mooie rotstekeningen konden zien. Omar gaf hier weer een deskundige uitleg over het ontstaan van deze tekeningen. Er waren afbeeldingen van mensen, dieren en gebruiksvoorwerpen. De tekeningen worden gesitueerd tussen de 5de eeuw v Chr tot 7de eeuw na Chr.

We rijden verder door de woestijn naar 2 natuurlijke rotsbruggen. Op beide bruggen kunnen we opkruipen en worden er allerlei houdingen aangenomen midden op de brug om zo gek mogelijk op de foto te staan. Deze bruggen zijn ontstaan door invloed van wind en regen op het zandsteen. Onderweg zien we nog verschillende vormen herkennen zoals paddestoelen, orgelpijpen, kaarsen of wat men er zelf wil inzien. Toch heel merkwaardig. De chauffeurs van de jeeps stoppen onderweg en tonen ons het men zeep maakt. Ze plukken een soort brem malen deze klein en wrijven er dan hun handen mee in. Het ruikt inderdaad naar zeep. De nomaden gebruiken dit ook om hun kleren te wassen.

Thee in een van de weinige bedoeiententen die er nog zijn mag natuurlijk niet ontbreken. De bedoeinenvrouwen houden zich volledig afzijdig in een andere tent. De dames van ons gezelschap mogen wel thee drinken in de mannentent. Als het maar opbrengt (ze vragen zelfs niets, maar ze rekeningen wel op een fooi) mag er iets meer. Na de thee rijden we naar onze slaapplaats. In een halve cirkel staan een aantal hutten opgesteld op een verhoog. Het doek bestaat uit kamelen haar. Een beetje verder staat er een stenen gebouw met wc en een paar wasbakken. Verde staan er ook nog 3 grote tenten in u-vorm. Een tent is voor de bedoeien, de andere is de eettent en de derde dient als gezelschapstent. Als je deze tent betreed dien je de schoenen uit te doen.

We krijgen ieder onze hut toegewezen en zetten er de bagage in. Een beetje verfrissen en dan is het tijd om te gaan genieten van de zonsondergang. We beklimmen de heuvelrug in de buurt en zoeken een goed plek uit om te genieten. Gewoon genieten en kijken naar de machtige natuur. De wereld is toch mooi. Als de zon onder is gaan we terug naar het kamp en gaan we in de gezelschapstent thee drinken tot het avondeten klaar is.

We eten zarb vandaag. Dit is een typisch nomaden gerecht. Er wordt houtskool gemaakt en als deze goed heet is gooit men het in een put. Hierop wordt een kookpot bestaande uit drie lagen gezet. Op deze drie lagen liggen respectievelijk kip, aardappelen, ajuin en augurk. Men gooit de put dicht en laat dit een paar uur sudderen. We kijken toe hoe de put weer open wordt gegraven en hoe de kookpot uit het vuur wordt gehaald. Men doet dit zeer voorzichtig want de pot is zeer heet. De pot wordt naar de eettent gebracht en voorzichtig worden de gerechten eruit gehaald. Het eten is niet slecht naar het smaak toch een beetje flauw. Soms is het eten heel goed gekruid vandaag, is het niet gekruid. Na het eten gaan we terug naar de gezelschapstent. Elkelen willen buiten slapen, maar hebben toch een beetje schrik voor schorpioenen, die hier soms voorkomen.

naar boven

Wadi Rum - Aqaba

Reisbrochure: Na het ontbijt in het kamp rijden we op ons gemakje naar Aqaba. Deze moderne havenstad is van alle gemakken voorzien en je hebt twee dagen de tijd om het zand van Wadi Rum van je af te spoelen. Je kunt er ook voor kiezen om de opgravingen van Ayla te bezoeken. Ayla is een van de eerste islamitische nederzettingen in JordaniŽ en heeft ruim 8 eeuwen onder het zand gelegen. Net buiten het centrum van Aqaba bevinden zich het Aqaba Museum en het 12de eeuwse Fort. Je kunt de dag eindigen in een van de vele visrestaurantjes waar je de verse vis vaak zelf uit kunt kiezen.

