Panauti

Ontstaan

Panauti, een klein stadje ligt ongeveer 32 km ten zuidoosten van Kathmandu. Panauti is een historische stad in Nepal, zoals het was oorspronkelijk een kleine staat die door Koning Bhupatindra Malla als bruidsschat aan zijn zuster. Aan het einde van de 13de eeuw, werd Panauti uiteindelijk ge´ntegreerd in het verenigd koninkrijk Nepal, samen met Kathmandu, Patan en Bhaktapur, die alle voormalige hoofdsteden van zijn Kathmandu vallei zijn geweest. Panauti, bestaat uit een verscheidenheid van boeddhistische en hindoe´stische religieuze monumenten, en wordt beschouwd als ÚÚn van de belangrijkste middeleeuwse bezienswaardigheden van de omgeving. Panauti is een schilderachtig en interessante bestemming in Nepal. De stad ziet er uit alsof ze nog intact is, op manier hoe de oprichters de stad gebouwd hebben. De nostalgische sfeer heeft betrekking op de smalle straatjes en de oude structuren. De stad is gelegen nabij de samenvloeiing van de rivieren Roshi Khola en Punyamata Khola.

Zoals vele andere dorpen heeft Panauti ook een rijke cultuur en traditie. Op het trottoir worden voor de bezoekers vaak kleurrijke stenen, bloemblaadjes en andere items gelegd als teken van een grote gastvrijheid. Panauti is een van de oudste steden in Nepal, het bestaat uit vele tempels die dateren uit de 15de eeuw of eerder. Sommigen menen dat Panauti is opgericht door Ananda Malla (1274-1310), anderen geloven een gouden geschrift gedateerd uit 1385, dat gelegen is binnen de Indreswor tempel, waarin staat dat Koning Harisingh Dev de stad oprichtte.
Panauti, dat bestaat uit een groot aantal boeddhistische en hindoe´stische religieuze monumenten is een bijzondere en interessante bestemming in Nepal. Het voelt alsof de tijd er heeft stilgestaan en het wordt tevens beschouwd als een van de belangrijkste steden op het gebied van middeleeuwse sites. De smalle straten van de stad stralen nostalgische sfeer uit. Zoals vele Newari dorpen en steden is Panauti ook ondergedompeld in een cultuur van traditie. Panauti, gelegen aan de samenvloeiing van de twee rivieren Roshi Khola en Punnyamati, wordt beschouwd als een belangrijke religieuze site sinds zeer vroege tijden. In de Nepalese samenleving, kan een bezoek of gewoon een wassing in dergelijke plaatsen de mens bevrijd worden van vele zonden en angsten. Hoewel Panauti opgericht was als aan zelfstandige staat, ondervond het na verloop van tijd de invloed van Bhaktapur (een oude Newari stad in het oosten van Kathmandu) en werd de stad later, tot en met de 18de eeuw een deel van Bhaktapur.

De stad

Deze stad met een bevolking van minder dan 10.000 mensen heeft een paar prominente iconen, zoals de Indreswor tempel en het Durbar plein in het centrum van de stad. De in pagode stijl gebouwde Indreswor tempel die gewijd is aan de goden Indra en Shiva, is een van de grootste en hoogste in Nepal. Hij was oorspronkelijk gebouwd over een lingam (voorwerp gebruikt wordt bij het aanbidden van de scheppingskracht van de god Shiva) in 1294 en is daarmee de oudste nog bestaande tempel van Nepal. Het heiligdom telt drie draken en is beroemd om het briljante houtsnijwerk op de dakstutten. Op de bovenste delen bevinden zich afbeeldingen van godinnen, engelen en Shiva in verschillende gedaantes. Verliefde paartjes versieren de onderste delen. De tempel is aan het eind van de jaren negentig prachtig gerestaureerd door plaatselijke ambachtslieden.

Panauti aan samenvloeiing van de Roshi Khola en Pungamati, van een derde onzichtbare rivier de Padmabati, wordt gezegd dat hij met de andere twee rivieren ondergronds samenvloeit, waardoor dit een bijzonder heilige plek is. Hierdoor zijn er enkele fabelachtig oude tempels die de tand der tijd hebben doorstaan mede dankzij de legendarische weerstand van Panauti tegen aardbevingen. Tijdens de kleinere beving in 1986 werden verschillende monumenten beschadigd.

