Swayambunath

Geschiedenis

Er bestaat een legende over het heiligdom van Swayambounath: In het verleden was de vallei van Kathmandu een met lotusbloemen overdekt meer. Een van de lotusbloemen was de belichaming van Swayambhu, de oerboeddha, en gaf licht. Een boeddhistische heilige uit China besloot deze plek bewoonbaar te maken, en hakte met zijn zwaard een kloof in de rotsen uit. Hierdoor liep het meer leeg en bleef er een vruchtbare vallei achter. Op de plek van de lichtgevende lotusbloem verrees de stupa van Swayambunath. De stoepa werd waarschijnlijk meer dan 2000 jaar geleden gebouwd. In 1349 viel de stupa ten prooi aan de vernielzucht van de islamieten. Tijdens de heropbouw ontstond de huidige basisvorm.

De stupa

Swayambunath is het oudste boeddhistische tempelcomplex van Nepal en ligt op een heuvel twee km buiten de hoofdstad. De enorme witte stupa van Swayambunath is het symbool van het boeddhistische Nepal. Het prachtige bouwwerk wordt dan ook druk bezocht door boeddhistische monniken en pelgrims. Bovenop de stupa van Swayambunat staat een kubus met de ogen van Boeddha. Boeddha heeft geen mond, want hij die alles ziet en weet spreekt nooit.
Om het complex te bereiken moet je een flink stuk klimmen. Je wordt hiervoor beloond met een schitterend uitzicht over de stad en de Kathmandu vallei. Rond het tempelcomplex en langs de lange trap omhoog wemelt het van de apen, vandaar dat Swayambunath ook vaak de 'Apentempel' genoemd wordt. Je moet goed oppassen dat ze niks van je stelen. Vooral loshangende zonnebrillen en open tassen zijn favoriete prooi. Rondom de stupa van Swayambunat liggen kleine pagoden, chaitya's, sikhara's, winkeltjes en woonhuizen.

Terug naar het reisverslag