Hobby's

Ik beoefen diverse hobby's. Via mijn kinderen kwam ik in contact met handboog- en kruisboogschieten. Andere passies zijn wandelen, tuinieren en mijn hond LayLa. Ik ben een beetje bezeten door Santiago de Compostela in Spanje. Ik ben reeds vijf maal naar Santiago gewandeld, vertrekkend van diverse plaatsen. Mijn mooiste herinnering is de wandeling van 2014, de wandeling van Kleine Brogel naar Santiago. Verslagen van twee van deze tochten vind je elders op de website.

Handboogschieten:

Guido De discipline veldschieten (Field archery) vind ik fantastisch. Twee hobby's tegelijkertijd: wandelen en schieten, buiten in de mooie natuur. Voor deze wedstrijden gebruik ik een houten boog (type: longbow) van 50 pond, houten pijlen, natuurveren en een koperen punt. Ik werd 3 maal Belgisch Kampioen in deze discpline. De laatste Belgische titel was de mooiste. Mijn zoon werd Belgisch Kampioen met een nieuw Belgische record bij de seniors. Ik werd met een nieuw Belgische record kampioen bij de masters. Mijn eerst longbow heb ik laten maken in Engeland bij Richard Head. Deze boog bestaat uit 3 lagen, bamboe, taxus en esdoorn. In de zomer schiet ik vooral Field (veldwedstrijden) en 3D wedstrijden. In de winter beperk ik mij tot enkele indoor wedstrijden op 18 m. Deze indoor wedstrijden schiet ik met een recurve boog. De reden hiervoor is dat de trekkracht van mijn longbow 50 pond is, terwijl de trekkracht van mijn recurve boog maar 28 pond is. De boog kan niet altijd gespannen zijn. Ik ben aangesloten bij Oude Stam Neerpelt. Deze club bestond reeds in 1846. Waarschijnlijk reeds vroeger, maar hier is geen info meer over te vinden. Tot 2015 hield ik me ook bezig met het begeleiden van jonge schutters. In 2016 ben ik gestopt met deze sport wegens problemen met mijn rechterhand. In 2019 ben ik terug beginnen schieten. Op een wandelingen naar Compostala kreeg ik problemen met mijn hart. De medicijnen die ik hierdoor blijvend moet nemen hadden een goed invloed op mijn hand zodat ik ook terug kon schieten. Dus nieuw materiaal gekocht bij bogenshop Eric Roosen

Kruisboogschieten:

Ik ben met het kruisboogschieten in contact gekomen via een initiatie. Als trainer van een aantal handboogschutters vond ik het belangrijk om de jeugd kenns te laten maken met verschillende manier van schieten werden. Er werden verschillende initiaties georganiseerd zoals liggende wip, staande wip, kruisboogchieten en zelfs katapult schieten. Tijdens de intiatie van het kruisboogschieten vroeg men of er misschien boogschutters ge´nteresseerd waren om ook wedstrijden met de kruisboog te schieten. Mijn 2 zonen en ikzelf zijn dan ook met dit soort boog gaan schieten.

Ik ben aangesloten bij KVNA (Koninklijk Vermaak na Arbeid). Een boog en pijl werd me ter bechikking gesteld. Ik schiet enkel wedstrijden in de provincie Limburg. Deze wedstrijden gaan door op zondag tussen 10u00 en 16u00. Er is ook een wedstrijd tegen de kruisboogschutters van het Nederlandse Brabant. In totaal 11 wedstrijden. Van de 9 beste resultaten wordt er dan een uitslag opgemaakt om de kampioen van Limburg aan te duiden. Er zijn diverse afdelingen, naargelang je gemiddelde wordt je ingedeeld in de superlige, de ereliga, 1ste, 2de en 3de afdeling. Ik schiet in de 3de afdeling. De limburgse clubs zijn aangesloten bij de Limbrugse kruisboogbond VZW.

Biologisch tuinieren:

Biologisch tuinieren stoelt op eenvoudige principes zoals respect voor de bodem, het bodemleven en al wat leeft. Het komt erop aan, de organische kringloop en het natuurlijk evenwicht in stand te houden door enkel producten van natuurlijke oorsprong te gebruiken. Ziekten en plagen worden zoveel mogelijk preventief en op een natuurlijke wijze behandeld en indien er toch een bestrijdingsmiddel moet gebruikt worden, is dit een natuurvriendelijke product.

Door bijvoorbeeld allerlei groenten en zelfs bloemen door en naast elkaar te planten, doe ik aan combinatieteelt en dat heeft zo zijn voordelen. Dit trekt namelijk veel verschillende diertjes die onderling zorgen voor het natuurlijk evenwicht. Zo zetten lieveheersbeestjes bijvoorbeeld graag bladluizen op hun menu en slakken zijn dan weer verzot op kleine insectenlijkjes en ander rottend organisch afval.

Schadelijke diertjes hou ik zo veel mogelijk op een natuurlijke manier uit mijn tuin door een goede plantencombinaties te kiezen die groei en bloei positief be´nvloeden. Zo heeft kamille de reputatie de uienvlieg af te schrikken en zullen tomaten de kolen tegen koolwitjes beschermen. Door bonenkruid rond bieten te planten, hou ik de bladluizen op een afstand.

Een tweede principe is de zogenaamde vruchtwissel. Dit betekent dat verschillende teelten elkaar volgens een op voorhand vastgelegd schema zullen opvolgen. Deze eeuwenoude techniek heeft de bedoeling bodemziekten te vermijden en voedingsstoffen optimaal te benutten. Zo houd je je bodem gezond. Bemesten doe ik met organische meststoffen.

Gehoorzaamheidswedstrijden met de hond:

Met 'gehoorzaamheid' en 'gedrag' worden trainingen bedoeld waarbij de hond eenvoudige opdrachten en vaardigheden leert, zoals : op commando zitten, volgen (al dan niet aangelijnd), liggen, blijven, komen, iets apporteren, iets opsporen, enzovoort. Deze vaardigheden kunnen ook in wedstrijdverband worden beoefend. Tweemaal per week ga ik trainen in Hondenschool Pelt. Ik train momenteel bij de debutanten, dit zijn de begeleiders met honden die pas beginnen met wedstrijden. De volgende groepen zijn programma 1 en programma 2. Telkens worden er meer vaardigheden van de hond verlangd.

Er zijn verschillende disciplines van hondenwedstrijden; zoals wedstrijden voor herdershonden, veldwedstrijden voor jachthonden onder het geweer, behendigheidswedstrijden (Agility) en flyball

Wannes +27/04/2016 Layla *11/05/2016 Met mijn hond Wannes speelde ik diverse wedstrijden met wisselend succes. Spijtig heb ik hem op 27/04 moeten laten inslapen wegens kanker. Hij was 4 jaar.

Samen gewandeld
Samen lief en leed gedeeld
Slaap zacht trouwe vriend
Je rust is meer dan verdiend

Sedert juni heb ik een andere Berner Sennen. Layla is een teefje en komt uit Nederland. Van zodra ze 3 maanden is kan ik weer beginnen in de hondenschool. De stamboom dient ook overgeschreven te worden naar BelgiŰ. Honden zonder stamboom mogen anders niet meedoen aan wedstrijden.