Panauti was ooit een belangrijk handelscentrum met zijn eigen koninklijk paleis, maar vandaag is de kleine stad verdeeld in een bruisende nieuwe wijk en een serene oude wijk. De weinige bezoekers van de stad zijn meestal op doorreis, maar een verblijf is aan te raden. Bij zonsopgang en zonsondergang, zijn de straatjes magische. Evenals haar orante (= beeld van een biddende figuur) tempels, het dorp heeft een aantal opvallende Rana-tijdperk herenhuizen die zijn gerestaureerd met steun van de Franse overheid.

Panautiĺs meest beroemde tempel, de Indreshwar Mahadev tempel, bevindt zich in een grote binnenplaats vol met beeldhouwwerken in het midden van de landengte tussen de twee rivieren. Bekroond door een drie verdiepingen pagode dak, is de tempel een prachtig stukje Newari architectuur. De eerste tempel werd hier gebouwd in 1294, maar het heiligdom werd herbouwd in zijn huidige vorm in de 15de eeuw. Van de lingam die hier verankerd is, wordt gezegd dat het gemaakt is door Shiva zelf. Het houtsnijwerk van de ramen, deuren en het dakstutten zijn bijzondere fijne en de erotische gravures, ze zijn vrij subtiel en meer romantisch dan pornografische.

Ten zuiden van de belangrijkste tempel ligt de rechthoekige Unamanta Bhairav tempel, met drie gezichten turend vanuit de ramen van de bovenverdieping, gelegen binnen een standbeeld van Bhairab, vergezeld van godinnen. Een kleine, dubbeldak Shiva tempel staat in een hoek van de binnenplaats, en een tweede schrijn met een enorme zwart beeld van Vishnu als Narayan gezichten staat in de westelijke tempel. Binnen in de tempel verbinding is ook het Panauti museum, een interessante collectie van voorwerpen uit de regio, en oorspronkelijke onderdelen van de oude Indreshwar Mahadev tempel.

De uit 17de eeuw daterende Brahmayani tempel met zijn drie verdiepingen werd gebouwd om Brahmayani, de belangrijkste godin van de dorpen te eren. Het beeld van de tempel wordt tijdens het jaarlijkse festival om het einde van de moesson te vieren op een wagen door het dorp gereden. Om bij te tempel te komen, moet je een kleine hangbrug oversteken aan de noordelijke oever van de Pungamati Khola. Oversteken naar het zuiden bank over de stuw, neem dan andere brug terug naar het einde van het spoor, dat wordt gedekt door de heiligdommen en standbeelden van de Krishna Narayan Tempel. Er zijn ook tempels voor verschillende incarnaties van Vishnu, de grootste tempel heeft op de dakstutten een beeltenis van Vishnu als de zorgeloze, dwarsfluitspelende Krishna. Veel van de heiligdommen zijn versierd met stukadoorswerk uit het Rana-tijdperk. Er staan een aantal interessante gebouwen in het midden van het dorp zoals een grote witte stupa, een Brahmayani Tempel en klassieke Newari-architectuur.

Festivals en evenementen

Tijdens het Chariot festival, ieder jaar (meestal in september) gehouden op het einde van de moesson, worden beelden van de goden uit verschillende tempels van de stad door de straten gereden in houten wagens en dit vanaf het centrale plein. Tijdens Magh Sankranti, dat elk jaar tijdens de Nepalese maand Magh (meestal januari) gevierd wordt, komen pelgrims naar Panauti om te baden aan de samenvloeiing van de twee rivieren om het einde van de maand Poush, een donkere tijd waarin religieuze ceremonies verboden zijn, te vieren. Om de 12 jaar (de volgende in 2022) gaat dit gepaard met een enorme Mela (landelijke markt) en deze trekt liefhebbers en sadhus aan van over heel Nepal.

Terug naar het reisverslag