Eigen ervaring: De reis zit er bijna op. Alvorens we naar
Aqaba vertrekken worden we in de woestijn afgezet. Enkele nemen een dromedaris als nieuw vervoer de rest wandedt gewoon mee. Na een uurtje wandelen komen we weer aan bij de plaats waar we gisteren werden opgehaald door de jeeps. We drinken nog iets fris en gaan dan op weg naar Aqaba. Aqaba is een taks vrije zone. Als toeristen hoeven we gelukkig niet stoppen bij de controle. Even voor de middag arriveren we in de stad en rijden naar het hotel. De kamers zijn nog niet beschikbaar, we laten de bagage achter. Het hotelpersoneel zal deze op onze kamers zetten.

Er is een vrije namiddag voorzien. Eerst gaan we gezamelijk iets eten. Anette gaat dan mee met ons naar de winkelstraatjes en dan kunnen we vrij onze tijd besteden. Het zijn dezelfde type winkeltjes als in Amman. Hier valt wel op dat er zeer veel kruidenwinkeltjes zijn. Omdat Aqaba een taksvrije zone is komen hier ook vele JordaniŽrs hun inkopen doen. Het is dus druk in de stad. Vrijdag en zaterdag zijn weekend dagen in JordaniŽ en het is mooi weer. Overal zie je overvolle jeeps met mensen en goederen. We slenteren wat door de drukke stad en slenteren dan via het drukke strand naar het hotel.

We hebben ook bericht gekregen dat we niet in Aqaba vertrekken om naar huis te gaan maar terug in Amman. We zullen maar tot Parjs vliegen en dan moeten we onze plan trekken om terug thuis te komen. Zavemtem is nog niet open. Koningaap laat ons hier wel dik in de steek. We reserveren via het thuisfront dan maar tickets voor de Thalys naar Brussel en nemen dan maar verder de trein naar Neerpelt. Koningaap had dat in principe ook kunnen doen want we zaten toch met 2 groepen in Aqaba, in totaal 22 personen. Het was nu ieder voor zich.

Terug in het hotel laten we eerst onze tickets voor de trein afdrukken. Om 21u is het verzameling geblazen voor ons laatste laatste avondmaal in JordaniŽ. Het visrestaurant ligt op loopafstand van het hotel. Eindelijk ook een restaurant waar we een glaasje wijn of een pintje bier kunnen drinken. Normaal zou dit morgen doorgaan maar door de vluchtwijziging moeten we morgenavond terug naar Amman rijden. We bedanken Anette voor haar goede begeleiding. Maar mijn vrouw en ik wisten dit reeds dat de reis perfekt voorbereid werd. Wij hadden reeds het geluk om Anette in Egypte als reisbegeleidster te hebben. Het eten, de wijn en het bier is prima. Na een gezellige avond gaan we toch met een beetje weemoed terug naar het hotel.

naar boven

Aqaba - Amman

Reisbrochure: Vrije dag in Aqaba. Voor de liefhebbers is er de gelegenheid om te duiken in de Rode Zee, of te snorkelen. Een luie dag aan het strand of zwembad is natuurlijk ook mogelijk. De Suq (markt) van Aqaba puilt uit van de exotische waren: je hebt tijd genoeg om de laatste souvenirs te bemachtigen voordat je naar huis vliegt. Wat dacht je van een fraaie waterpijp (vergeet de appeltabak niet!), een typische Jordaanse hoofddoek, nougat of verse kruiden? 's Avonds op een terras met een biertje of een wijntje? Dat kan zomaar.

Eigen ervaring:Aqaba Op een persoon na opteert de groep om de ganse dag met een bootje op de Rode Zee rond te dobberen. We kunnen zwemmen, duiken of zonnen op het dek. 's Middags is er op het dek een barbeque voorzien. We varen omstreeks 10u00 uit en gooien het anker uit waar het veilig is om te zwemmen en te snorkelen. Mijn vrouw en ik blijven rustig op het dek, wat zonnen, wat napraten met onze medereizigers bij een tasje thee of koffie. Tegen 15 uur meren we terug aan en wandelen naar het hotel.

