Rongbuk

Locatie

Rongbuk klooster ligt aan de voet van de gletsjer Rongbuk op 5.100 meter boven zeeniveau, waardoor het de hoogste religieuze gebouw is. Het ligt slechts 200 meter lager is dan de noordkant Everest Base Camp van de Mount Everest. De Rongbuk gletsjer bevindt zich in de Himalaya in het zuiden van Tibet. Twee grote zijrivier gletsjers, de Oost-en West Rongbuk Gletsjers stromen naar de Rongbuk gletsjer. Zij stromen naar het noorden en vormen daar de Rongbuk-vallei ten noorden van de Mount Everest. Het beroemde Rongbuk klooster is gelegen aan het noordelijke einde van de Rongbuk vallei. Mount Everest is de bron van de Rongbuk gletsjer en Oost-Rongbuk gletsjer. Sinds 2007 verkleint de Rongbuk gletsjer snel, te wijten aan de wereldwijde klimaatverandering.
Het klooster is vandaag de dag toegankelijk via voertuigen over een onverharde en vol met stenen bezaaide weg. De eerste ontdekkingsreizigers dienden vroeger ongeveer 5 weken te lopen om deze locatie te bereiken. Om de via de North Face de top van de Mount Everest moeten de klimmers passeren via Rongbuk. voor bezoekers is het een prachtig panorama om de pieken Shishapangma, Mount Everest, Cho Oyu, en Gyachung Kang te bezichtigen. Vaak gehuld in wolken en mist, wordt de hoogste top afwisselend omschreven als "een absurd driehoekige klomp" (door George Mallory ) en "een schitterende spits van een rots overgoten met sneeuw" (door Noel Odell ), of "een imposant hoofd van graniet en ijs. Aan de voorzijde van het klooster, is er een grote, ronde Chorten bestaande uit verschillende terrassen. Deze Chorten bevat een reliekschrijn.

Geschiedenis, religieuze en culturele betekenis

Het Rongbuk klooster zelf werd opgericht in 1902 door een Nyingmapa Lama in een gebied waar meer dan 400 jaar geleden meditatie hutten werden gebouwd door monniken en kluizenaars. Ook in de rotsen rondom het klooster bevinden zich diverse meditatie grotten. In vele stenen en muren werden ehilige lettergrepen en gebeden gebeiteld. De oprichter Nyingmapa Lama, ook bekend als de Zatul Rinpoche, werd zeer gerespecteerd door de Tibetanen. Hoewel de Lama in het begin de klimmers zag als "ketters", gaf hij hen toch zijn bescherming en voorzag hen van vlees en thee terwijl hij ook bad voor hun bekering.
Het was en is, de bestemming van speciale boeddhistische bedevaarten waar jaarlijkse plechtigheden worden gehouden voor pelgrims uit zoveel Nepal en MongoliŽ. Deze plechtigheden werden gedeeld met de satelliet kloosters in de Himalaya ook gesticht door de Rongbuk Lama. Het Rongbuk klooster werd volledig verwoest in 1974 en bleef jaren een ruÔne. De enorme schatkamer van het klooster bestaande uit boeken en kostuums, die hier in bewaring werden gegeven, gingen in 1989 verloren in een brand. Sinds 1983 zijn er renovatiewerken uitgevoerd en sommige van de nieuwe muurschilderingen zijn naar verluidt uitstekend. Er is een eenvoudig pension en de kleine maar gezellige restaurant.

Terug naar het reisverslag