Nepal

Nepal, officieel de Federale Democratische Republiek Nepal, is een land in AziŽ, gelegen in de Himalaya tussen India en Tibet. Het zuidelijke gedeelte van Nepal ligt op het Indische subcontinent.

Geschiedenis

Geografie

Bevolking

Politiek

De koning van Nepal was tot 1990 een absolute monarch. Koning Birendra heeft na een referendum staatshervormingen doorgevoerd en Nepal omgevormd tot een parlementaire democratie. De moeilijkheden tussen de verschillende politieke partijen hebben echter tot een burgeroorlog geleid. De laatste koning probeerde meer macht naar zich toe te trekken. Hij hoopte zo effectiever de opstand en andere problemen te kunnen aanpakken. Begin 2005, na een periode van grote schendingen van de mensenrechten in Nepal, stuurde de koning het parlement naar huis. Vanaf 28 mei 2008 is Nepal, nadat het parlement daartoe besloot, een republiek.

Nadat Nepal een republiek was geworden werd de post van president in het leven geroepen om als staatshoofd te dienen. De president wordt gekozen door het parlement. De functie van president in Nepal is overigens vooral ceremonieel. Wel speelt de president een rol bij de vorming van een regering en benoemt hij de premier.

Sinds het einde van de jaren 40 bestaat de politiek in Nepal uit drie verschillende politieke stromingen: de Nepalese congrespartij, de communisten en de Royalisten Nepal is staatkundig onderverdeeld in 14 zones, die op hun beurt onderverdeeld zijn in 75 districten.

Culinair

Dal bhat is het volksvoedsel van Nepal. Het bestaat uit rijst met een soort linzensoep ernaast. Dal is Nepalees voor linzen. Verder worden er, afhankelijk van het seizoen, gekookte groentes en aardappelen bij geserveerd. Dal bhat is de manier om je honger te stillen. Volgens de traditie moeten de rijst en de linzen gratis aangevuld worden totdat je voldaan bent.

Ander Nepalees volksvoedsel is de chapati, een pannenkoekachtig rond brood van enkel meel, dat kort gebakken wordt. Nepalese knoflooksoep bestaat meestal gewoon uit gekookte knoflook waaraan vlak voor het opdienen verse knoflook voor de smaak wordt toegevoegd. Naast de traditionele Nepalese keuken kun je je vooral in de toeristencentra tegoed doen aan de diverse internationale keukens en de typische toeristen menu's.

Nepal heeft sterke drank van goede kwaliteit. Het bekendst zijn de rode Khukrirum en de Kathmandu wodkas. Marpha en Tukche staan bekend om hun vruchtenbranderijen. De verschillende biersoorten van Nepal zijn verkrijgbaar in 635 cc flessen. Hou er rekening mee dat je in de bergen je alcoholgebruik matigt in verband met hoogteziekte.

Economie

Nepal wordt tot de ontwikkelingslanden met een laag gemiddeld inkomen gerekend. In 2001 lag het gemiddelde jaarinkomen op 240 Amerikaanse dollar. Veel mensen in de steden en op het platteland kennen armoede. Volgens het Ontwikkelingsprogramma van de Verenigde Naties leeft in Nepal 30,9% van de bevolking onder de armoedegrens.

Landbouw is de belangrijkste sector van de economie. Deze verschaft werk aan bijna 80% van de bevolking. De industrie verwerkt voornamelijk landbouwproducten zoals jute, suikerriet, tabak en graan. De productie van textiel en tapijten kent een snelle groei. Nepal heeft een vrij kleine dienstensector, er zijn veel meer mensen die in de primaire sector werken.

Het toerisme vormt een belangrijke bron van inkomsten voor het land. De toeristen worden voornamelijk aangetrokken door de relatieve ongereptheid van het land en de Himalaya. Het toerisme is ook ťťn van de weinige sectoren waarin buitenlandse investeringen plaatsvinden.

Terug naar het reisverslag