De Great Glen Way in Schotland

Beschrijving

De Great Glen Way is een eenvoudig langeafstandspad, dat je in 5, 6 of 7 dagen kunt lopen. Er wordt gebruik gemaakt van jaagpaden langs de kanalen, bospaden en enkele secundaire wegen. Het zijn over het algemeen eenvoudige brede paden. Je komt ook langs het wereldberoemde Loch Ness. Loch Ness is 50 kilometer lang. Gelukkig loopt de route niet voortdurend langs de oevers, maar ook door de heuvels. Tijdens het wandelen heb je indrukwekkende uitzichten op de Highlands, uitgestrekte meren, maar ook kleine verborgen meertjes en het kanaal met zijn vele sluizen ('locks').

Accommodatie en campings zijn er voldoende. Je mag niet wildkamperen langs de route. Honden zijn toegestaan. Er is een traject van tien kilometer waar hij niet mag komen, maar daarvoor is een alternatief over de Great Glen Cycleroute

Openbaar vervoer

Begin en eindpunt van de route zijn met het openbaar vervoer erg goed te bereiken. Fort William en Inverness hebben een station. Door het gehele dal loopt een regelmatige busverbinding.

Kaarten & Gidsjes

De officiŽle kaart van de Great Glen Way is een 1:40.000 routekaart van Harvey Maps. De gehele route is hierop afgebeeld. Alternatief zijn meerdere kaartbladen uit de Landranger serie van de Ordnance Survey, nr 26, 34 & 41. De route wordt beschreven in het RuckSack Readers gidsje. Het gidsje beschrijft de route, geeft aan waar diverse faciliteiten zijn zoals accommodatie, winkels en het openbaar vervoer. Er wordt uitvoerig op het Caledonian Canal, de natuur en het monster van Loch Ness ingegaan. Een recensie van het gidsjes is opgenomen onder 'Boekrecensies' en het hoofdstuk over de Great Glen en het monster van Loch Ness kun je ook op deze website nalezen.

Boeking van de reis

De reis (van 16/07 t/m 24/07) hebben we geboekt via internet bij Mickledore. De service was prima en je kon zelf voldoende keuzes maken. Alle nodig documenten en wegbeschrijvingen werden tijdig opgestuurd en waren zeer volledig. De vlucht heen en terug werd geboekt bij KLM. We moesten dan wel in Schiphol vertrekken, maar dit was op dat moment nog 300,00 Ä beter koop dan via Ryanair. De afstand naar Amsterdam is 162 km en naar Charleroi 159 km. Dit maakt dus is feite weinig uit. In Schotland hebben we de trein genomen.