De tempel van Shiva in Pashupatinath

Geschiedenis

Pashupatinath is de heiligste tempel in Nepal en een van de beroemdste tempels in AziŽ gewijd aan shiva in zijn vriendelijkste vorm als Pashupati, de Heer der Dieren en schutspatroon van Nepal. De eerste tempel werd gebouwd in de 3de eeuw en werd in de 14de eeuw tijdens de islamitische invasie volledig verwoest. Korte tijd later werd de tempel weer opgebouwd maar nu vernietigd door de termieten. De huidige tempel dateert van 1696 en werd gebouw in opdracht van regentes Riddhi Lakshmi.

Pashupatinath

Pashupatinath bestaat uit een complex tempeltjes, kleine heiligdommen en badplaatsen aan weerszijden van de Bagmati rivier. De grote tempel van Shiva in Pashupatinath is ťťn van de belangrijkste en heiligste hindoetempels in AziŽ. Via een trap naast de tempel bereik je het schitterende tempelcomplex. Een grote goudgekleurde stier staat midden op het plein. Op de trap naar beneden wemelt het van de apen. Als niet-Hindoe mag je de tempel van Pashupatinath niet in. Vanaf een heuvel tegenover het heiligdom heb je echter een goed zicht op de tempelrituelen. Rijen pelgrims offeren er sinaasappels, rijst en andere zaken. In de tempel met de twee vergulde daken bevindt zich de beroemdste lingam van de hindoewereld. dit fallussymbool van Shiva is een kopie van het origineel. Twee loopbruggen leiden naar de overkant van de Bagmati rivier. De oostelijke oever is bezaaid met kleine shiva-heilig-dommen, opgericht door familie van overledenen.

Crematies

Langs de oevers van de heilige rivier de Bagmati in Pashupatinath komen de Hindoes samen voor de lijkverbrandingen. Heilige mannen wachten in sterfhuizen langs de rivier op het einde. De crematies vinden plaats in de ghats van Pashupatinath, en de resten van de lichamen worden vervolgens in de heilige rivier gegooid. De as van de doden wordt meegevoerd door de stroom. De Bagmati is heilig omdat hij uitmondt in de Ganges in India.

Sadhu's

Een sadhoe (=goed persoon) is een hindoeÔstische asceet of yogabeoefenaar (yogi) die de eerste drie hindoeÔstische levensdoelen: kama (plezier), artha (rijkdom), dharma (juist handelen) heeft opgegeven. Een sadhoe is volledig toegewijd aan het behalen van spirituele bevrijding moksha door meditatie.
Sadhu's, de halfnaakte heilige mannen uit India zijn volgelingen van Shiva. Zij hebben het aardse bestaan vaarwel gezegd om zich geheel aan hun god te wijden. Net als shiva geven ze zich over aan extremen van uitzinnig genot tot zelfkastijding.

Terug naar het reisverslag