Onze laatste avond in Aqaba. Eerst wat verfrissen en onze koffers klaarmaken. Samen nog een pizza eten en dan wordt het tijd om met de bus naar Amman te rijden. Omstreeks 23u30 komen we op het vliegveld in Amman.

naar boven

Vertrek Amman - Aankomst Brussel

Reisbrochure: Vandaag vertrekt je vlucht vanuit Aqaba terug naar huis. Eenmaal thuis in Nederland of BelgiŽ kun je terugkijken op een indrukwekkende rondreis! Het kan voorkomen dat de we terugvliegen vanaf Amman in plaats van Aqaba. Dit zullen we dan op het laatste nieuws zetten.

Eigen ervaring: Aan het vliegveld worden we opgewacht door de Jordaanse reisorganisator. Hij leidt ons naar de juiste gate en help ons bij het inchecken. Dit gaat tamelijk vlug zodat we al snel aan onze gate kunnen wandelen. Om 2u vertrekt onze vlucht naar Istanbul. Onze vlucht verloopt voorspoedig en na anderhalf uurtje vliegen landen we in Istanbul. Hier dienen we te wachten tot 10u30 op onze vlucht naar Parijs. We lopen eerst rond op deze grote luchthaven en zoeken dan een plekje om wat te rusten. Eindelijk is het tijd om in te checken. Een persoon van onze groep is stiepel zat. We laten hem allemaal links liggen. Ik zie hem uit de bus stappen. Hij kan zich met moeite recht houden en kan zonder hulp niet de trap op om in te stappen. Gelukkig voor ons dat de Turken dit door de vingers zien. Normaal wordt iemand die zo zat is geweigerd. Maar het probleem is dan dat zijn bagage weer moet uitgeladen worden en dat betekent dan weer een serieuze vertraging.

We landen een kwartiertje later dan voorzien en nemen afscheid van onze medereigers. Vera en Staf gaan met ons mee. Zij nemen de zelfde trein tot Brussel. Aangekomen in Brussel nemen we afscheid van Vera en Staf en reizen verder naar Antwerpen. We dienen hier 1u te wachten en we eten op ons gemak een friet alvorens de trien de nemen naar Neerpelt, waar men ons komt afhalen.

naar boven

Nawoord

De reis vertrok niet onder een goed gesternte. Door de aanslag op de luchthaven van Zaventem diende we in Dortmund te vertrekken. Dit was voor ons Limburgers maar een stukje verder dan Zavemtem. Zoals we verwacht hadden was onze reisbegeleidster Anette weer in topvorm. Alles was tot in de puntjes geregeld. De groep was zeer hetrogeen maar dat was een voordeel voor deze reis. De Jordaniers zijn over het algemeen zeer vriendelijke mensen. De verkopers van allerlei prulletjes dringen niet verder aan bij een neen. In sommige andere Aziatische landen is dit wel anders. De hoogte punten waren Jerash en natuurlijk Petra.

JordaniŽ is een land dat nog in volle ontwikkeling is. ďJe vindt er geen vuil, mín beste.Ē Het zijn de gevleugelde woorden van Thomas Edward Lawrence, beter bekend als Lawrence of Arabia, zoals je kon lezen in het beging van dit verslag. Spijtig dat de JordaniŽrs dit niet meer weten. Op veel plaatsen lagen plastieke flessen, slingerde plastiek rond en lag nog diverse afval. In het natuurpark van Dana was het verschrikkelijk.

Onze terugreis verliep niet van een leien dakje. We werden in Parijs gedropt door Koningaap en dienden verder onze plan te trekken. Zij hadden ook treintickets naar Brussel kunnen reserveren zoals de 22 mensen van de 2 groepen van de koningaap nu zelf gedaan hebben. Ik voel me in de steek gelaten door koingaap. De kortingsbon van 35,00 Ä (geldig tot einde 2017) die we beiden kregen was maar een peulschil die we kregen voor de kosten die we zelf gemaakt hadden. Of mijn volgende reis weer met koningaap zal zijn weet ik niet. Volgend jaar ga ik niet op reis, verbouwingswerken aan mijn woning en dus heb ik ook niets aan de kortingsbon die we gekregen hebben.

Een bezoek aan JordaniŽ is aan te raden. Het is niet echt een vermoeiende reis en de mensen zijn vriendelijk.

Groeten
Lut en Guido

naar boven