De stupa van Boeddha (Bodhnath of Boudhanath)

Geschiedenis

De oudste stupa dateert uit de 7de eeuw, maar viel zoals vele eigendommen in de vallei ten prooi aan de vernielzicht van de Islamieten. De stoepa in zijn huidige vorm is ongeveer 5 eeuwen oud. De stoepa van Bodnath is de grootste boeddhistische stoepa van Nepal en een van de fraaiste ter wereld.
Een stoepa of stupa is een boeddhistisch bouwwerk dat de relieken van een boeddhistische heilige bevat. Een stupa is een massieve ronde structuur, gebouwd op een vierkante verhoging. Om goed karma op te doen, lopen gelovigen en pelgrims biddend rondom de stoepa. Stupa's zijn in grote delen van het zuiden en oosten van Azi te vinden. De Tibetaanse variant van de stoepa is de chrten.

De ronde vorm van de stoepa staat symbool voor Boeddha. Deze zit in een mediterende pose op het vierkante terras dat een troon representeert. De vierkante harmika is het hoofd van de Boeddha. Hier bovenop bevindt zich de kroon. In Tibet is het gebruikelijk voor gelovigen om zeven rondes om de stoepa te lopen, waarbij men gebedsmolen ronddraait en gebeden doet. In Zuidoost-Azi loopt men drie maal kloksgewijs om de stoepa heen als een vorm van devotie.

Boeddha

Boeddha is een klein plaatsje vlakbij Kathmandu, waar je de grote stupa (een boeddhistisch heiligdom) en een aantal Tibetaanse kloosters kunt bezichtigen. De stupa van Boeddha (Bodhnath) is het symbool van het boeddhistische Nepal. Kenmerkend voor het bouwwerk zijn de enorme ogen die over de omgeving lijken te waken en de gelovigen tegen kwade invloeden beschermen. De stupa van Boeddha rust op 3 trapsgewijs oplopende terrassen. De trap tussen het eerste en tweede terras wordt geflankeerd door fraaie stenen olifanten met berijders. De witte ronde koepel op het bovenste terras staat voor het element water. In de basis van de koepel zijn er nissen uitgespaard, met daarin 108 godenbeeldjes. De basis symboliseert het element aarde. Op de koepel staat een koperen kubus met aan alle zijden de alziende ogen van Boeddha. De neus is in de vorm van een vraagteken, het Nepalese symbool voor n. Het benadrukt de eenheid van het mensdom en de eenwording met Boedddha. De kubus gaat over in een trapvormige toren met dertien treden. De toren is het symbool voor het element vuur. De treden verbeelden de dertien stappen op weg naar de verlichting. De toren wordt bekroond door een parasol, symbool voor het element lucht. De torenspits boven op de parasol is een symbolische vlam een staat symbool voor het element vuur. Rond de stoepa is een hoge muur gebouwd met nissen voor gebedsmolens. De pelgrims lopen rechtsom omhoog en draaien al biddend aan de gebedsmolens. Telkens zeggen ze weer de eeuwenoude "mantra: Om mani padmen hum" (O, gij juweel in de lotus)
Rond de stupa zijn in der loop der jaren huizen, winkels, restaurants en kloosters gebouwd.In Boudhanath zelf wonen veel vluchtelingen uit Tibet. Sommigen van hen zijn recent gevlucht, terwijl anderen voor 1959 al de grens met Nepal zijn overgestoken (toen het nog mocht). Na de stad Kathmandu is Boudhanath een verademing. In de wijk komen nauwelijks auto's, maar er zijn wel talrijke winkeltjes en restaurantjes. Een aantal van die restaurant hebben zicht op de stupa, maar ook in de straatjes achter de stupa zijn vele leuke plekjes te vinden om te eten en te drinken. De wijk is aan de ene kant rustig, maar aan de andere kant absoluut niet saai!

Verspreid over Bodnath liggen een aantol kloosters die voor het publiek toegankelijk zijn. Zij bieden een uitstekende gelegenheid om een kijkje te nemen in het leven van de monniken.

Volle maan

Tijdens volle maan vindt er rondom de grote Boudhanath tempel een ceremonie plaats, waarbij duizenden kaarsjes van yakboter worden aangestoken. Het hele plein wordt op deze manier sprookjesachtig verlicht! Al deze lampjes staan netjes in rijen opgesteld op tafeltjes, en mensen lopen rond en steken de kaarsen aan.

Terug naar het reisverslag